Medimagazin logo

İmamlar doğum kontrolü hakkında vaaz verecek

Birleşmiş Milletler yetkilileri, imamların cemaate, aile planlaması, üreme sağlığı ve gençlere cinsel eğitimi anlatması için program teklif etti. Diyanet İşleri Başkanlığı öneriyi olumlu buldu
İmamlar doğum kontrolü hakkında vaaz verecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Birleşmiş Milletler yetkilileri, imamların cemaate, aile planlaması, üreme sağlığı ve gençlere cinsel eğitimi anlatması için program teklif etti. Diyanet İşleri Başkanlığı öneriyi olumlu buldu.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), kadına karşı şiddetin önlenmesi, aile planlaması ve cinsellik konusunda geniş halk kitlelerine ulaşmak için "imamlardan" destek alacak. Nüfus Fonu, daha önce birçok İslam ülkesinde gerçekleştirdiği 'İmam Eğitimi'ni Türkiye'de de uygulamak istiyor. BM yetkilileri, imamların cemaate "üreme sağlığı, aile içi şiddetin önlenmesi ve gençlere cinsel eğitim" verilmesini içeren bir program önerdi. Diyanet öneriyi olumlu karşıladı. Önümüzdeki günlerde Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile BM yetkilileri biraraya gelerek konunun ayrıntılarını görüşecek.

HADİSLERLE DESTEKLENECEK
Nüfus Fonu temsilcileri, özellikle feodal bağların güçlü olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde, halka ulaşmanın imamlar aracılığı ile daha kolay olacağını düşünüyor. Türkiye'de, çok çocuklu ailelerin "Allah rızkını verir" anlayışıyla hareket ettiğini belirten yetkililer, "Gerek Kur'an'daki bazı ayetlerde gerekse Hz. Muhammed'in hadislerinde İslam'da kadının yeri ve sağlıkla ilgili çok önemli mesajlar var. Din adamları bu mesajları ön plana çıkarabilir" dediler. "İslam'da Aile Planlaması" kitabı hazırlayan BM uzmanları, kadına şiddet uygulamanın günah olduğunu, fazla çocuğun kadına zarar verdiğini vurguluyor. İmamların vaazlarında doğum kontrolünü anlatmasıyla Türkiye'deki tabunun yıkılması hedefleniyor.


Eğitim kitabından seçmeler

Hz. Muhammed'in hadislerinden yola çıkarak hazırlanan kitapta, kadının emzirme döneminde hamile kalmasının zararlı olacağı belirtilerek, loğusa döneminde çocuk yapmanın zararları anlatılıyor ve Kuran'da hamileliği önlemeyi yasaklayan herhangi bir hüküm bulunmadığı belirtiliyor. Kadın-erkek eşitliğine şöyle dikkat çekiliyor: "Evlilik merhamet ve aşktan doğar. Erkek, kadını aşkla sevmeli ve merhametli davranmalı. Şiddet uygulamamalı, şefkat göstermeli." Hz. Muhammed'in "Kız çocuğunuz oldu diye üzülmeyin. Kız-erkek eşittir" hadisi hatırlatılarak, kız çocuklarına eşit davranılması gerektiği belirtiliyor.

Sabah
i̇mamlar
doğum
kontrolü
hakkında
vaaz
verecek
Yorum (54)
AtomAnt
nasıl bir doktorluk nasıl bir oda başkanlığı hayret etmemek mümkün değil. ama siz sağlık ocaklarında ücretsiz prezervatif dağıtıldığını da bilmiyorsunuzdur, daha önceki yıllarda Türk Tabipler Birliği çatısı altında çalışan TurkMSIC adını Ankara mezunu olmanıza rağmen duymadığınıza da şaşmamalı bu yüzden.
0
Cevapla
dr.halil
Bu ülkede kadınların % 25'i ilk gebeliğini 20 yaşın altında olmaktadır. Doktorları mutsuzluktan kurtarmak için umre yolunu göstereceğinize yaşadığınız toplumun sağlık istatistiklerin öğreniniz. Bir ülkede halk sağlık uzamanı ile din tücarları farklı kalmadığını görüyoruz. Çürüme bir bütün olarak yayılmakta bu ülkede değerden mahrum bir değer oluşmakta. Yargılayıcı ve teşhir edici bir dil, bilimsel bir yazının hurafe fetvadan farkı olmayan bir ülkedeyiz artık. Hoş geldin yeni Tükiye
0
Cevapla
dogu canoğlu
yazılarınızı artık gülümseyerek takip ediyorum,önce ttb şimdi TurkMSIC.birlikte olan herkese karşı bir lafınız var.yıllarca turkmsıc karşıtı bir grupta çalışmış biri olarak ''oha'' diyorum yorumlarınıza.içkisiz ve cinsel çağrışımlardan uzak bir hayat diliyorum....
0
Cevapla
Ozan Emre Torun
Sn. Aksoy ben bu dönemde (2010-2011) TurkMSIC ulusal yönetiminde görevimi sürdürüyorum. Meram Tıp Fakültesi'nde dönem 5 öğrencisiyim. Bu yazıyı yazarak madem çarpık eleştiride bulunmaktan çekinmiyorsunuz, fakültenin de Selçuklu Tıp olduğunu yazsaydınız keşke. Aralık 2010'da yapılan bir etkinliğe cevap yazmak için çok gecikmişsiniz, farkında mısınız bilmiyorum. O dönemde günlerce forumlarda tartışılan bu konu kapanmıştır, tıp fakültesi öğrencileri olarak bizler gerekli açıklamaları yaparak uygun dille cevabı vermişizdir, üstelik büyük bir doktor kitlesini arkamıza alarak. Bugünlerde konuyu dile getirmenizin ardında sadece art niyet aranabilir. Bunu son cümlenizden çıkaramamak aymazlık olur. Üreme Sağlığı ya da diğer alt komiteler hakkında uzun uzun yazıp kafanızı şişirmeyeceğim, çünkü siteye girip pekala öğrenebiliyorsunuz TurkMSIC'ı. Ama eksik kalmış site geziniz görüldüğü üzere. 6 alt çalışma kolu vardır TurkMSIC'ın. Tüm etkinliklerimizi incelemek üzere siteyi tekrar girmenizi tavsiye ederim.
0
Cevapla
dr emre
TurkMSIC'in bu girişimini tebrik ediyorum. Dar bir açı ile yanlış tespitler edindiğiniz kanısındayım. Selam ederim
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir