Medimagazin logo

Tıpta Türk mucizesi

Türkiye ve dünyada ilk: Kalp hastası çocuk, kök hücreyle ayağa kaldırıldı
Tıpta Türk mucizesi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türkiye ve dünyada ilk: Kalp hastası çocuk, kök hücreyle ayağa kaldırıldı

Kalp kası hastası olan ve en fazla iki yıl ömür biçilen yedi yaşındaki Alican Özçelik, dünyada ve Türkiye'de ilk kez bir çocuğa uygulandığı belirtilen kök hücreli tedaviyle hayata döndü. Eskiden halsizlikten kıpırdayamayan Alican, kök hücrenin kalbini tamir etmesiyle artık okula gidebilecek.


İşlemi uygulayan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Rana Olguntürk, Alican'ın tıp literatürüne geçecek serüvenini şöyle anlattı: "Alican ambulansla getirilip acil serviste tedaviye alındı. Tetkiklerde kalp kası rahatsızlığı olduğu ortaya çıktı. Acilen kalp nakli için arayışa girdik. Uygun donör arayışı sürerken, tüm dünyada yetişkinler için uygulanan kök hücre nakliyle tedavi yönteminin bir çocuğa uygulanıp uygulanamayacağını araştırdık.
Bu, pek çok ülkede kanser hastası yetişkinler için uygulanan bir tedavi yöntemiydi. Araştırmamız sırasında, kök hücre nakli yapılan bazı kanser hastalarında kalp dokularının canlandığının belirlendiğini öğrendik. Dünyada ve Türkiye'de yetişkinlerde uygulanan bu yönteminin çocuklar için de uygulanabileceği kanaatine vardık ve Alican'a uyguladık. Tedavi için gereken hücreleri ise kendi kanından temin ettik. Operasyon, ameliyat değil, anjiyo gibi, hücrelerin damardan enjekte edilmesi şeklinde yapıldı. Bizi bu yöntemi uygulamaya, kalp nakli için uygun donör bulamamamız, çaresizliğimiz itti."

Büyüyen kalp normale döndü
Prof. Dr. M. Emin Özdoğan, Doç. Dr. Gülsen Sucak, Yrd. Doç. Dr. Serdar Kula ve Dr. Dilek Erer ile yaptıkları işlemin ardından sağlıklı ilk sonuçları aldıklarını belirten Prof. Dr. Olguntürk, "Kök hücreyi verdiğimizde, Alican'ın kalp fonksiyonları arttı. Damardan ilaç vermeyi kestik. Anormal büyüklükteki kalp, normal boyutuna döndü. Elini kaldıramayacak kadar halsizdi, okula gidebilecek duruma geldi" dedi.


Bu yöntemin, dünyada ve Türkiye'de ilk defa bir çocuğa uygulandığını söyleyen Olguntürk, "Yöntemin, kalp nakline alternatif olabileceğini söylemek için erken. Şimdilik organ nakline ihtiyaç duyan hastalara zaman kazandırılabilir" diye konuştu.

Radikal
tıpta
türk
mucizesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir