Medimagazin logo

Kaliteli hizmet vermeyen hastaneye döner sermaye yok

Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetini denetlemek ve hizmet kalitesini artırmak amacıyla kamu hastanelerinde uyulması gereken 100 kriter belirledi.
Kaliteli hizmet vermeyen hastaneye döner sermaye yok
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetini denetlemek ve hizmet kalitesini artırmak amacıyla kamu hastanelerinde uyulması gereken 100 kriter belirledi.

Buna göre bütün hastaneler bakanlık tarafından kurulacak Ulusal Sağlık Akreditasyon Sistemi'ne akredite olacak ve belirlenen kriterleri hayata geçirecek. Başhekimliklere gönderilen standartlar; hasta güvenliği, hasta hakları, tedavi sürecinde hasta yakınının bilgilendirilmesi, sevk ve taburcu etmeyle ilgili süreç, hastaların bakımı, ilaç stoku ve kullanımı gibi konuları içeriyor. Bu şartları yerine getirmeyen hastanenin döner sermayesi kesilecek. Standartlar, dünyada en çok kabul gören ABD'deki uluslararası akredite kuruluşu JCI'ın kriter setine göre hazırlandı. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 40 ülkede uygulanan sağlık akreditasyon programının en çok hastalara yarayacağı ifade ediliyor.

Memorial Hastanesi Kalite Koordinatörü Güler Çakmak, akreditasyon için kaliteli hizmet veren hastanelerin tercih edileceğine dikkati çekiyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ulvi Saran da akreditasyon sisteminin kamu hastanelerindeki hizmet kalitesini artıracağını belirtiyor. Bakanlığın önderliğinde kurulacak akreditasyon birimine müracaat etmek için kamu hastanelerinin birbirleriyle yarışacağını dile getiren Saran, aksi takdirde döner sermayelerinin kesileceğini kaydediyor. Saran, hastanelerin, hasta haklarına özen göstermesi gerektiğinin altını çizerek, kamu hastanelerini akreditasyon sistemine hazırlamak için öncelikle sağlık personeline eğitim vereceklerini açıklıyor. Bakanlığın iki önemli görevinin bulunduğunu bildiren Saran, bunları şöyle açıklıyor: "Birincisi, Ulusal Sağlık Akreditasyon Sistemi'nin yapılandırılması sürecinde sektördeki paydaşların katılımını sağlayarak önderlik etmek. İkincisi, Sağlık Akreditasyon Sistemi ve sağlık hizmetlerinde kalite süreci için kamu sağlık kuruluşlarının hazırlanmasını sağlamak." Türkiye'de bir akreditasyon kuruluşu olmadığı için hastaneler, ABD ve İngiltere'deki uluslararası akredite kuruluşlarına müracaat ediyor. Joint Commission International (ABD-JCI) ve Health Quality Services (İngiltere) isimli kuruluşlara Türkiye'den sadece 8 hastane, akredite olmayı başarmış.

Akreditasyon, bakım kalitesini artırıyor

Sağlık akreditasyonu, hasta bakım kalitesini artırmak için ihtiyaç duyulan standartlar ve sağlık kurumlarındaki uygulama yeterliliğinin bir kuruluşça belgelenmesidir. Ayrıca, iyileştirme ve geliştirme çalışmalarının devamlılığını sağlayıcı bir taahhüttür. Hasta bakım kalitesinin geliştirilmesi, güvenilir bir bakım ortamının sağlanması, hasta ve hizmet verenlerin risklerinin azaltılması gibi prensipleri de içerir.

Uyulması gereken 100 kriterlerden bazıları

Hasta taburcu edilirken önemli bulgular, konulan teşhis, uygulanan tedaviler, verilen ilaçlar özetleniyor mu?

Kurumda hasta ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yeterli, düzenli ve uygun laboratuvar servisi var mı?

Hastanede, laboratuvarların tehlikelerine karşı, hastaların güvenliğini sağlamaya yönelik düzenlemeler var mı?

Hastanede, hasta ve çalışanları risk ve tehlikelere karşı koruyan radyasyon güvenlik programı var mı?

Kan ve kan ürünlerinin taşınması, kullanımı ile uygulanmasına yönelik planlama yapılıyor mu?

Acil müdahale için gerekli ilaç ve tıbbî malzemeler zamanında ve ihtiyacı karşılayacak şekilde temin edilebiliyor mu?

Son kullanma tarihi geçen ve kullanılması riskli olan ilaçların toplanması ve imha edilmesiyle ilgili süreç var mı?

Hasta ve yakınlarının hakları konusunda planlama ve uygulamayı içeren bir düzenleme var mı?

El yıkama ve dezenfeksiyon yöntemleriyle eldiven, maske, gözlük ve diğer tıbbî tekniklerin kullanımı doğru mu?

Hastane elektrik ve su kesilmesi ile su kirlenmesi durumunda alacağı önlemlerle ilgili plan oluşturmuş mu?

Hasta ve ailesi tedavi sürecinde uygun zamanlarda hastalık konusunda bilgilendirilip eğitiliyor mu?


Zaman
kaliteli
hizmet
vermeyen
hastaneye
döner
sermaye
yok
Yorum (1)
C.T
Sevgili hocam, halen 5-10 yıllık tıp fakülteleri bile henüz alt yapılarını tamamlamamışken yeni yeni tabansız tıp fakülteleri açmak cinayettir, bu ülke insanına yapılabilecek en büyük kötülüktür.Bir arkadaşın 2003 yılında uzmanken böyle yeni açılan bir tıp fakültesine trd.doç olarak başladı. 2006 yılında doçent oldu. Başka bir uzman arkadaşım bir eğitim hastanesinde çatır çatır by-pass yaparken yeni bir tıp fakültesinde doçent olan arkadaşım uzman olana bir teklif götürdü. Doçent olan arkadaşım, uzman olana ''bizim fakülteye gel sen bana by-pass ameliyatını öğret ben de senin doçent olmanı sağlayayım'' diye takılıyordu.Kervan yolda düzülür mantığını bir türlü aşamadık.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir