Medimagazin logo

Hekimlere çocuk psikolojisi eğitimi

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, "0-6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı" adı altında Sağlık Grup Başkanları ve 13 sağlık ocağı sorumlu hekimlerine bilgi verildi
Hekimlere çocuk psikolojisi eğitimi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, "0-6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı" adı altında Sağlık Grup Başkanları ve 13 sağlık ocağı sorumlu hekimlerine bilgi verildi.


Sağlık İl Müdürlüğü'nde yapılan toplantıda konuşan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Aktan Alcan Günel, hekimlerden, çocuk psikolojisini, kızamık aşı kampanyası olarak düşünmemelerini istedi.

Akcan Günel, "0-6 yaş Çocuk Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı daha önce Bursa tarafından uygulanmış, başarılı sonuçlar elde edilmiş bir program. Sizlere şunu söyleyebilirim ki; birinci basamakta çalışan hekimler olarak zaten bilinçli veya bilinçsiz, farkında olarak veya olmayarak hepimiz bu program dahilinde yapılması gereken şeyleri aslında uyguluyoruz. Örneğin, size gelen anneler, babalar muhtemelen 'Benim oğlum, benim kızım altını ıslatıyor, bu konuda ne yapabiliriz?', 'Benim kızım tırnaklarını yiyor, ne yapabilirim?', veya 'Benim oğlum çok hırçın, düz duvara bile tırmanıyor' mutlaka demişlerdir. Bunlar belki çok uç örnekler ama en azından sizlerden yardım isteyenler, kendi anne babalarından öğrendikleri yöntemlerle çocuklarını yetiştirmekteler ve onların en çok karınlarının aç veya tok olduklarıyla ilgileniyorlar. Burnu akarsa veya öksürürse doktora getiriyorlar ama psikososyal gelişim açısından herhangi bir değerlendirmeye tabi tutmuyorlar. Oysa Dünya Sağlık Örgütü, tam sağlıklı birey tanımlamasında, 'Hem bedensel ihtiyaçları hem de ruhsal ihtiyaçları göz önünde bulundurun' diyor. Ruhsal ihtiyaçları tamamlanmamış, psikososyal açıdan gelişimini güzel ve net bir şekilde tamamlayamamış bireyler, ileride birer suçluluk duygusu veya pasif birey problemi oluşturabilirler. Bütün çocuklara ulaşamayabilir ama birkaç tanesine yararlı olabiliriz. Maksat burada ulaşmak amacında olmamız. Bunu kızamık aşı kampanyası olarak düşünmeyin. Bu, aşıyı yapıp çıkabileceğimiz bir program değil. Peyderpey uygulamaya başlayacak, peyderpey sonuçlarını alabileceğimiz bir program" şeklinde konuştu.

İHA
hekimlere
çocuk
psikolojisi
eğitimi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir