Medimagazin logo

Tüberkülozdan her yıl 2 milyon kişi ölüyor

Dünya Tüberküloz Günü etkinlikleri çerçevesinde açıklama yapan Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, geçen yüz yıl içerisinde tüberküloz hastalığından 1 milyon insanın hayatını kaybettiğini belirtti
Tüberkülozdan her yıl 2 milyon kişi ölüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Dünya Tüberküloz Günü etkinlikleri çerçevesinde açıklama yapan Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, geçen yüz yıl içerisinde tüberküloz hastalığından 1 milyon insanın hayatını kaybettiğini belirtti.


Tüberküloz mikrobunun 24 Mart 1882'de Robet Koch tarafından bulunduğunu kaydeden İl Sağlık Müdürü Taş, Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl 24 Mart'ın "Dünya Tüberküloz Günü" olarak ilan edildiğini açıkladı.

Tüberküloz mikrobunun geçen yüz yıl içerisinde önemli bir sağlık sorunu olarak bilindiğini belirten Dr. Taş, "Ne yazık ki aradan 124 yıl geçmesine ve son 50 yıldır etkin bir tedavisinin bulunmasına rağmen, günümüzde de sorun devam etmektedir" dedi.

1882 ve 1982 yılları arasında geçen 100 yılda 1 milyon insanının hayatını kaybederken, günümüzde bu rakamın 2 milyona çıktığını ifade eden Dr. Taş, "Tüberküloz basili, günümüzde ilaçlara direnç kazanarak çok daha ciddi, çözülmesi çok daha zor bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüberküloz nedeniyle tüm dünyada yer yıl 8 milyon kişi hastalanmakta ve bu hastalık yüzde 95 oranında gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşmektedir. Türkiye'de her yıl 35-40 bin kişinin tüberküloza yakalandığı tahmin edilmektedir. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tüberküloz kontrolünde en büyük sorun, bulaşıcı nitelikteki hastaların yeterince teşhis edilememesi ve teşhis edilenlerin de etkin şekilde tedavi edilememeleridir" dedi.


Tedavi edilmeyen tüberkülozlu hastaların 2 yıl içerisinde 25 sağlam kişiyi enfekte ettiğini belirten Dr. Taş, "Dünya bu sorunu çözmekte önemli yol kat etmemiştir. Çözümün yolu 1993 yılında halen 155 ülkede başarıyla uygulanan doğrudan gözetimli tedavi stratejisidir. Bu tedavi yöntemi, hastalara her doz ilacın bir görevli tarafından bizzat içirilmesidir. Denizli'de 2001 yılında doğrudan gözetim tedavisine başlanmıştır" şeklinde konuştu.

İHA
tüberkülozdan
her
yıl
2
milyon
kişi
ölüyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir