Medimagazin logo

Maliye'den Döner Sermaye İşletmelerine İlişkin Genelge

Maliye'den Döner Sermaye İşletmelerine İlişkin Genelge
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Muhasebat Genel Müdürlüğü





Sayı : B.07.0.MGM.0.23/115-641 20/01/2006
Konu : Döner sermaye işlemleri


................. VALİLİĞİNE
(Defterdarlık)

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 5436 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla yapılan değişiklikler dahil 01/01/2006 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olup, Kanunun Geçici 11inci maddesinde,
"Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerine bağlı olarak kurulan döner sermaye işletmeleri ve fonların bütçeleri, ilgili idarelerin bütçeleri içinde yer alır.

Bu Kanun kapsamında kamu idarelerinde kurulmuş döner sermaye işletmeleri 31.12.2007 tarihine kadar yeniden yapılandırılır.

Döner sermaye işletmeleri yeniden yapılandırılıncaya kadar bunların bütçelerinin hazırlanması, uygulanması, sonuçlandırılması ve muhasebesi ile kontrol ve denetimi Maliye Bakanlığınca yürürlüğe konulacak yönetmelikle belirlenir...."

hükmü yer almıştır.

Bu kapsamda, döner sermayeli işletmelerle ilgili olarak söz konusu maddeye göre çıkartılacak yönetmelik yürürlüğe girinceye kadar 2006 yılı işlemleriyle ilgili olarak, 5018 sayılı Kanun hükümlerine bağlı kalınmaksızın 01.01.2006 tarihinden önceki mevcut uygulamalara aynen devam edeceklerdir.

Bilgi edinilmesini ve yazımızın iliniz dahilindeki tüm döner sermaye işletmelerinin muhasebe birimlerine ve ilçelerde döner sermaye işletmesi bulunan malmüdürlüklerine duyurulmasını rica ederim.


Kemal UNAKITAN
Maliye Bakanı



DAĞITIM:
-81 İl Valiliğine

..../..../2006 D.M.Uzm :A.GÜNER
..../..../2006 Şb.Md. :M.ÖNDER
..../..../2006 Dai.Bşk :R.KULAK
..../..../2006 Gn.Md.Yrd :T.EMEKSİZ
..../..../2006 Genel Müdür :Ö.DUMAN
..../..../2006 Müstesar Yrd. :S.KENEZ
..../..../2006 Müstesar :H.B.AKTAN
maliye'den
döner
sermaye
i̇şletmelerine
i̇lişkin
genelge
Yorum (1)
O.Tansel DARÇIN
Selim Hocam, Kapak tamirlerine gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederim. Bu işlemler son yıllarda Kalp ve Damar Cerrahisi alanının en popüler uygulamaları haline geldi. Mitral kapak tamirlerini biz de beş yıldan beri uygun hastalarda rutin olarak yapıyoruz. Aort kapak tamirleri konusunda da sınırlı bir deneyimimiz oluşuyor. Ancak ülkemizdeki hasta profili ve çalışma işleyişinin, diğer yandan SGK nın olaya bakışında eksiklikler olmasının bu işin gelişimine engel olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki: 1. Bizdeki kapak hastalarının büyük kısmının romatizmal kaynaklı olması tamiri büyük oranda engelliyor. Bizim açtığımız her üç mitral kapaktan birisi, her üç aort kapağından ikisi kalsifik çıkyor ve tamire uygun olmuyorlar. Yani kapak profilimiz batı ülkelerine göre biraz farklı. 2. Kapak hastasını cerraha refere eden kardiyoloğun çoğu zaman kapağı tamir edilecek değil de değişecek kapak olarak düşünmesi de onların bu hastaları geç dönemde cerraha göndermelerine neden oluyor. Bu da hastanın tamir olma şansını azaltabiliyor. 3. Konuya bir diğer engel ameliyathanede tamir sonucunu gösteren transözofageal ekokardiografinin çoğu yerde kullanılamaması. Kardiyologların ve/veya anestezistlerin konuya yeterli ilgiyi göstermemeleri. Bu da cerrahın yaptığı tamirin sonucunu o anda öğrenememesine ve kendisini hasta karşısında riske etmesine neden oluyor. 4. Kapak tamirlerinde eğitimin çok uzun soluklu olması da ayrı bir sorun. Ben bu işi en az 17 yıldan beri izlememe, beş yıldan beri de aktif yapmama rağmen halen her hastadan yeni deneyimler ediniyorum. 5. Belki diğerleri kadar değil, ancak bu işin gelişmesi için maliye ve SGK nın da konuya hakettiği önemi vermesi gerekiyor. Halen sistemde kapak tamirlerinin puanı hiçbir özel beceri gerektirmeyen ve sonraki dönemde oldu mu - olmadı mı endişesi olmayan kapak replasmanlarından bile daha düşük. Sanırım buna paralel olarak hastane ödemeleri de öyledir. Kuşkusuz hepimiz bu işi sadece para kazanalım diye yapmıyoruz. Ancak herne olursa olsun, hastanın sağlığı için bu kadar zahmetli, emek ve dikkat gerektiren bir ameliyatın karşılığının da hakettiği yerde olması beklenir. Ben burada sadece bu işin önündeki engeller konusunda görüşlerimi açıklamak istedim. Kuşkusuz engel var diye bu işten vazgeçecek değiliz. Tabii ki artan oranda öğrenmeye ve yapmaya devam edeceğiz. Konuyu gündeme getirdiğiniz için tekrar teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
13
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir