Medimagazin logo

Başhekimlerin % 70'i muayenehanelerini tercih ediyor

Sağlık Bakanlığı'nın, 4 Ekim'den itibaren il sağlık müdürleri ve başhekimlerin muayenehanelerini kapatma mecburiyeti getirmesi üzerine, başhekimler görevlerini bırakmayı düşünüyor.
Başhekimlerin % 70'i muayenehanelerini tercih ediyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı'nın, 4 Ekim'den itibaren il sağlık müdürleri ve başhekimlerin muayenehanelerini kapatma mecburiyeti getirmesi üzerine, başhekimler görevlerini bırakmayı düşünüyor.


Bursa İl Sağlık Müdürü Osman Ayyıldız, Eylül ayı başında başhekimler toplantısında bu konunun değerlendirileceğini, ancak Bursa'da başhekimlerin büyük kısmının görevlerinden ayrılıp, muayenehanelerinde hastalarına hizmete devam etmeyi düşündüklerini söyledi.


İl Sağlık Müdürü Osman Ayyıldız, kendisinin muayenehanesi bulunmadığını belirterek, "Benim gibi olan 3 başhekim arkadaşımız görevine devam edecekler. Çekirge Devlet Hastanesi Başhekimi Mustafa Tümay da muayenehanesini kapatmaya karar verdi. Diğer başhekim arkadaşlar ise 1 aylık süreçte kararlarını verecekler. Ancak genel kanaat, birçok hastası bulunan branş doktoru arkadaşlarımızın başhekimlik görevlerinden feragat edecekleri yönünde gelişiyor. Kanunda değişiklik olmaması halinde, yüzde 70 oranında başhekim arkadaşımız, servislerine dönüp, muayenehanelerinde hizmet vermeyi tercih edecekler" dedi.


Kademeli olarak Sağlık Bakanlığı'nda çalışan doktorların da muayenehanelerini kapatmalarının planlandığı uygulama ise, hekimleri de düşündürüyor. Kendileri ile aynı yaştaki hakim ve savcıların 3-4 milyar lira arasında maaş aldığını belirten uzman doktorlar, "Devlette en düşük memurun maaşı 750 milyon lira oldu. Ancak insan sağlığı ile alakalı her türlü riski alan doktorun maaşı ise 980 milyon lira. Bu eşitsizliğin giderilmesi halinde, devlete ait hastanelerde, muayenehane olmadan çalışmayı düşünürüz. Ancak 980 milyon lira doktor maaşı ile kimsenin muayenehanesini kapatmasına imkan yok. Performansa dayalı döner sermaye desteği de birçok hastanede iflas etti. Çünkü sosyal güvenlik kuruluşlarından faturalar tahsil edilemediği için para ödenemiyor. Çalışsa da bu döner sermaye payları, maaş olarak gözükmediği için emekli maaşına yansımıyor. Birçok yerde devlet uzman doktor bulmakta güçlük çekerken, böyle bir uygulamanın çalışması için özlük haklarında köklü iyileştirmeler gerekiyor" dedi.


Bu arada, sağlık camiasında konuşulanlara göre, kanunda değişiklik olmaması halinde Bursa'da Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi İsmail Fakı, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sedat Demir ve Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Özcan Atahan'ın istifa edeceklerine kesin gözüyle bakılıyor. Çekirge Devlet Hastanesi Başhekimi Mustafa Tümay, zaten muayenehanesini kapatmayı düşündüğünü ifade ederken, muayenehanesi olmayan Çocuk Hastanesi Başhekimi İsmail Özcan ise görevine devam edecek. Bursa Devlet Hastanesi Başhekimi Mete Ekşioğlu, Çekirge Çocuk Hastanesi Başhekimi Atilla Güray, Sevket Yılmaz Devlet Hastanesi Başhekimi Osman Naci Çelik ve Zübeyde Hanım Doğumevi Başhekimi Bülent Baran'ın nasıl bir tercih yapacağı ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.


Muayenehanelerin kapatılmasıyla ilgili uygulamaya milletvekilleri ise, "Hastaların hastanede muayene edilmediği, hekimlerce muayenehaneye çağırıldığı yönünde ciddi şikayetler var. Bunları göz önüne aldığımızda öncelikle başhekimlerle başlayan, daha sonra da tüm hekimleri kapsayacak olan uygulama doğru. Ancak muayenehaneler kapatılırken, hekimlerin ekonomik ve özlük haklarında iyileştirme yapılmalı. Bu olmadan uygulama eksik olur. Büyük şehirlerdeki hastanelerin bir çoğunda döner sermaye gelirleri oldukça iyi durumda. Başhekimler ve hekimler döner sermayesi iyi çalışan hastanelerde yeterli geliri sağlayabilirler. Ancak Sağlık Bakanlığı'nın taşrayı da göz önüne alıp eksiklikleri gidererek bu uygulamaya geçmesinin doğru olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
başhekimlerin
%
70'i
muayenehanelerini
tercih
ediyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir