Medimagazin logo

Yetersiz bilgisayar ağı eczanelerde işleri yavaşlatıyor

Hastaların ilaç almak için kapısını çaldığı eczanelerin ilaçları zamanında verememesi, dikkatleri sosyal güvenlik kurumlarının bilgisayar ağına çekti
Yetersiz bilgisayar ağı eczanelerde işleri yavaşlatıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hastaların ilaç almak için kapısını çaldığı eczanelerin ilaçları zamanında verememesi, dikkatleri sosyal güvenlik kurumlarının bilgisayar ağına çekti.


Doktorların yazdığı reçetelerin karşılanabilmesi için eczacıların Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK kurumlarının internet sayfalarından provizyon alması (onay) gerekiyor. Ancak kurumların bilgisayar ağlarındaki altyapı yetersizliği nedeniyle internet sayfalarında sık sık sorun çıkıyor. Eczacılar internetteki yoğunluk yüzünden provizyon yaptırmakta güçlük çekiyor. Bu durum hem eczacı ve hastaları mağdur ediyor hem de hastalarla eczacıların tartışmasına yol açıyor. Eczacılar sorunun sosyal güvenlik kurumlarının altyapı yetersizliğinden kaynaklandığını belirterek, “Provizyon uygulaması; ilacın ödenebilme şartlarının ve hastanın elinde aynı ilaçların olup olmadığının gözlemlenerek ilaçta tasarrufun sağlanmasıdır. Kurumlar reçeteleri provizyon almadan karşılamıyor. Fakat yaklaşık 3 aydır gün içerisinde kurumlara ait internet sayfalarının 2-3 saat çalışmadığı oluyor.” diyor.

Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Sabih Tekin Çağlar, provizyon uygulamasının şart olduğunu vurguluyor. Devletin altyapı yetersizliğinden kaynaklanan sıkıntının faturasının vatandaşa ödettirildiğini söyleyen Çağlar, “Devletin ciddi bir altyapı problemi var. Türkiye’nin her tarafından günde sayısız şikayet alıyoruz. Eczacılarımız mağdur, vatandaş mağdur.” diye konuşuyor.

18. Trabzon Eczacı Odası Başkanı Nevzat Akman, sağlıklı bir altyapı kurulmadan eczacıları bu işin içine soktuklarını ifade ederek, “‘Ben yaptım, siz hayata geçirin’ diyorlar. İnternetteki bilgilerde ve fiyatlarda eksiklikler var. Örneğin eşdeğer ilaç uygulamasında; Aspirin’in karşısında olmayacak bir ilaç çıkıyor. Hasta ile eczacı, eczacı ile hekim her gün karşı karşıya getiriliyor. Hekim, ‘Ben istediğimi yazarım’ diyor. Bu şekilde eczacı adım adım iflasın eşiğine doğru sürükleniyor.”


SSK Trabzon Sağlık İşleri Müdürü Dr. Yusuf Çilingir ise sıkıntının sosyal güvenlik kurumlarının sistemlerinin birleştirilmesinden kaynaklandığını söylüyor. Hastaların eczanelerde reçetelerinin karşılanabilmesi için eczacıların Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK kurumlarının internet sayfalarından mutlak surette ‘olur’ alması gerekiyor. Bunun sebebi, ilacın ödenebilme şartlarının ve hastanın elinde aynı ilaçların olup olmadığının gözlemlenerek ilaçta tasarrufun sağlanması. Kurumlar, reçeteler için provizyon almadan ödeme yapmıyor. Dolayısıyla reçetenin kurumlarca karşılanabilmesi için provizyon uygulaması şart.

Zaman
yetersiz
bilgisayar
ağı
eczanelerde
işleri
yavaşlatıyor
Yorum (1)
Dr.Cevdett
Sayın hocam OECD rakamları sağlıkta ne kadar pozitif mesafe aldığımızı söylüyormuş.Hekimler arasında iş barışının bozulmasını, insanların mesleklerinden nefret eder hale gelmelerini, toplumdaki manevi kirlenmeyi, sağlık çalışanındaki mesleki tükenmişlik sendromunu OECD rakamları açıklayabilir mi?Özellikle uzman hekimler arasında tükenmişlik had safhada.2500-3000 tl döner sermayeye ''lanet olsun'' diyerek artık 1 ay(otuz gün) izin kullanacağım.Döner sermayeyi izinde keserek bize izin kullandırmamak üzere ''mobbing'' yapanlara bu dünyada hakkımı helal etmeyeceğim.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir