Medimagazin logo

Tabip Odası: Dini inanç ve mezheplere göre fişleniyoruz

İSTANBUL Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada, ‘’Sağlık Bakanlığı, Anayasa’ya aykırı olarak tüm sağlık çalışanlarını dini inanç ve mezheplerine göre fişliyor’’ denildi
Tabip Odası: Dini inanç ve mezheplere göre fişleniyoruz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İSTANBUL Tabip Odası’ndan yapılan açıklamada, ‘’Sağlık Bakanlığı, Anayasa’ya aykırı olarak tüm sağlık çalışanlarını dini inanç ve mezheplerine göre fişliyor’’ denildi.

İşte basın açıklaması:




Sağlık Bakanlığı Tüm Çalışanları Mezheplerine Göre Fişliyor


BU UYGULAMA HEMEN DURDURULMALI
SORUMLULARI HAKKINDA DERHAL SORUŞTURMA AÇILMALIDIR
Sağlık Bakanlığı demokrasi ve laiklik açısından fevkalade tehlikeli bir uygulama yürütüyor. "eski alışkanlıklarını" terk etmeyeceklerini doğrularcasına, Anayasa'nın din ve vicdan hürriyeti konusundaki açık hükümlerine aykırı olarak bütün sağlık çalışanlarını dini inançlarına ve mezheplerine göre fişliyor.

İstanbul'da Sağlık Bakanlığı'na devredilen SSK hastanelerindeki tüm personele geçtiğimiz günlerde başhekimlikler tarafından üç sayfalık bir bilgi toplama formu dağıtıldı. Sağlık çalışanlarından formdaki bilgileri eksiksiz olarak doldurup hastane yönetimlerine iade etmeleri istendi.
Formun birinci sayfası "nüfus cüzdanı sureti" başlığını taşıyor ve nüfus bilgilerini içeriyor.
"T.C. Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Ölüm Beyannamesi" başlıklı ikinci sayfada memurun ölümü hakkında ölüm yardımı olarak verilecek paranın kimlere verileceği soruluyor.
Formun üçüncü sayfası ise "Sağlık Bakanlığı Memurları Sicil Fişi" başlığını taşıyor.
Bu sicil fişinde memurun bitirdiği okul, diploma tarihi, işe başladığı tarih, ünvanı, sicil no gibi bilgilerin yanısıra tabiyeti ve MEZHEBİni de beyan etmesi isteniyor.
Bakanlığın bu uygulaması hekimler ve diğer sağlık çalışanları tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

Bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 2. maddesinde Cumhuriyetin nitelikleri demokratik, LAİK ve sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlanmıştır ve 4. maddede bu niteliklerin değiştirilemeyeceği ve değiştirilmesinin teklif edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Anayasa'nın 24. maddesi de;
"KİMSE, ibadete, dini ayin törenlere katılmaya, DİNİ İNANÇ VE KANAATLERİNİ AÇIKLAMAYA ZORLANAMAZ, dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz" hükmünü içermektedir.

Sn. Sağlık Bakanı'na soruyoruz:
¢ Sağlık çalışanlarının dini inançları ve mezheplerine dair bilgileri toplama hakkını nereden buluyorsunuz?
¢ Bu bilgileri nerede ve hangi amaçla kullanacaksınız?
¢ Sağlık Bakanlığı memurlarının sicil başarılarını ve atamalarını mezheplerine göre mi değerlendireceksiniz?
¢ Sağlık Bakanlığı'nda yönetici olabilmek için hangi mezhebin ve/veya hangi tarikatın Menziline mensup olmak gerekiyor?
¢ Sağlık çalışanlarının dini inanç ve kanaatlerinin yanı sıra namaz kılıp kılmama, oruç tutup tutmama, hacca gidip gitmeme gibi dini tutumlarını da fişliyor musunuz?
¢ Demokrasinin olmazsa olmaz koşulu laikliği kabullenebilmeniz için daha kaç yıl geçmesi gerekecek?
¢ Bu uygulama ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'nin ve ılımlı İslâm politikasının bir parçası mıdır?

Sn. Başbakan'a çağrıda bulunuyoruz:
¢ Sağlık çalışanlarının dini inançları ve mezheplerine göre fişlenmesi uygulaması derhal durdurulmalı, sağlık çalışanlarına dağıtılan formlar geri toplanmalıdır.
¢ Şimdiye kadar toplanan bilgilerin hiçbir şekilde kişilerin aleyhine kullanılmayacağı garanti altına alınmalıdır.
¢ Bundan önce ve şimdiye kadar toplanmış olan ve kişilerin dini inanç ve kanaatleriyle ilgili bilgileri içeren bütün formlar, belgeler sahiplerine iade edilmeli; iadesi mümkün olmayanlar imha edilmelidir.
¢ Başta Sağlık Bakanı olmak üzere bu hukuksuz uygulamanın bütün sorumluları hakkında derhal soruşturma başlatılmalı ve kamuoyuna açıklanmalıdır.

Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası olarak Sağlık Bakanlığı'nın bu demokrasi ve lâiklik karşıtı uygulamasını sonuna kadar ısrarla takip edeceğimizi kamuoyuna duyururuz.

Saygılarımızla.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ / İSTANBUL TABİP ODASI
tabip
odası:
dini
inanç
ve
mezheplere
göre
fişleniyoruz
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir