Medimagazin logo

Özel hastanelerde SSK'lıya şifa olamadı

Mayısta SSK'lıların özel hastanelerden yararlanması uygulamasının başlaması, yoğun ilgi nedeniyle pek çok kuruluşun gözünü korkuttu. İlk etapta İstanbul'da 27, İzmir'de beş ve Tekirdağ'da bir özel hastane ile anlaşma yapıldı, ancak sınırlı sayıda hastane uygulamaya geçti. Yoğunluk nedeniyle hastanelerin bir bölümü randevu, bir bölümü ise numara sistemine geçti, ancak bu da çözüm olmadı. Aylar sonrasına verdiği randevular ve kuyrukları eleştirilen SSK'nın yerini, özel hastaneler aldı
Özel hastanelerde SSK'lıya şifa olamadı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Mayısta SSK'lıların özel hastanelerden yararlanması uygulamasının başlaması, yoğun ilgi nedeniyle pek çok kuruluşun gözünü korkuttu. İlk etapta İstanbul'da 27, İzmir'de beş ve Tekirdağ'da bir özel hastane ile anlaşma yapıldı, ancak sınırlı sayıda hastane uygulamaya geçti. Yoğunluk nedeniyle hastanelerin bir bölümü randevu, bir bölümü ise numara sistemine geçti, ancak bu da çözüm olmadı. Aylar sonrasına verdiği randevular ve kuyrukları eleştirilen SSK'nın yerini, özel hastaneler aldı.

İkitelli'deki İstanbul Hospital, SSK'lılara uyguladığı 10 YTL muayene ücreti nedeniyle yoğun ilgi görüyor. Geçen haftaya kadar, uzayan kuyruklar SSK hastanelerini aratmazken, hastane yönetimi çareyi, bankalardaki gibi numaratöre geçmekte buldu. Ancak bu da çözüm olmadı. Sisteme yüklenilmesi nedeniyle provizyon almada yaşanan gecikmeler de bekleme süresini artırıyor. Polikliniğe giden hasta sayısı normalde günde 100-150 iken, SSK ile anlaşmadan sonra bu sayı 500'e çıktı. Doktorların baktığı hasta sayısı da ikiye katlandı. Yoğunluk üzerine doktor, eleman ve ekipman takviyesi de yapıldı. Hastaneden yapılan açıklamada, "Bu kadar ilgi beklemiyorduk. İki haftalık sıkıntı ardından numaratöre geçtik ama hâlâ sorun yaşıyoruz" denildi.

SSK'yla anlaşan ve bu kapsamda kardiyoloji, kalp-damar cerrahisi muayenelerini ücretsiz yapmaya başlayan Özel Acıbadem Hastanesi de hasta akınına uğruyor. Randevu sistemiyle çalıştığı halde yoğunluğa yetişemeyen hastane, arayan SSK'lılara aylar sonrasına randevu veriyor. Kardiyoloji muayenesi olmak için aradığımız hastaneden, en erken ekim ayına randevu alabildik.
Gecikmeyle ilgili görüşlerine başvurduğumuz Acıbadem Hastanesi Anlaşmalı Kurumlar Yöneticisi Zeynep Emüce Öndersoy'a göre yoğunluğun ve ileri tarihlere randevu verilmesinin nedeni, SSK'lı hastaların 'Bir de özel hastanenin doktoruna muayene olayım' diye düşünmesi. Türkiye'nin her yerinden arandıklarını, ancak her başvuranın da gerçek anlamda anjiyo veya baypasa ihtiyacı olmadığını anlatan Öndersoy, "Gecikme de değil aslında, talep fazlalığından yığılma olabilir. Talepler doğrultusunda randevular da uygun bir takvim içinde veriliyor" diye konuştu.

SSK'lı hastaların bu yoğun ilgisi, anlaşma yapan pek çok hastaneyi dikkatli olmaya sevk ediyor. SSK'yla anlaşması bulunan Alman Hastanesi, Florance Nightingale, Memorial ve International Hospital gibi önde gelen hastaneler, uygulamaya geçmek için şu ana kadar 'bekle, gör' politikası izledi. Hem hasta akınına uğramamak, hem altyapıyı tamamlamak için uğraşan hastaneler, hangi branşlarda hizmet vereceklerini, SSK'lılardan alacakları ücret oranını belirlemek için çalışmalarını sürdürüyor.

23 Mayıs'ta SSK'lı hasta kabul etmeye başlayacak olan International Hospital, provalarda bile sıkıntı yaşıyor. Hastalardan yüzde 60 fark alacaklarını belirten Genel Müdür Yaşar Yıldırım, bilgisayarlı işlemlerde onay alınması sırasında gecikmeler olduğunu söyledi. Yıldırım'a göre, yeni başlayan her uygulamada sorunlar yaşanması doğal, hastaların ilk aylarda sabırlı olması gerekiyor. "Hastaneler olarak çok sıkılacağız gibi görünüyor. Ancak program bu ne yazık ki. Kuyruklar bitmez, ancak azalabilir" diyen Yıldırım, bir başka noktaya da dikkat çekti: "Ücret almayan ve yüzde 10, 20 gibi az fark alan hastaneler daha çok rağbet görüyor, bu nedenle binlerce faturayla karşılaşılıyor. Fark almayan bir hastaneyi düşünün. Faturaların karşılığını altı ay sonra alabilecek. Bir yandan da malzeme, ekipman için harcama yapacak. Düşük fiyatla çalışıp altı ay beklerseniz, hastane batar."

İzmir'de de aynı dert
Beş hastanenin SSK'yla anlaştığı İzmir'de de ücretsiz muayene ve ayakta tedaviye gösterilen büyük ilgi, özel hastaneleri korkuttu. Ücretsiz olarak uygulamaya geçen Özel İzmir Hastanesi, hasta izdihamı nedeniyle hizmetlerini ücretlendirmek zorunda kaldı. Hasta muayenesinden 10 YTL, ameliyatlardan ise 100-200 YTL gibi farklar almaya başlayan hastane yönetimi, bu sayede hasta izdihamını azaltmayı başardı.


Radikal
özel
hastanelerde
ssk'lıya
şifa
olamadı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir