Medimagazin logo

OMÜ'de ilk kez laparoskopik böbrek nakli

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ilk kez uygulanan laparoskopik operasyonuyla, 2 hastaya yakınlarından alınan böbrekler başarıyla nakledildi
OMÜ'de ilk kez laparoskopik böbrek nakli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ilk kez uygulanan laparoskopik operasyonuyla, 2 hastaya yakınlarından alınan böbrekler başarıyla nakledildi.


OMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Burak Koçak, "Yapılan iki nakil bu alandaki bazı yenilikleri de beraberinde getirmektedir. Vericilerden böbrek alınması işlemi halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik yöntemle gerçekleştirildi.


Dünyada son dönemde oldukça yaygın kullanılan ve ülkemizdeki üniversite hastanelerinde ilk kez gerçekleştirilen bu yöntem, hastaların ameliyat sonrası daha az ağrı çekmelerini, hastanede daha kısa kalmalarını ve normal yaşama çok daha hızlı dönmelerini sağlamaktadır. Yöntem, ameliyatın yan etkilerini azaltarak estetik açıdan kabul edilebilir bir görünüm sunmaktadır" dedi.


Hastalardan birinin henüz diyaliz tedavisine alınmadan ameliyat edildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Koçak, "Premptive Transplantasyon" olarak adlandırılan bu yöntemin dünyada son dönemde oldukça sık uygulanan bir yöntem olduğuna işaret etti. Koçak, "Diyalizde geçirilen sürenin nakledilen böbreğin yaşamıyla ters orantılı olduğu düşünülürse, bu ideal yöntemin üniversitemizde ilk olarak uygulanması da önemli bir gelişmedir" diye konuştu.

İHA
omü'de
ilk
kez
laparoskopik
böbrek
nakli
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir