Medimagazin logo

Rektör: Tifo ve hepatit vakaları var

Binlerce kişinin ishal şikayetiyle hastanelere koştuğu günlerde Malatya’da, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, şebeke suyunda rota virüsü ve koli basili olduğunu açıklarken, aynı gün basın toplantısı yapan AKP’li Belediye Başkanı H.Cemal Akın, suyun temiz olduğunu savunmuştu. Sağlık Bakanlığı’ndan talimat gelene değin süren 9 günlük gecikmenin ardındaki gerçek ise binlerce insanın hastalanmasına maloldu
Rektör: Tifo ve hepatit vakaları var
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Binlerce kişinin ishal şikayetiyle hastanelere koştuğu günlerde Malatya’da, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, şebeke suyunda rota virüsü ve koli basili olduğunu açıklarken, aynı gün basın toplantısı yapan AKP’li Belediye Başkanı H.Cemal Akın, suyun temiz olduğunu savunmuştu. Sağlık Bakanlığı’ndan talimat gelene değin süren 9 günlük gecikmenin ardındaki gerçek ise binlerce insanın hastalanmasına maloldu.


BİLİM HAKLI

Biz de kentte yaşanan ishal tartışmasında gelinen bu noktayı Rektör Prof.Dr. Hilmioğlu’na sorduk. Tahlil sonuçlarını açıklayarak topluma karşı sorumluluğun gereğini yerine getirdiklerini söyleyen Prof.Dr.Hilmioğlu, ‘Açıklamasaydık bu iş halen saklanmaya devam edecekti. Biz bu konuyu basın toplantısıyla kamuoyuna açıklayıncaya kadar, hatta açıkladıktan hemen sonra belediye başkanı suda bir şey olmadığını, içilebilir olduğunu kamuoyuna açıkladı. Üniversitenin siyasi davrandığını söyledi. Halbuki hekimliğin siyaseti olmaz, olmamalıdır.’ dedi.

YENİ İDDİALAR

Hilmioğlu, yeni iddialarda bulundu: ‘Bu hastalıklar yeni başlamadı. İl Sağlık Müdürlüğü üç ay önce suda sorun olduğu ikazında bulunan raporlar yazmış. Şimdi de bir hepatit vakası görüldüğü ve bazı yerlerde tifo vakaları görüldüğü bilgisi geldi bana. Zaten bu hastalıkların görülebileceği kesin. Çünkü sudaki karışımdan dolayı insanlar yüzlerce çeşit mikrobu vücutlarına aldılar. Her mikrobun kuluçka dönemi de her mikrop için farklı. Bundan sonra sular tamamıyla temiz olsa bile bu suyu daha önce içmiş olan insanlarda bu tür hastalıklar çıkabilir.’

Klor miktarı artırıldı

Kaptaj İçme suyu tesislerinde suya katılan klor miktarı artırıldı.Belediye yetkilileri tesisi gezdirirken, ‘Daha önce bir ayda tükettiğimiz kloru şimdi üç günde harcıyoruz’ dediler. Belediyenin klorlama için yılda 25-30 milyar lira harcadığını da ifade ettiler.

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Bülent Köse, 21 Kasım’dan bu yana satılan ishal ilaçlarının 45 bin kutuyu geçtiğini söyledi. Köse, bu ilaçların her kutusunun bir kişi tarafından kullanıldığını vurgulayarak, buradan hareketle ishale yakalananların sayısının 25-30 bini bulduğunu tahmin etti.

Komisyon kuruldu

Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, ishal vakaları ve sudaki kirlilik konusunda bir soruşturma komisyonu kurulduğunu söyledi. Akın, ‘Başkan yardımcılarımızdan birinin başkanlığında kurduğumuz komisyon çalışmalarına başladı. Kimin ihmali varsa gereği yapılacak’ dedi.

Dağdan içiyorlar

ŞIRNAK Valiliği’nin, ‘İkinci bildirime kadar şehir suyunu içmeyin, mecbur kalırsanız kaynatarak için’ uyarısının ardından şişe suyu satışlarında patlama yaşandı. Maddi durumu iyi olmayan aileler ise dağlardaki kaynaklardan gelen suyun aktığı çeşmelerden ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. İshal nedeniyle kentte son 10 günde 60 kişinin hastanelere buşvurduğu bildirildi.


Hürriyet
rektör:
tifo
ve
hepatit
vakaları
var
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir