Medimagazin logo

Adli tıp uzmanlarının antik kent araştırması

Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'nde kazı çalışmaları devam eden Sobesos Antik Kenti'nde M.S. 4 ila 5. yüzyıl Erken Bizans dönemine ait toplu mezarlar bulundu
Adli tıp uzmanlarının antik kent araştırması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'nde kazı çalışmaları devam eden Sobesos Antik Kenti'nde M.S. 4 ila 5. yüzyıl Erken Bizans dönemine ait toplu mezarlar bulundu.

Bulunan 72 mezardan çıkartılan iskeletler adli tıp uzmanlarınca inceleniyor.
Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'ne bağlı Şahinefendi Köyü yakınlarında ortaya çıkartılan ve yaklaşık 3 yıldır kazı çalışmaları sürdürülen Sobesos Antik Kenti'nde 72 toplu mezar bulundu.


Antik şehirde bugüne kadar yapılan kazılarda ortaya çıkartılan mozaiklerle kaplı toplantı odası, depo, şapel ve hamamdan sonra bulunan toplu mezarların erken Bizans dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. 25 kişilik bir ekip tarafından sürdürülen kazı faaliyetlerinde mezar kapakları açılarak ortaya çıkartılan iskeletler, güneşten zarar görmemeleri için şemsiyelerle korunuyor.
İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Öğretim Görevlisi M. Yaşar İşcen, mezarlar ve iskeletlerde yapılan incelemelerde her bir mezar içerisinde çok sayıda iskelet bulduklarını kaydetti.


Prof. Dr. İşcen, ulaşılan iskeletlerin hepsinin erkeklere ait olmasının dikkat çektiğini belirtti. Bulunan mezarların özel kapaklarını tek tek açarak mezarlara inen ve buradaki iskelet parçalarını tek tek inceleyen Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. M. Yaşar İşcen, "Bu özel mezarların üzerlerinde hem isimleri yazılı hem de hac işaretleri var. Her mezardan 3'le 5 arasında iskelet çıkıyor. Aralarında henüz hiç kadın çıkmadı. Kazılar oldukça zor, kemiklerin çok hassas bir şekilde çıkartılması lazım. Çünkü, bunlar bir kültür hazinesi" dedi.
Özel olarak paketlenen iskeletlerin ve kemik parçalarının daha sonra müze ve laboratuarlarda tek tek inceleneceğini belirten Prof. Dr. İşcan, bu araştırmaların 4 ay içerisinde tamamlanacağını kaydetti.


Nevşehir Müze Müdürü Halis Yenipınar ise Sobesos Antik Kenti içerisindeki şapel yanında ortaya çıkartılan toplu mezarlarda mezar sayısının şu anda 72'ye ulaştığını belirterek, kazı çalışmalarının 2 hafta süre ile devam edeceğini bildirdi. Yenipınar, bulunan 25-30 yaş gurubundaki erkek iskeletlerinin kendilerini kiliseye adayan kişilere ait olabileceğini kaydetti.

NEVŞEHİR (İHA)
adli
tıp
uzmanlarının
antik
kent
araştırması
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir