Medimagazin logo

Aşı üretimine yabancı sermaye desteği

Aşı için her yıl yaklaşık 18 milyon dolar harcama yapan Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de aşı üretimi için kolları sıvadı. 2006 Bütçe Kanunu’na ‘yabancı firma ve özel sektörle aşı üretimi yapılabilir’ maddesi eklendi. Buna göre yabancı firmalar ile 10 yıllık anlaşma yapılabilecek
Aşı üretimine yabancı sermaye desteği
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Aşı için her yıl yaklaşık 18 milyon dolar harcama yapan Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de aşı üretimi için kolları sıvadı. 2006 Bütçe Kanunu’na ‘yabancı firma ve özel sektörle aşı üretimi yapılabilir’ maddesi eklendi. Buna göre yabancı firmalar ile 10 yıllık anlaşma yapılabilecek.


Sağlık Bakanlığı, yabancı sermaye yardımıyla aşı üretmeye hazırlanıyor. ‘Kamu-özel ortaklığı’ modeli ile hayata geçirilecek projenin yasal hazırlıkları tamamlandı. 2006 yılının Bütçe Kanunu’na Sağlık Bakanlığı’na "Aşı siparişi verebilir ve özel sektörle aşı üretebilir" diye bir madde eklendi. Buna göre bakanlık, alım garantisi vererek yabancı şirketlerin Türkiye’de aşı üretmesine izin verecek. Anlaşma 10 yıl için geçerli olacak. Şartnameye göre, şirketler kuş gribi gibi yeni aşıların geliştirilmesi için de Ar-Ge çalışması yapacak.


Türkiye, aşı için her yıl ortalama 18 milyon dolar harcama yapıyor. Türkiye’de aşı üretiminin yapılmadığını belirten Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, aşıya 2005 yılında 51 milyon YTL bütçe ayrıldığını, 2006’da ise bu rakamın 113 milyon YTL’ye çıkarıldığını söylüyor. Zaman zaman aşı tedarikinde sıkıntı yaşayan Türkiye daha çok Fransa, Japonya, Kore, Hindistan, ABD, Danimarka ve Hırvatistan’dan aşı ithal ediyor. Türkiye bu ülkelere difteri, boğmaca, tetanos, verem, hepatit, kızamık ve çocuk felci gibi 7 tip viral aşı için yıllık ortalama 18 milyon dolar ödüyor. İhale sistemi ile aşı ithal ettiklerini belirten Buzgan, Türkiye’nin 2007 yılına kadar ihtiyacı olan aşının stoklandığını ifade ediyor.

Özel sektör yardımıyla aşı üreteceklerini kaydeden Buzgan, şu bilgileri veriyor: "Aşı tedarik etmede sıkıntılar yaşıyorduk. Gelişmiş ülkelerdeki modern aşılama neyse biz de bu aşı uygulama sistemine geçmek istedik. Bakanlık, alım garantisi vererek kamu-özel ortaklığı modeli ile özel sektöre ortak olacak. Bizim adımıza önce kendi ülkelerinde üretim yapacaklar. Daha sonra Türkiye’de üretime geçecekler."

Aşı üretmek için yabancı firmalarla anlaşan Sağlık Bakanlığı, Dr. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi bünyesinde uzun yıllardır kapalı bulunan aşı üretim tesislerinin yeniden faaliyete geçirilmesi için de çalışma başlattı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından yaklaşık 5 yıldır ara verilen temel aşı üretimine yeniden başlanacak.


Zaman
aşı
üretimine
yabancı
sermaye
desteği
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir