Medimagazin logo

Rusya: Size aşımızı veririz

Kuş gribi yüzünden Türkmenistan, vatandaşlarımıza vize vermemeye başladı. Ankara’ya konuyla ilgili duyumlar gelirken, Türkmenistan vize verilememesinin Ankara - Aşkabat arasındaki bilgisayar arızasından kaynaklandığını ve bunun ne kadar süreceğinin bilinmediğini bildirdi. Hürriyet’i arayan nakliyeciler ise Türkmenistan’a gidecek TIR’ların şoförleri için vize alamamaktan şikayetçi oldular
Rusya: Size aşımızı veririz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Kuş gribi yüzünden Türkmenistan, vatandaşlarımıza vize vermemeye başladı. Ankara’ya konuyla ilgili duyumlar gelirken, Türkmenistan vize verilememesinin Ankara - Aşkabat arasındaki bilgisayar arızasından kaynaklandığını ve bunun ne kadar süreceğinin bilinmediğini bildirdi. Hürriyet’i arayan nakliyeciler ise Türkmenistan’a gidecek TIR’ların şoförleri için vize alamamaktan şikayetçi oldular.

TÜRKMENİSTAN dünden itibaren Türk vatandaşlarına vize vermemeye başladı. Hürriyet’e bilgi veren Ankara kaynakları, Türkiye’de ölümcül kuş gribi vakalarının görülmesinden sonra Türkmenistan’ın vize konusunda "daha titiz davranmaya" başlayacağı bilgisi aldıklarını söylediler.

Türkmenistan’ın kuş gribi nedeniyle Türk vatandaşlarına vize vermeyeceğine dair resmi bir açıklamasının olmadığını belirten aynı kaynaklar, her ülkenin vize rejimini uygulamada serbestliği bulunduğunu ve bunun için bir gerekçe açıklamak durumunda olmadığını belirttiler.

NAKLİYECİLER ŞİKAYETÇİ

Bu arada dün özellikle çok sayıda nakliye firması Hürriyet’i telefonla arayarak, Türkmenistan’a gidecek TIR’ların şoförleri için vize alamamaktan şikayetçi oldu.

Türkiye vatandaşları, Türkmenistan’ın vize vermemesiyle ilgili kendilerine bir gerekçe söylenmediğini, ancak bu uygulamanın kuş gribinden dolayı başladığını duyduklarını söylediler. Nakliyeciler vize alamadıkları için Türkmenistan’da gıda ile ilgisi olmayan siparişlerini zamanında yetiştirememenin endişesini de taşıyorlar.

TEKNİK ARIZAYMIŞ

Türkmenistan tarafı ise Türk vatandaşlarına dünden itibaren vize verilemediğini doğrularken, buna gerekçe olarak Ankara’daki büyükelçilik ile başkent Aşkabat arasında kurulu entegre bilgisayar ağı üzerinde arıza olmasını gösterdiler.

Nakliye firmalarına da teknik arıza nedeniyle vize verilemediğinin bildirildiğini savunan Türkmen yetkililer, "teknik arızanın ne zaman giderileceği" sorusuna ise "bunu bilemeyiz yanıtını" vermekle yetindiler.

Rusya: Size aşımızı veririz

KUŞ gribi tehlikesini iki yıl önce fark ederek aşı çalışmalarına başlayan Rusya, hem insan hem de hayvanlar için geliştirdiği H5N1 virüs aşısını Türkiye ile paylaşmaya hazır olduğunu açıkladı. Rusya Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma Merkezi’nden Oleg Kiselev, İTAR-TASS ajansına yaptığı açıklamada yeni aşının yakında Türkiye’ye gönderilebileceğini söyledi. Kiselev, "İlk aşı numunelerini Türkiye’ye göndermeye hazırız. Aşı yeni olduğu için vereceği sonucu yerinde göreceğiz. Biz bu aşıyı Asya’daki mutant H5N1 virüsünü dikkate alarak hazırlamıştık. Sonuç vereceğini umuyoruz" dedi.

Milas’ta panik

MUĞLA’nın Milas İlçesi’nde telef olan tavuklarda kuş gribi saptanması üzerine, ölü hayvanlara dokunduğu belirlenen biri çocuk 3 kişi hastanede gözetim altına alındı. Hisarcık Köyü’nde yapılan itlaf çalışmalarında tavuk, kaz ve hindilerin yakalanması sırasında ekipler zor anlar yaşadı. İlçede 800’e yakın kanatlı hayvanın telef olduğu, son 24 saatte 1500’ün üzerinde kanatlı hayvanın itlaf edildiği belirtildi.

Türkiye’ye gitme

TÜRKİYE’deki kuş gribi yüzünden korkulu günler yaşayan Yunanistan panik içinde. Yunan Sağlık Bakanı Nikitas Kaklamanis, Yunan vatandaşlarına çok ciddi gerekçeleri olmadığı sürece Türkiye’yi ziyaret etmekten kaçınmaları çağrısında bulundu. Kaklamanis, Türkiye’ye gitmeleri zaruri olan Yunan vatandaşlarının ise çok dikkatli olmaları ve hudut kapılarında kendilerine dağıtılan broşürleri iyi okumaları için uyardı. Yunan dışişleri bakanlığı kaynakları, sağlık bakanıın bu uyarısının "seyahat direktifi" anlamı taşımadığını vurguladılar. Yunan Sağlık Bakanlığı da, AB Komisyonu’na "Türkiye ile sınırları kapatmasının gerekip gerekmediğini" sordu. Yazılı başvuruya AB Komisyonu’ndan "bu aşamada sınırların kapatılması bilimsel açıdan kuş gribinin yayılmasını önleyemez" cevabı geldi. Türkiye’deki kuş gribi vakaları nedeniyle Yunanistan’dan Türkiye’ye seyahatler yüzde 80 oranında azaldı. Sadece İpsala’nın karşısındaki Kipi hudut kapısında günde 300’den fazla araç geçerken bu sayı 10’a düştü.

Hürriyet
rusya:
size
aşımızı
veririz
Yorum (39)
Ufuk TAŞ
Hocam çok önemli ve bazan trajikomik vakaların yaşandığı bir konu. Ben sosyal demokrat görüşü daha baskın olan bir ilçede pratisyenlik yaptığım sıralarda bile bunu çok belirgin bir şekilde fark ettim. Dediğiniz gibi insanımızın büyük bir kısmı özellike doğuya gittikçe bu tür selamlamaları çok kullanıyor. Karşılık verildiğinde çok olumlu bir hava meydana geliyor. Biz yeni gittiğimizde bayan bir hekim vardı, sosyal demokrat ve aynı zamanda oldukça modern birisi idi ancak halkın dilinden iyi anlıyor ve çok da seviliyordu. Bize de çok güzel bir örnek olmuştu.
0
Cevapla
Duru B
Selamünaleyküm Hoca Efendi. Asıl tahammülsüz olanlar bu ülkenin elit takımını çekemeyen ve bayanların geldiği yeri hazmedemeyen gerici zihniyetlerdir. Bu yazılarınızın yeri de Medimagazin değil, bir takım yeşil medyadır.
0
Cevapla
dursun bekler
Aleykümselam...
0
Cevapla
U.T.
Hocam güzel bir konuya değinmişsiniz. Burada asıl nokta bence şu: Sizler hekim olarak hastalarınızla kurduğunuz iletişime ne kadar önem veriyorsunuz. Onun kendini iyi hissetmesi sizin için ne kadar önemli? Hastanın bir insan olarak size anlatacağı hastalık öyküsünün haricinde bir önemi olmalı. Muhakkak ki bu önemi gösteren hekimler vardır. Sözüm diğerlerine... Hocam kusura bakmazsanız bir yanlışı düzelteyim. Erkekler, anneleri, eşleri, kızları, teyzeleri, halaları vs. haricindeki bayanlara "selamünaleyküm" diye selam vermemelidir. Duru B.ye: hekimin görevi hastalara nasıl selam verileceğini, nasıl oturulup-kalkacağını öğretmek değildir. Kimsenin siz "elitler"e tahammülsüzlük hissettiğini bilmiyorum ama siz bazı insanlara karşı pek tahammülünüz yok. Lütfen biraz daha müsamaha...
0
Cevapla
DR C E
Siz ne zaman 200 kişilik anfide derse başlamak üzere mikrofonu alıpta "Selamünaleyküm" diye deontolojiye başlarsanız.Ya da Prof Dr Erdoğan Teziç YÖK başkanı iken Beyefendinin makam odasına Selamünaleyküm diyerek girebilmişseniz! sahadaki hekimden de böyle bir talepte bulunabilisiniz. Sayın Hocam. Yani Empati biraz.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir