Medimagazin logo

Doktorlar: Aşı haberleri yanlış

Türk Pediatri Kurumu: Aşıdaki thimerosal'ın otizme yol açtığı yolundaki haberler, yanlış bilgilerle paniğe yol açarak aşı kampanyalarını baltalıyor
Doktorlar: Aşı haberleri yanlış
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk Pediatri Kurumu: Aşıdaki thimerosal'ın otizme yol açtığı yolundaki haberler, yanlış bilgilerle paniğe yol açarak aşı kampanyalarını baltalıyor


Türk Pediatri Kurumu, basında çıkan aşılarla ilgili spekülatif haberlere tepki gösterdi. Aşı korumakta kullanılan thimerosal maddesiyle otizm arasında ilişki kurmak için bilimsel kanıt bulunmadığını vurgulayan Kurum, "Bu haberlerin büyük kısmı içerik ve sunuş açısından halkı yanıltan, hatta kaygı ve paniğe yol açan bilgiler içeriyor" dedi.
Kurum Genel Sekreteri Prof. Dr. Haluk Çokuğraş imzasıyla dün yapılan açıklamada, şu bilgiler aktarıldı: "Thimerosal, aşıların bazılarının içinde bulunan koruyucu bir maddedir. Bu aşıların içerdiği cıva miktarları Dünya Sağlık Örgütü'nün izin verdiği limitlerin çok altındadır. Bununla birlikte, thimerosal otizmin de içinde bulunduğu bazı nöropsikiyatrik bozukluklara yol açabileceği kaygısıyla, mevcut aşıların bir bölümünden çıkarılmıştır. Ancak, yapılan bilimsel çalışmalar, genetik yatkınlıklarla da ilişkili olabilen otizmle bu madde arasında ilişki olduğunu göstermemiştir."


'Aşılanma oranı zaten düşük'
Bu tür yayınların binbir emekle düzenlenen aşı kampanyalarını baltalayacağı vurgulanan açıklamada şöyle denildi: "Ülkemizde çocuklarımızın aşılanma durumu istenen ölçülerde değilken, halkı paniğe uğratacak ve ailelerinin çocuklarını aşılatmadan kaçınmalarına yol açacak böyle haberlerin yayımlanmasını doğru bulmuyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinde bazı hastalıkları aşılarla ilişkilendirmeye çalışan gruplar vardır. Bilimsel verilerle doğrulanmadıkça aşılardan vazgeçilmesine yol açacak her türlü habere ve söylentiye kulak asılmamasını ve Sağlık Bakanlığı'nın uyarılarını dikkate alınmasını öneririz."

Radikal
doktorlar:
aşı
haberleri
yanlış
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir