Medimagazin logo

Adana'da Neonatal resusitasyon programı yapıldı

Adana İl Sağlık Müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi işbirliğiyle yenidoğan ölümlerini azaltmak amacıyla gerçekleştirilen "Yenidoğanın Yeniden Canlandırılması Programı (Neonatal Resüsitasyon Programı)"na katılan 24 pratisyen, kadın doğum ve çocuk uzmanı hekimle 20 ebe, hemşire ve sağlık çalışanına sertifika verildi
Adana'da Neonatal resusitasyon programı yapıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Adana İl Sağlık Müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi işbirliğiyle yenidoğan ölümlerini azaltmak amacıyla gerçekleştirilen "Yenidoğanın Yeniden Canlandırılması Programı (Neonatal Resüsitasyon Programı)"na katılan 24 pratisyen, kadın doğum ve çocuk uzmanı hekimle 20 ebe, hemşire ve sağlık çalışanına sertifika verildi.


Hekimevi'nde 3 gün süren kurs sonunda konuşan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Satar, bu eğitimin bebek ölümlerinin azaltılmasında çok önemli bir etken olduğunu, yurt genelinde açılan kurslarda binlerce hekim ve sağlık personelinin eğitildiğini, amaçlarının da doğumla ilişkisi bulunan tüm sağlık görevlilerini eğitmek olduğunu söyledi.


İl Sağlık Müdürü Dr. K.Çağlar Çatak ise doğum sırasında ve doğumun hemen sonrasında meydana gelen ölümlerin, erken tanı ve tedavi, gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi ile azaltıldığını ifade etti. Doğum sonrası ölümlerin azaltılmasına yönelik aşılama, ağızdan sıvı tedavisi ve anne sütü uygulamalarının yaygınlaştırılması ile doğum sonrası bebek ölümlerinin hissedilir düzeyde azalmaya başladığına dikkat çeken Çatak, "Yenidoğan ölümlerini azaltmak amacıyla Neonatal Resüsitasyon Programı'nın olumlu etkileri 2 önemli göstergeyle izlenebiliyor. 1963 yılında binde 200'ü geçen bebek ölüm hızı 1998'de binde 42.7'ye, 2003 yılında ise binde 29'a düştü. Anne ölüm hızının ise 1970'lerden bu yana yüzde 50 oranında azaltıldığı tahmin ediliyor. Bebek ölümlerinin yüzde 56'sını yenidoğan dönemi ölümleri oluşturuyor. 1998'de binde 25.8 olan yenidoğan bebek ölüm hızı 2003 yılında binde 12'ye düşürüldü" dedi.


Yenidoğanlarda solunum güçlüğünün temel sorun olmayı sürdürdüğüne işaret eden Çatak, "Özel bir yenidoğan deneyimi olmayan kurumlarda sık sık müdahale gereksinimi doğuyor. Bu kapsamda, temel yenidoğan canlandırma uygulamalarının yerleştirilebilmesi için bu konuda eğitim almış ve standart uygulamaya sahip personelin yetiştirilmesine ihtiyaç duyuluyor. Her yenidoğanın, yeterli bir yeniden canlandırma hakkı var. Bu doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olması, aynı zamanda ilgili birimlerde çalışan sağlık personelinin de yenidoğanın yeniden canlandırılmasında becerikli olması ve ekip olarak uygumlu çalışabilmesi anlamına geliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yenidoğan ölümlerinin azaltılması programı kapsamında yürütülen doğum odasında bulunan ve doğum yaptıran herkesi hedefleyen Neonatal Resüsitasyon Programı ülkemizde doğumda gelişebilecek yenidoğan ölümlerini ve solunum güçlüğünün yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tutacağı gerçek" diye konuştu.


Uygulamalı kurs sonunda başarılı olan doktor ve ebelere sertifikaları İl Sağlık Müdürü Dr. K.Çağlar Çatak, Prof. Dr. Mehmet Satar, Doç. Dr. Nejat Narlı, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Tanju Altunsu ile eğitmenler tarafından verildi.


İHA
adana'da
neonatal
resusitasyon
programı
yapıldı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir