Medimagazin logo

Mecburi'ye çözüm: TUS'a ek puan

Sağlık Bakanlığı’nın hekim açığını gidermek için sunduğu çözüm, hedeflenen yararı sağlayamayacak. “Zorunlu devlet hizmeti” kapsamındaki yeni mezun hekimlerin çoğu, istifa ederek TUS’a hazırlanmayı düşünüyor
Mecburi'ye çözüm: TUS'a ek puan
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı’nın hekim açığını gidermek için sunduğu çözüm, hedeflenen yararı sağlayamayacak. “Zorunlu devlet hizmeti” kapsamındaki yeni mezun hekimlerin çoğu, istifa ederek TUS’a hazırlanmayı düşünüyor

Helin Aygün / Ankara

Sağlık Bakanlığı’nın Doğu ve Güneydoğu’daki hekim açığını gidermek için geri döndüğü mecburi hizmet uygulamasının ilk yolcuları, Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu 20 hekim olacak. Mecburi hizmet kapsamındaki yeni mezun hekimler, içine düştükleri durumun Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması talebiyle dava açıyor. Mecburi hizmet yükümlülüğü nedeniyle Doğu’da görevlendirilecek genç hekimler, istifa ederek dönmeyi düşünüyor.

Birçok tıp fakültesi, eğitim süresi bittiği ya da mezunlarını korumak için mezuniyet süresini erkene alarak öğrencilerini mezun etmesine rağmen Kadir Has Üniversitesi’yle birlikte birkaç fakülte, 5 Temmuz 2005 tarihinden sonra mezun verdi. Böylece 2004-2005 döneminde mezun olan 4 bin 500 hekimin yaklaşık 1000’i “devlet hizmeti yükümlülüğü” ile karşı karşıya kaldı. Ancak sadece Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi, mezun ettiği öğrencilerin listesini Sağlık Bakanlığı’na gönderince, 20 yeni mezun hekim Muş, Hakkari, Şırnak ve Ağrı’da görev yapmak üzere mecburi hizmet kapsamında kaldı. Bunun üzerine Kadir Has mezunu hekimler hukuk mücadelesi başlattı. Kadir Has, Ankara ve Çapa Tıp Fakülteleri’nden mezun hekimler Ankara’ya gelerek dava açması için Türk Tabipleri Birliği (TTB)’nin avukatı Mustafa Güler’e vekalet verdi.

TUS’a hazırlanacaklar
Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunları Dr. Güneş Yarımay, Dr. Ertuğrul Akbaş ve Dr. Emre Albayrak konuyla ilgili Medimagazin’in sorularını yanıtladı. Dr. Güneş Yarımay, zorlama ile verilen görevde verimli olamayacağını belirterek, “İstifa etmeyi düşünüyorum” dedi. Dr. Emre Albayrak, asıl hedefinin TUS’u kazanarak akademik çalışma yapmak olduğunu söyledi. Kura sonucu gideceği yer TUS’a hazırlanmaya elverişli değilse istifa edeceğini dile getiren Albayrak, “Tahminimce isim listesinde yer alan diğer arkadaşlarım da benim gibi yapacak” diye konuştu. Dr. Ertuğrul Akbaş ise, “Benim şu andaki planım, kanun değişmezse ya da mahkemeden sonuç alamazsak, mecburi hizmete başlayıp istifa etmek. Yasaya göre istifa edince 6 ay süresince devlet memuru olamayacağım ama bu süre sonunda TUS’a girebileceğim” dedi.

“Zorlamayla verimli olunamaz”
Dr. Güneş Yarımay, az gelişmiş bölgelerdeki sağlık sorunlarının bölgenin eğitim, ulaşım, ekonomik sorunlarından ayrı olarak değil, bölgenin ekonomik kültürel kalkınmasıyla çözülebileceğini söyledi. Zorunlu devlet hizmeti uygulaması yerine alternatif öneren Yarımay, “Bölgenin ekonomik ve sosyal yapısı düzelinceye kadar pratisyen hekimler için geçirilen her 3 aylık görev süresi için 1 puan olmak ve toplam 3-5 puanı geçmemek üzere TUS sonuçlarına puan eklenmesi düşünülebilir” dedi. Yarımay, şunları kaydetti:

“Yaklaşık 5 bin mezundan 4 bininin yasa kapsamı dışında kalması, yükümlülük kapsamındaki yaklaşık 1000 kişiden ise sadece 20 Kadir Has Tıp mezununun zorunlu devlet hizmeti yükümlüsü olarak ilan edilmesi vicdanlarımızdaki adalet duygusunu zedelediği gibi devlete olan güvenimizi de sarstı. Bu durumun ortaya çıkması, iktidarın mecburi hizmet yasasının hazırlanma ve çıkarılmasında nedenleri düşünmeden baştan savmacı ve ne kadar özensiz davrandığının göstergesi. Zorlama ile verilen görevde verimli olamayacağımı ve istifa etmeyi düşünüyorum.

Pratisyen hekim olarak göreve başlamak hedeflerim arasında hiçbir zaman olmadı. TUS’ta başarı gösterip uzmanlık eğitimi alarak akademik kariyer yapmak arzusundayım.”

Özendirilebilir
Dr. Ertuğrul Akbaş, şu anki planının herhangi bir yerde çalışmak değil akademik çalışma yapmak olduğunu söyledi. Mecburi hizmetini yapmış pratisyen hekimlere TUS’ta ek kontenjanlar açılabileceğini, daha düşük puanla uzmanlık eğitimi almalarının sağlanabileceğini dile getiren Akbaş, şöyle devam etti:

“Eğer böyle bir yol izlenirse herkes Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya gitmek ister. Mecburi hizmet yasasına göre, fakülteden mezun olup, uzmanlık alınca ve yan dal uzmanlığını aldığımızda 3 kere mecburi hizmet yapmak zorundayız. Bu da en kötü ihtimalle 6 yıl eder. Benim mecburi hizmet yasası çıkmadan önceki planım, uzmanlık sınavında istediğim yere yerleştirilemezsem, doktorluk yapmamak, 6 ay daha TUS’a çalışmaktı. Ama şimdi durum farklı. Gitmezsek istifa etmiş sayılıyoruz ve 1 sene devlet memurluğu yapamıyoruz. Böyle olunca 2 TUS’a giremiyoruz. Zorunlu olarak orada bulunan hekimlerin hizmet kalitesinde bir düşüş olabilir. Ama hastalara bunu yansıtmak doğru değil, o insanların hizmete ihtiyacı var. Benim şu andaki planım, kanun değişmezse ya da mahkemeden sonuç alamazsak, mecburi hizmete başlayıp istifa etmek. Yasaya göre 6 ay süresince devlet memuru olamayacağım ama bu süre sonunda TUS’a girebileceğim.”

“Kelime oyunu var”
Emre Albayrak, bu sene sadece 20 Kadir Has mezununun mecburi hizmet kapsamında tutulduğunu belirterek, “karga tulumba gönderilmeye çalışıldıklarını” ifade etti. Mecburi hizmet yapmayana çalışma izni verilmemesinin ve sadece 20 kişinin kapsam dahilinde tutulmasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten Albayrak, “Ayrıca 6 bölgeden herhangi birine kurayla gönderilmek yerine sadece 6. bölgedeki 4 ilde, 28 sağlık ocağında çalışmamız zorunlu tutuldu” dedi. Albayrak, şunları dile getirdi:

“Eğer mecburi hizmete gitmezsek 1 yıl meslekten men cezası alacağız. Bu da kanunda söylendiği gibi TUS’a girme hakkımızı korumuyor. TUS’a girebiliyoruz ama göreve başlayamıyoruz. Yani burada kelime oyunu yapılmış. Devlet kadrosundaki doktorlar görevlerinden istifa edince 6 ay meslekten men cezası alıyor. Ben de matematik hesabı yaptım. Eylül TUS’unu kazanamazsam istifa ederim, 1 ayda istifam kabul edilir. 6 ay da meslekten men cezası alırsam, 7 ay içinde Türkiye sınırları içinde doktorluk yapamam. Ama nisanda yapılacak TUS’u kazanırsam, ucu ucuna sürem dolar ve yerleştirilirim. Asıl hedefim TUS’u kazanarak akademik çalışma yapmaktı. Yasa çıkınca planlarım alt üst oldu. Kura sonucu gideceğim yer eğer TUS’a hazırlanmama elverişli bir yer olursa görevime devam ederim. Tahminimce isim listesinde yer alan diğer arkadaşlarım da benim gibi yapacak.”

Medimagazin
mecburi'ye
çözüm:
tus'a
ek
puan
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir