Medimagazin logo

Sahte dişçileri denetleyen oda başkanları kurşunlanıyor

Sahte diş hekimleri ile mücadeleye hız veren oda başkanlarının başı derde girdi. Türkiye genelinde sayıları 5 bini bulan sahte diş hekimleriyle mücadele etmek isteyen Samsun Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Abdullah İlker ve Oda Genel Sekreteri Dt. Suat Semiz’in arabasına asit döküldü
Sahte dişçileri denetleyen oda başkanları kurşunlanıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sahte diş hekimleri ile mücadeleye hız veren oda başkanlarının başı derde girdi. Türkiye genelinde sayıları 5 bini bulan sahte diş hekimleriyle mücadele etmek isteyen Samsun Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Abdullah İlker ve Oda Genel Sekreteri Dt. Suat Semiz’in arabasına asit döküldü.



Niğde Temsilcisi Dt. Sevgi Özbek’in arabası kundaklandı. Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Asım Savaş ise silahlı saldırının hedefi oldu. Oda başkanlarının umudu, sahte diş hekimlerine 5 yıla kadar hapis cezası öngören Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Kuruluşlar Hakkındaki Yönetmelik’in 31. maddesi.



Türkiye’de 5 bin sahte diş hekimi olduğu tahmin ediliyor. Bunların bir kısmı çantayla seyyar olarak sürekli yer değiştiriyor. Baskın olunca bir başka şehre gidiyor. Sahte diş hekimleri daha çok kırsal bölgelerde ve varoşlarda çalışma şansı buluyor. Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri’ni düzenleyen 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’da Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’a göre; başta Hepatit B ve C, AIDS, tüberküloz gibi birçok hastalığın da bulaşmasına neden olan sahte dişçilerin çalışması kesinlikle yasak. Yeni düzenlemeye göre diş teknisyenleri dahi hastaya (ağzını aç) diyemeyecek. Ayrıca, kişisel çıkar amaçlı olmasa bile diplomasız olarak muayene yapanlar ve müdahalede bulunanlar hakkında 3-5 yıl hapis ve bir milyar liradan 3 milyar liraya kadar ağır para cezası uygulanacak. Bu kişilerin kullandığı araç ve gereçlere de el konulacak.



Birçoğu yanlarına yeni mezun olmuş diş hekimlerini alarak çalışmaya devam eden sahte dişçilerin, denetimlere çıkan oda temsilcilerini de tehdit ettiği ileri sürülüyor. Samsun, Niğde, Denizli, Hatay, Adana ve Kayseri oda temsilcileri bu kişilerce uyarıldı. Başkanların cep telefonlarına “çocuklarınız var, bu işin peşini bırakın” mesajları gönderiliyor. Evleri kurşunlanıyor, arabaları kundaklanıyor. Hayatlarını tehlikeye atarak denetimlere çıktıklarını belirten Dt. Abdullah İlker, tehdit mesajlarını önce dikkate almamış. Ardından telefonlar almaya başladığını belirten İlker, arabasına asit atıldığını söylüyor. Başkanlarla sınırlı kalmayan sahtekarlar, bu kez Oda Genel Sekreteri Dt. Suat Semiz’e gözdağı vermeye çalışmış. Dt. Abdullah İlker, Oda’ya gelen bir şikayet üzerine sahte bir diş hekiminin yakalanmasını sağlamış. İlk kez sahte bir diş hekimi 10 ay hapis cezası almış. Dava halen Yargıtay’da.



Sahte diş hekimleri, Diş Hekimleri Odası Niğde Temsilcisi Dt. Sevgi Özbek’in de otomobilini yaktı. Sahtekarları denetleyerek, yeni düzenlemeyi hatırlatıp tabelasını değiştirmesini isteyen Özbek, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Hiçbiri itiraz etmedi. Gece evimin önündeki arabamı yaktılar.”


Meslektaşlarına yapılan saldırıları kınayan Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, vatandaşın sağlığını hiçe sayarak pervasızca ağız içinde çalışan, toplumumuzda AIDS ve hepatit gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasını sağlayan ‘sahte diş hekimlerine’ karşı başta İçişleri, Sağlık ve Milli Savunma (Jandarma Genel Komutanlığı) bakanlıklarını göreve çağırdı.



Gaziantep Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Zafer Çolakoğlu, vatandaşların muayenehanedeki doktor ile diplomadaki fotoğrafı karşılaştırmalarını istedi. Duvarda mutlaka bir diplomanın asılı olması gerektiğini vurgulayan Dt. Çolakoğlu, hatta diplomanın dahi artık yeterli olmadığını ve uygunluk belgesi sorulması gerektiğini kaydetti.



Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Kuruluşlar Hakkındaki Yönetmelik’in 31. maddesi de “Sağlık kuruluşları, uygunluk belgelerini almadan faaliyete geçemez.” diyor.



Zaman
sahte
dişçileri
denetleyen
oda
başkanları
kurşunlanıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir