Medimagazin logo

Özel hastaneler artık SSK'yı soyamayacak

SSK'lı hastaları tedavi eden özel hastanelerin devleti dolandırma ihtimaline karşı önlemler önceden alındı. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Sami Türkoğlu, özel hastanelerde tedavi uygulamasının Maliye Bakanlığı kontrolörlerinin sağlık sektöründe yaptığı denetimler sonucu rapor ettiği 39 dolandırma şeklini engelleyecek şekilde uygulandığını anlattı. Hastaların hastanede göreceği tüm tedavi işlemleri uygulanmaya başlamadan önce SSK'ya bildiriliyor ve denetlenip, onaylanıyor
Özel hastaneler artık SSK'yı soyamayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SSK'lı hastaları tedavi eden özel hastanelerin devleti dolandırma ihtimaline karşı önlemler önceden alındı. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Sami Türkoğlu, özel hastanelerde tedavi uygulamasının Maliye Bakanlığı kontrolörlerinin sağlık sektöründe yaptığı denetimler sonucu rapor ettiği 39 dolandırma şeklini engelleyecek şekilde uygulandığını anlattı. Hastaların hastanede göreceği tüm tedavi işlemleri uygulanmaya başlamadan önce SSK'ya bildiriliyor ve denetlenip, onaylanıyor.

Provizyonlu denetim

Türkoğlu, 30 Mart 2005'ten bu yana başlatılan SSK'lılara özel hastanede tedavi işlemlerinin devletin sağlık hizmeti satın alma uygulaması olduğunu belirterek, bu hizmetlerin paket anlaşmalarla gerçekleştiğini kaydetti. Özel hastanelerin SSK'yla anlaşmalarında provizyon sistemi (hastaların tedavisinde uygulanan işlemlerin tamamının kayıt altına alınıp, önceden SSK'ya bildirilmesi) kurma zorunluluğu bulunduğunu belirten Türkoğlu, bu sistemle hastaların göreceği tüm tedavi işlemlerinin önceden SSK'ya bildirildiğine işaret etti. Türkoğlu şunları söyledi: "Önceden 'Hastanın teşhisi nedir? Hangi ilaçları yazacaklar? İlave tedavi gerekiyor mu? Ücreti nedir?' hepsini öğrenip kayıt altına alıyoruz. Maliye Bakanlığı'nın raporunda da yer verildiği gibi hastanelerde yatış gününün şişirilmesi burada mümkün değil, çünkü her hastalık için kaç gün yatacağı belirlenmiş durumda. Hastaneler olsa olsa erken çıkarmaya çalışabilir, bunda da hastalarımız uyanık davranacaklar, bize başvuracaklar."

286 bin SSK'lı tedavi oldu

Kamuda kayıtlı işlem yapma ilkesinin bu uygulama ile gerçekleştiğini ifade eden Türkoğlu, "Bu sistemle 286 bin hastaya bakmışız. Biz bunu artık yavaş yavaş Sağlık Bakanlığı hastanelerine de uygulayacağız. 'Faturalarınız şişti, şişmedi indi, inmedi' davasından, denetleme kurumu raporlarına geçenlerin pekçoğundan kurtulmuş olacağız. Bunu yapmasak her sağlık kurumu hatta her klinik, kendi başına ayrı bir uygulama yapıyor. Bunun amacı hem standardı sağlamak,hem de kime ne kadar ödeyeceğimizi bilmek. Karşı tarafın ne kadar alacağını bilmesi. Bütün amacımız bu" dedi. Türkoğlu ilaç fiyatlarının şişirilmesi yoluyla da SSK'nın dolandırılmasının sözkonusu olmadığını ifade etti. Özel hastanelerin ilaç fiyatlarında 2004 yılı değil de daha pahalı olan 2003 fiyatlarını uygulamasının mümkün olmadığını söyleyen Türkoğlu, "Özel hastanelerin yazdığı reçeteler bizim kendi eczanelerimizden yazılıyor. Yine denetimimiz dışına çıkamazlar, fiyatlarımız bellidir "diye konuştu.

Uygulama oturuyor

Türkiye'de olaya iyi tarafından bakılmadığını belirten Türkoğlu, "Özel hastaneye gidiyosun 2 sene önce hayal bile edilemeyecek şekilde tedavi oluyorsun. Cebinden para çıkmadan tedavin mümkün oluyor, bunun güzelliğini de görmek lazım. Yoksa eksiklikler zamanla giderilir, uygulama oturma aşamasında" dedi. Özel hastanelerde şu anda 70 olan anlaşmalı hastane sayısının hızla artırılacağını belirten Türkoğlu, bazı kötü örneklerin ön plana çıkartılarak uygulamanın güzelliğinin gölgelenmeye çalışıldığını savundu. Özel hastanelerle ilgili şikayetlerin başında hastanelerin ilave ücret talebinin geldiğini kaydeden Türkoğlu şöyle devam etti: "Önceden de hastaya söylemek ve kayıt altına almak kaydıyla, hastadan ilave ücret talep edebiliyor. Anlaşmamızda var. Örneğin İstanbul'dakilerin yarısı 10 YTL ile 75 YTL arası para talep ediyor. Diğer yarısı etmiyor. Para talep edenlerden şikayet var. Şimdi diyoruz ki, bu tartışılabilir. Herkes Acıbadem şu kadar para istiyor. Ama biz sadece Acıbadem'le anlaşmadık ki.. Bir kısmı 10 YTL istiyor.. Ha bir sınırlama getriliyor.. Ama bir gözleyelim.."


Yenişafak
özel
hastaneler
artık
ssk'yı
soyamayacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir