Medimagazin logo

ÖSYM Başkanı TUS Soruları ile ilgili Medimagazin'e konuştu

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, “Şartlar bizi soruları açıklamaya doğru zorluyor. TUS sorularını 2006 yılında açıklayabiliriz” dedi. Öğretim üyeleri TUS sorularının açıklanmasına olumlu yaklaşıyor
ÖSYM Başkanı TUS Soruları ile ilgili Medimagazin'e konuştu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, “Şartlar bizi soruları açıklamaya doğru zorluyor. TUS sorularını 2006 yılında açıklayabiliriz” dedi. Öğretim üyeleri TUS sorularının açıklanmasına olumlu yaklaşıyor

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sorularının 2006 yılında açıklanabileceği belirtildi. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Medimagazin’e yaptığı açıklamada, “Daha kesin karar vermiş değiliz ancak şartlar bizi soruları açıklamaya doğru zorluyor. TUS sorularını 2006 yılında açıklayabiliriz” dedi. TUS sorularını açıklamak için ÖSYM’nin tek başına karar veremeyeceğine dikkat çeken Yarımağan, bunun için YÖK ve Sağlık Bakanlığı ile de görüş birliğine varmaları gerektiğini söyledi.

ÖSYM Başkanı Yarımağan, yaptıkları diğer sınavların sorularını kendilerinin hazırladığını, dolayısıyla bu sınavların sorularının açıklanmasıyla ilgili daha rahat karar verebileceklerini dile getirdi. Ancak TUS’un farklı olduğunu ifade eden Yarımağan, “Soruları hazırlayan ekiple ve Sağlık Bakanlığı ile görüşüp, soruların açıklanması yönünde görüş birliğine varmamız gerekiyor. Her sınavın bir sahibi vardır. TUS’un sahibi de üniversiteler adına YÖK veya ÜAK ile Sağlık Bakanlığı’dır. Bu nedenle soruların açıklanmasıyla ilgili karar henüz olgunlaşmadı” diye konuştu. Ünal Yarımağan, sınav sorularının bu güne kadar açıklanmama gerekçelerinin, “soruların zor hazırlanması, benzerlerinin kullanılabileceği, soru tiplerine şartlanmanın engellenmesi” olduğunu söyledi.

Aday dava açtı, kazandı
2003 yılında yürürlüğe giren 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile kamu kurumlarına, ellerindeki bilgi ve belgeleri kamuya açma zorunluluğu getirilmesine karşın ÖSYM, sınav sorularının verilmesini talep eden adaylara, olumsuz yanıt veriyordu. Adayların Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na şikayette bulunması üzerine, Kurul, ÖSYM’nin soruları vermesi gerektiğine karar vermişti. Ancak ÖSYM, soruları vermek yerine kararın iptali yönünde idare mahkemesine dava açmıştı. Ankara 10. İdare Mahkemesi, ÖSYM’nin iptal istemi yönündeki davasını reddedince, davayı açan adaya soruları vermek zorunda kalmıştı.

“Soru sormanın da bir eğitimi var “
TUS sorularının açıklanması ile ilgili görüşlerini aldığımız öğretim üyeleri şunları kaydetti:

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Yener: TUS’ta sorulan sorular açıklanmalı. Bazı soruların çok ekstrem olduğunu tahmin ediyorum. Soru sormanın da bir eğitimi var. Sınav, soru sorma eğitimi almış birileri tarafından hazırlanırsa çok daha iyi olur. Soruların açıklanması öğrenciler açısından iyi olur.

“Kaynağından açıklanırsa daha olumlu olur”
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş: Sınavda sorulan soruların açıklanmasının bir zararı olmaz, çünkü zaten herkes soruları yayınlıyor. Öğrencilerin formatı öğrenmesi açısından olumlu yönleri olabilir. Fakat soru çalışma gibi bir sakınca da doğurabilir. Yine de öğrencilerin elinde ertesi gün TUS soruları oluyor. Giren kişiler soruları çıkarıyor. Hiç olmazsa sorular kaynağından açıklanırsa daha olumlu bir girişim olur. Bu kritik bir karar. Ben bunun çok olumsuz olacağını düşünmüyorum. ÖSS soruları da açıklanıyor.

“Öğrencilerimizi daha iyi hazırlayabiliriz”
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Akkoçlu: Soruları kimin hazırladığını, ne tür sorular sorulduğunu ben bilmiyorum. Bu konu herkes tarafından merak ediliyor. TUS sorularını hazırlayan komisyon kim, toplanıyorlar mı, görüşüyorlar mı merak ediyorum. Kendi alanımla ilgili ne tür sorular sorulduğunu bilmiyorum. Sorular açıklanırsa öğrencilerimizle daha yakın ilgilenip, onları daha iyi hazırlayabiliriz. Eğitim programlarımızda öğretmemiz gereken standart bilgilerin yanı sıra TUS’ta ne çıkıyorsa o konulara da değinebiliriz. Ama şu da bir gerçek, TUS’un genel bilgiler ağırlıklı olması gerekir. Sorular, bir öğrencinin mezun olduktan sonra temel bilgisini içerecek şekilde hazırlanmalı. Ama sanki sorular uzmanlık öğrencileri için hazırlanıyor. Çıkan sorular üzerinde öğrencilerle ortak noktayı bulacağız ama çakışmadığımız şeyler olacak. ‘Şu sorular çıkmış ama bu aşamada sizi çok fazla ilgilendirmiyor, bilmeseniz de olur. Ama maalesef böyle şeyler de soruluyor’ diyeceğiz. TUS soruları açıklandıktan sonra en azından bizim tarafımızdan doğru yanlış gibi bazı yorumlar çıkacaktır. Soruların hazırlanması esnasında bizlerin bilgisine başvurulmasında büyük yarar var diye düşünüyorum. Eğer TUS soruları açıklanırsa bunlar gündeme gelecek. Sorular hazırlanmadan önce en azından çocuk, iç hastalıkları, kadın doğum ve cerrahi gibi dört ana alanın öğretim üyeleri tarafından sorular gözden geçirilmeli. Öğrenci, göğüs hastalıklarıyla ilgili soru çözdüyse ve göğüs hastalıklarını istiyorsa buraya girebilmeli. Yani öğrenciler ilgi alanlarına göre yönlendirilmeli. Çünkü, uzmanlık eğitimine başlayan öğrencilerin bir kısmı daha sonra tekrar TUS’a girerek alan değiştiriyor. Ankara
ösym
başkanı
tus
soruları
ile
ilgili
medimagazin'e
konuştu
Yorum (97)
Ugur Gonenc
"Biz Tabip Odasi olarak Sanliurfa'da boyle bir greve destek vermeyiz." "Bunlar tamamen benim kisisel gorusum, Sanliurfa Tabip Odasi'ni baglamaz." Bu iki cumle arasinda sadece 12 satir var. Anlasilan sayin yazar, yazisinda dolu olan provokatif cumlelere oylesine kendini kaptirmis ki, 12 satir once yazdiginin tam tersini yaziyor. Ne diyeyim, bu tutarli yazilarinin devamini bekliyoruz. Zaten son paragrafta goruldugu gibi elestirmeyi de kisitladigina gore bize baska yol kalmiyor.
0
Cevapla
dr.g
lütfen şahsi fikirlerinizi "tabip odası başkanı" kimliğinizle yazmayınız sizin gibi hekimler oldukça, bizler daha çok daha kötü günler göreceğiz ama şükür ki yolumuza ışık tutacak (örneğin İzmir DEÜ) daha kalabalık bir hekim grubu var
0
Cevapla
m. murat
mitinge kamayalım, bildiri düzenleyenlerle olmayalım, grev yapmayalım... Eeee ne yapalım öyleyse! Bu güne kadar başımıza ne geldiyse, bu hallere düşmüşsek vurdumduymazlığımızdan, 'mesleğimizin kutsallığı' hikayesine kendimizi fazla kaptırıp alttan aldığımızdan, potansiyelimizin farkına varmadığımızdan gelmedi mi.
0
Cevapla
Murat K
"Tek SES" olmayan, bir sendikaya veya TTB'ye ait değilde YETER ARTIK DİYEBİLEN HEKİMLERİN BAŞLATTIĞI VE DEVAM ETTİRECEĞİ, KAZANIMLARIN TEK BİR GRUBA( örneğin prof, doçent ünvanlı kadrolara) DEĞİLDE TÜM HEKİMLERE YANSIYACAĞI BİR EYLEME (DEÜ Asistanları başlattı sanırım bu devam edecek) YİNE KARŞIMISINIZ Sayın AKSOY? Bende Sizin gibi düşünmekle beraber bir amaca değilde doğal tepkiyle ortaya çıkan bir reaksiyona sonuna dek destek vereceğim. YETERKİ BİRİLERİ (bana göre yok muayenehanecilik, yok bıçak parası gibi kötü emelleri ile) İNVAZE OLMASIN , YETERKİ BİRİLERİ (bana göre bunu bir siyasi malzeme şeklinde) KULLANMASIN. AMA BİLİYORUM Kİ YİNE BİRİLERİ ÇIKACAK VE KİRLETECEKLER ORTAMI, AMA BEN O ANA DEK YİNE UMUDUMU YİTİRMEYECEĞİM.
0
Cevapla
BA
çok saygıdeğer şahin bey, (prof dr) miting yapma, grev yapma... iyi güzel yazmışsın da bakanlık bunlara bile kulağını tıkamışken polikliniklerde göbek atarakmı temel haklarımızın peşinde koşalım. Garip istemleriniz var. ama çözümünüz yok. Anlamsız bir yazı yazdığınızı, tabip odası başkanlığından da en kısa sürede istifanızın elzem olduğunu belirtmek isterim. Sizin gibilere hekim camiasının ihtiyacı yok..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir