Medimagazin logo

Döner sıkıntısı devam ediyor

Türk Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı Mustafa Serdar, sağlık sektörünü ayakta tutan döner sermayelerin birçok ilde ödenmemesi sebebiyle sağlık hizmetlerinin tıkanma noktasına geldiğini söyledi
Döner sıkıntısı devam ediyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk Sağlık-Sen Trabzon Şube Başkanı Mustafa Serdar, sağlık sektörünü ayakta tutan döner sermayelerin birçok ilde ödenmemesi sebebiyle sağlık hizmetlerinin tıkanma noktasına geldiğini söyledi.


Mustafa Serdar, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, döner sermaye gelirlerinin sağlık kurum ve kuruluşlarının can damarı olduğunu belirterek, birçok ilde SSK, Bağ-Kur, yeşil kart ve Emekli Sandığı'nın Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelere olan borçlarını ödememesi sebebiyle döner sermaye gelirlerinin önemli sayılabilecek ölçüde kesintiyle uğradığını kaydetti. Meclis'te kabul edilen 2006 yılı genel bütçesinden sağlığa ayrılan payın yüzde 10'un üzerinde olması gerekirken 4.25'te kaldığını ifade eden Serdar, "Ülkemizde sağlık sektörünü ayakta tutan döner sermaye gelirinin kesilmesi, sağlık sistemini işleyemez hale getirecektir. Birçok ilde ödenmeyen döner sermayeler sebebiyle sağlık hizmeti tıkanma noktasına gelmiştir" dedi.


Döner sermayelerin ödenmemesinin bir nedeninin de bazı hastanelerin yapım ve tamir işlerinin bir başka hastanenin döner sermayesinden karşılanması olduğunu ileri süren Serdar, "Biz, bazı işsizlerin yeni işe başlayacak olmalarından dolayı son derece memnuniyet duymaktayız. Ancak döner sermayeden yapılacak bu ödemelerle iflas halinde bulunan döner sermaye işletmelerinin daha da iflasa sürükleneceği ve dayanamayacağı gün gibi aşikardır. Bu nedenle işe yeni başlayacak arkadaşlarımızın her türlü maaş giderleri genel bütçeden karşılanmalıdır. Döner sermaye sistemine bu kadar yüklenilmemelidir" diye konuştu.


Adıyaman'da da aynı sıkıntı


Türk Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı Hacı Mehmet Sever, kentteki bazı hastanelerin aylardan beri döner sermaye paralarını ödememesinden dolayı çalışanların mağdur edildiğini belirtti.


Hacı Mehmet Sever, Adıyaman merkez ve ilçelerde bulunan bazı hastanelerin 2 ila 6 aydan beri döner sermaye ödememesi nedeniyle sağlık çalışanlarının mağdur edildiğini ve kredi kartı borçlarını ödeyemez duruma düştüklerini söyledi.


Bir çok sağlık çalışanının kurban kesemediğini kaydeden Sever, Adıyaman Devlet Hastanesi'nin 2 ay, 82. Yıl Devlet Hastanesi'nin 4 ay, Kahta Devlet Hastanesi'nin 4 ay, Gölbaşı Devlet Hastanesi'nin 4 ay ve Besni Devlet Hastanesi'nin 3 aydan beri döner sermaye ödemediğini ifade etti.



Türkiye'de genel bütçeden sağlığa ayrılan payın yüzde 10 olması gerektiğini fakat bu rakamın yüzde 4.25 olduğunu kaydeden Sever, "Sağlık sektörünü ayakta tutan döner sermaye gelirlerinin kesilmesi sağlık sistemini işleyemez duruma getirmiştir. Hastaneler elektrik, su, yakacak, kira, tıbbi malzeme alımı ve sözleşmeli personel ücreti gibi sabit masraflarını karşılayamaz duruma gelmiş, borç batağında icralık olmaya mahkum edilmiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan bir genelgeyle döner sermaye gelirlerinin dağıtımında personel ödemelerinin öncelikli olduğu belirtilmiş, fakat buna hiç itibar edilmemiştir. Bütçesini döner sermayeye göre ayarlayarak harcama yapan sağlık personeli kredi kartının borcunu ve taksitini ödeyemez duruma gelmiştir. Sağlık çalışanlarının yaşadığı ekonomik sıkıntı iş verimini düşürmüştür" dedi.

İHA
döner
sıkıntısı
devam
ediyor
Yorum (25)
DR C E
Tabi Sağlık Bakanı Hekimleri muhatab alıp bir cevap yazmayınca WMA'ya.Ve de TTB ye.Hükümet sözcülüğü de "biz Hekimlere!" düştü. Türk hekimliği can çekişiyor. Onca sorun var yığınla hem de. Dile getirdiğiniz konu size mi kalmalıydı be hocam.
0
Cevapla
Alparslan KOÇ
Ne TTB yi severim ne de yaptıklarına destek veririm.. TTB türk tıbbının üstünde bir kanburdur ve kurtulması gerekir.. Lakin sizin tavrınızda tam bir politize olmuş öğretim görevlisi tavrıdır.. Her şeyi süt limon görmekte polyannacılıktan başka bir şey olmasa gerek.. Bu ülkede tabipler bu kadar alaşağı edilirken bunlara normal bakmak ve hatta desteklemek çok yanlış bir bakış açısı.. Zulüm hiç bir zaman kalıcı olmaz.. Kader bir gün adaletini sağlayacaktır.. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.
0
Cevapla
dr.önder
iç hukuk yolları tükenmişse doğal olarak dışarıda aranır çare.cumhurbaşkanı eşi de AİHM ye başvurmuştu hocam.bir yazı da onunla ilgili yazın.ttb tabi ki eleştirilmeli ama ttb yi eleştirerek hekimlerin haklarının korunabileceği sanrısı da oluşturulmamalıdır.hekimlerin bu ülkede bırakın özerkliği, saygınlığı kalmamışsa kusura bakmayın ama ilk eleştirilecek kurum ttb değildir.
0
Cevapla
DR C E
Malesef Tabip Odası başkanlığı yapan birisinin hekimleri sorgulayıcı üslubu da içler acısı.
0
Cevapla
Bahadır TUNÇOL
Sayın Dr. Ş.AKSOY "kendi ülkesini ve devletini uluslararası kurumlara şikâyet eden", "memleketi sağa sola şikâyet etmek" gibi milli duyguları gıdıklayan ifadelerle bir yanıltma yapıyor. Şikayet edilen memleket, devlet değil AKP hükümetinin uygulamasıdır. Böyle bir konuda Dünya Tabipler Birliği'nin desteğini istemenin ülkeyi yurt dışında rezil etmekle ne ilgisi olduğunu da anlayamadım. KHK ve Birlik Kanunu’nun revize edilmesi için hükümete ve bakanlığa her türlü baskının yapılması için üstleneceğiniz aktif rolü de açıklarsanız sevinirim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir