Medimagazin logo

Aile hekimliğine dava açıldı

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Köksal Aydın, Aile hekimliği ile ilgili olarak Danıştay'a dava açtıklarını söyledi
Aile hekimliğine dava açıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Köksal Aydın, Aile hekimliği ile ilgili olarak Danıştay'a dava açtıklarını söyledi.

SES Genel Başkanı Aydın beraberinde SES Düzce il temsilcisi Dinçer Korkmaz ile birlikte Düzce Sağlık İl Müdürü Dr Engin Mutlu'yu makamında ziyaret ettiler. Sağlık il Müdürlüğü çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan SES Genel Başkanı Aydın, Aile Hekimliğinin tüm Türkiye'ye yayıldığında herkesin pirim ödemek zorunda kalacağını belirterek, "Ülkemizde son 15 yıldır sağlıkta dönüşüm projesi adı altında sağlık hizmetlerinin hızla piyasaya terk edildiği, yani sağlık hizmetlerinin ticaretleştirildiği ve sağlık hakkının temel hak olmaktan çıkartılıp parası olanın yararlandığı bir konuma doğru sürüklenen bir gelişme yaşanıyor. 15 yıllık bir gelişme en son Aile Hekimliği pilot uygulamasıyla aşama bir kat daha yol aldı. Biz SES olarak sağlıkta özelleştirme ve sağlığın piyasalaştırılmasına geçmişten buyana karşıyız. Biz sağlık hizmetlerinin bütçeden herkese eşit, ücretsiz, nitelikli olarak yararlanabileceği temel hak olarak algılanmasını sağlık sisteminin buna göre kurgulanmasını istiyoruz. Her ne kadar Düzce'deki pilot uygulamada başlangıçta sağlık hizmetlerinin ücretsiz sunuma yani yurttaşların ücret ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlanması şeklinde uygulama yaşanıyor olsa da bundan sonraki yıllarda ve bu uygulama Türkiye geneline yayıldığında maalesef sağlık hizmetleri gerek primli sistemle gerekse yurttaşın kendi cebinden harcayacağı parayla paralı hale gelecek. Bu bizim açımızdan kabul edilir bir durum değil. Düzce'de şöyle bir gözlemimizde oldu yeterince alt yapı hazırlanmamış ve çalışanlar bu konuda gönüllü değil. Biz bunu çok net olarak gözlemledik. Bunun en önemli nedeni şu çalışanlar iş güvencelerinin tehlikeye girdiğini düşünüyor" dedi.

Türkiye'de değişim yaşandığını söyleyen Aydın, "Örneğin personel rejimi yasa tasarısının tartışması var Bu yasa tasarısının içeriğinde çalışanların tamamının sözleşmeli hale getirilmesi hali var. Çalışanların 657'den iş güvencesinden çıkartılması var. İş verenle yıllık akit yapan ve her an işine son verilebilecek bir geçiş söz konusu bütün bunları bir bütün halinde değerlendirdiğimizde çalışanların iş güvenceleri ile ilgili çok büyük kaygıları var. Başlangıçta alacakları ücret sundukları hizmet belki cazip gelebilir hekimler açısından bunu söylemek mümkün ama geleceği dair belirsizlikleri çok büyük hissediliyor. Yeterli altyapının hazırlanmaması dedik yani hekim sayısı yeterli değil burada yine sağlık çalışanları yeni sistem içersinde yeni bir hak elde edemiyorlar. Aile hekimliği uygulamasında ücretlerinden tutunda özlük haklarına hatta belki bir temel haklarının zaman içinde gasp edilmesi söz konusu bundan dolayı endişe var. Yurttaşlar açısından şunu söylemek mümkün ilk başlangıçta sistem bir geçiş evresinde bir takım hoşnutsuzluklar olur. Belki 1-2 yıl bu hoşnutsuzluk giderilebilir. Fakat bu sistem Türkiye geneline yayıldığı andan itibaren yurttaşlarımız artık sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için pirim ödemek zorunda kalacaklar veya ceplerinden ödemek zorunda kalacaklar" diye konuştu.

İHA
aile
hekimliğine
dava
açıldı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir