Medimagazin logo

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Yardımlaşma Sandığı 'na 21 trilyon ceza

Maliye, 23 bin üyesine yıllık yüzde 7 ile 10 arasında değişen oranlarda kredi veren Sandığı'na 21.3 trilyon liralık borç çıkardı
Türk Eczacılar Birliği (TEB) Yardımlaşma Sandığı 'na 21 trilyon ceza
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Maliye, 23 bin üyesine yıllık yüzde 7 ile 10 arasında değişen oranlarda kredi veren Sandığı'na 21.3 trilyon liralık borç çıkardı.

Maliye, 23 bin üyesine yıllık yüzde 7 ile 10 arasında değişen oranlarda kredi veren Türk Eczacılar Birliği (TEB) Yardımlaşma Sandığı’nın faaliyetlerini ‘ticari’ kapsamda değerlendirdi.

Sandığa, vergi ödemediği gerekçesiyle gecikme zammı ve faiziyle birlikte 21,3 trilyon liralık borç çıkarıldı. Vergiden muaf olduklarını belirten Eczacılar Birliği Genel Başkanı Mehmet Domaç ise “Hiçbir şekilde vergi ödememiz söz konusu değil.” görüşünü savunuyor. Domaç, Maliye ile uzlaşmayı deneyeceklerini, anlaşma sağlanamazsa vergi mahkemesine dava açacaklarını bildiriyor. Eczacı odaları ile İdealist Eczacılar Derneği ise sandığa çıkarılan vergi borcunun Eczacılar Birliği’nin eski ve yeni yönetim kurulu üyeleri tarafından ödenmesini istiyor.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan, söz konusu vergi ve cezanın ödenmesi halinde eczacıların 15 yıllık birikiminin yok olacağını belirterek, “Tüm varlığını satsanız 21 trilyon etmez.” diyor. Yaklaşık 30 yıl önce kurulan Eczacılar Birliği Yardım Sandığı 1995’ten beri faal bir şekilde çalışıyor. Birliğe üye her eczanenin ortağı olduğu sandığa yılda 60 milyon lira aidat ödeniyor. Sandıktan ölen eczacıların ailelerine, ağır bir hastalık geçiren, deprem ya da başka bir felaket yaşayan, eczanesi soyulan eczacılara yardım yapılıyor.

Ayrıca çeşitli mesleki çalışmalar için eczacılara destek kredisi veriliyor. Bugüne kadar vergi ödemeyen sandığın hesaplarını inceleyen Maliyeciler, geçmişe yönelik gecikme faizi ve cezalarıyla birlikte 21,3 trilyon lirayı bulan borç çıkardı. Birlik yönetimi, iki hafta önce yapılan Başkanlar Danışma Kurulu toplantısında durumu üyelerine açıkladı.

Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç, vergi ve cezaların usulsüz bir şekilde tahakkuk ettirildiğini öne sürerek, işlemin iptal edilmesini istedi. Henüz net bir kararın olmadığını savunan Domaç, Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüşeceklerini ifade ederek, “Bizim sandığımız vergiye tabi değil. Ancak, vergi kontrolörleri kontrol etti ‘vergi ödeyeceksiniz’ diyorlar. İlk defa böyle bir bildirim yapıldı. Bakanlık yetkilileriyle oturup konuşacağız.” şeklinde konuştu. Tamamen yardım amaçlı çalışan sandığın herhangi bir vergi ödemesi yapmayacağını dile getiren Domaç, bundan sonra izleyecekleri yol hakkında şunları söyledi: “Önce uzlaşmayı deneyeceğiz. Eğer, anlaşamazsak vergi mahkemesine dava açacağız.”

Yardımlaşma Sandığı’nın benzeri şekilde ticari faaliyette bulunan bazı eczacı odaları ise bu işlemler için şirket kurarak vergi ödüyor. İdealist Eczacılar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Kadir Sedat Sofugil, durumun bir görev ihmali olduğunu savunarak, “Vergiye tabi olan gelirin beyanname ile belirtilmesi gerekir. Hangi kurum olursa olsun bunu yapmadığınız zaman suçlu duruma düşersiniz.” diye konuştu. Vergi borcu ve cezadan birlik yönetim kurulu üyelerinin sorumlu olduğunu, dolayısıyla onlardan tahsil edilmesi gerektiğini vurgulayan Sofugil, “Aksi halde bütün eczacıların yıllardır yaptığı birikimler bir anda yok olup gider.” şeklinde konuştu. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan ise vergi ve cezanın ödenmesi halinde eczacıların 15 yıllık birikiminin yok olacağını söyledi. Eczacının zor günlerinde yardım etmek için kurulan sandığın varlığını sürdürmek için cüz’i bir faizle üyelerine kredi verdiğini dile getiren Kaplan, “Tüm varlığını satsanız 21 trilyon etmez. İnşallah uzlaşırlar da sandık kurtulur.” şeklinde konuştu.

Vergi ve gecikme cezasından iki hafta önce haberdar olduğunu kaydeden Ankara Eczacı Odası Başkanı Hilmi Şener de eczacılara verilen düşük faizli kredi sebebiyle vergi borcu çıkarıldığını bildirdi. 18 Ağustos 2005’te yapılacak bölgelerarası toplantıda konunun gündeme getirileceğini dile getiren Şener, Ankara Eczacı Odası’nın ticari faaliyetler için şirket kurduğunu söyledi. Şener, 4 yıl önce başkan olduğu zaman odanın bazı faaliyetlerinin ‘ticari’ olabileceğini düşünerek Maliye’den görüş istemiş. Bakanlık da bu faaliyetlerin ticari amaçlı olduğunu belirterek şirket kurulmasını önermiş. Şener, “Şirket kurduğumuzda birçok meslektaşımız bizi eleştirmişti. Ancak şimdi ne kadar doğru bir işlem yaptığımız ortaya çıktı.” dedi.

Zaman
türk
eczacılar
birliği
(teb)
yardımlaşma
sandığı
'na
21
trilyon
ceza
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir