Medimagazin logo

İnanması zor: Özel hastaneler SSK'lılara açılınca sağlık harcamaları azaldı

Özel hastanelerin, SSK'lı hastaları kabul etmesi ile birlikte devletin sağlık harcamaları yüzde 40'a yakın düştü Kamuda hastanın ortalama maliyeti 70 YTL olurken, özel hastanelerde bu rakam 41 YTL olarak gerçekleşiyor
İnanması zor: Özel hastaneler SSK'lılara açılınca sağlık harcamaları azaldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Özel hastanelerin, SSK'lı hastaları kabul etmesi ile birlikte devletin sağlık harcamaları yüzde 40'a yakın düştü Kamuda hastanın ortalama maliyeti 70 YTL olurken, özel hastanelerde bu rakam 41 YTL olarak gerçekleşiyor.



Özel hastanelerin, SSK'lı (Sosyal Sigorta Kurumu) hastaları kabul etmesi ile birlikte inanması zor ama "sağlık harcamaları" düştü. Sağlık Bakanlığı'nın hastanelerinde bir hastanın ortalama muayene maliyeti 70 YTL (70 milyon TL) olurken, bu rakam özel hastanelerde 41 YTL olarak gerçekleşiyor. Yani özel hastanelerde yapılan işlemler devlete yaklaşık yüzde 40 oranında daha ucuza mal oluyor. Edinilen bilgiye göre, sayıları 72'yi bulan sözleşmeli özel hastanelerden sağlık hizmeti alanların sayısı bugün 116 bin kişiye ulaşmış durumda. Bu rakam her geçen gün artıyor. Hatta daha önce de basına yansıdığı gibi bazı özel hastanelerin kapısında eskiden SSK hastanelerinde olduğu gibi kuyruklara bile rastlanıyor.


KİLİT DENETİMDE

Peki nasıl olur da özel sektör hastanelerinde tedavi olan bir hastanın maliyeti, kamudan daha ucuza gelir? Bu sorunun yanıtını Sağlık Bakanlığı ve SSK yetkilileri şöyle anlatıyor: "Çünkü burada herşey elektronik ortamda izleniyor ve özel provizyon sistemine tabi. Bir kamu hastanesine gittiğinizde size üç-dört kere gereksiz yere kan tahlili yapılabiliyor. Ya da diyelim bir kişi özel hastanede EKG yaptırdı. İki ay sonra yeniden bunu yaptırmak isterse provizyon alamaz. Çünkü iki ayda bir böyle bir işleme gerek olamaz. Ancak kamu hastanelerinde iki-üç kez yapılsa bile bilgisayar ortamında kaydı olmadığından kimsenin haberi olmuyor."


ERKEĞE GEBELİK TESTİ

Aynı yetkililer, kamuda daha önce yaşanan ve maliyetleri şişiren şu olayları da örnek veriyor: " Bir kişi hayatında bir kez apandist ameliyatı olur. Ama kamuda 3-4 kez apandist ameliyatı yapılanlar var. Erkeklere yapılan gebelik testleri, kız çocuklarının testis ameliyatlarını da unutmamak lazım. İşte özel hastanelerde bilgisayar ortamındaki denetim bu tür usulsüzlüklerin önünü kapatıyor. "



SSK'nın ücretini kabul ediyorlar

Kamu ile sözleşmelere imza atan özel hastaneler yapacakları her ameliyat, tahlil ya da muayene için ne kadar para alacaklarını önceden taahhüt etmiş durumdalar. Yukarıdaki tabloda en sık yaptırılan bazı tahlilerin fiyatları yer alıyor...

Sabah
i̇nanması
zor:
özel
hastaneler
ssk'lılara
açılınca
sağlık
harcamaları
azaldı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir