Medimagazin logo

Tıpta Uzmanlık, masaya yatırılacak

Onbirinci Tıpta Uzmanlık Kurultayı hazı rlık çalışmaları konusunda bilgi veren Ankara’da Tabip Odası(ATO) Genel Sekreteri Semih Tatlıcan, kurultaydan çıkacak sonuçların yol gösterici nitelikte olacağı nı belirterek, hükümetin ve Sağlık Bakanlığı' nın bu sonuçları dikkate almaları gerektiğini söyledi
Tıpta Uzmanlık, masaya yatırılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Onbirinci Tıpta Uzmanlık Kurultayı hazı rlık çalışmaları konusunda bilgi veren Ankara’da Tabip Odası(ATO) Genel Sekreteri Semih Tatlıcan, kurultaydan çıkacak sonuçların yol gösterici nitelikte olacağı nı belirterek, hükümetin ve Sağlık Bakanlığı' nın bu sonuçları dikkate almaları gerektiğini söyledi. Tatlıcan, bu yıl ki kurultayı n Ankara’da Gazi Üniversitesi Dekanlık Konferans Salonu’nda yapılacağını bildirerek, “Kurultay adından da anlaşılacağı gibi, tıpta uzmanlık eğitiminin düzenlenmesi ve daha iyi verilmesine yönelik önemli bir gayrettir'' dedi.


TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ VE TCK
Tatlıcan sağlık politikalarının tıpta uzmanlık eğitimini doğrudan etkilediğini belirterek “Türk Ceza Kanunu dünyada bir meslek gurubunu, hekimleri, ifade eden ve onlara yönelik bir takım yaptırımlar içeren tek kanundur'' dedi. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Sağlıkta Dönüşüm Proğramı’nın performans uygulamasının, sağlık hizmeti konusunda döner sermaye uygulamalarından biri olduğuna değinen Tatlıcan, “Performans uygulaması özellikle eğitim hastanelerinde çalışan meslektaşlarımızın çok doğaldır ki eğilimlerini eğitim vermekten çok hizmet vermeye doğru yöneltmiştir. Bu nedenle performansa yönelik döner sermaye uygulamasının eğitime olan etkilerini de kurultayda özellikle tartışmayı istiyoruz'' dedi.

Kurultayda tartışmaya açılacak diğer konuların eğitim kurumları ve sektörel ilişkiler, hizmet satın alma ve ilaç sektörü başlıkları altında ele alınacağını vurgulayan Tatlıcan, “Düşünün, bir biyokimya ihalesine çıkılıyor. Firma getirip bunu hastaneye koyuyor. Hizmetin tamamı satın alınıyor. Siz bir firmasınız, bizde bir hastane diyelim. Geliyorsunuz MR’ınızı hastanenin içerisine koyuyorsunuz. Siz firma olarak doktorunuzu da getiriyorsunuz. Bakanlığın kurguladığı bu. Hastaneler olarak bizde size belirli bir süre ile MR hizmetini sizden alacağız diye bir sözleşme imzalayacağız. Bunun ekonomik tarafını, sağlıkta özelleştirme boyutunu bir kanara bırakın, bir de eğitime olan etkileri var'' diye konuştu.


TÜZÜK, KATILIMCI OLMALI
Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nün uzun zamandır gündemde olmasına rağmen bir türlü çıkartılamadığını kaydeden Tatlıcan “Başka bir oturum da yıllardır dinmeyen bir yara olan Tıpta Uzmanlık Tüzüğü. Bunu da Tıpta Uzmanlık Tüzüğü, Uzmanlık Eğitiminde Mevcut Durum ve Öneriler başlığı altında tartışılacak. Biliyorsunuz Tıpta Uzmanlık Tüzüğü yıllardır çıkarılmıyor. Bunu çıkarmak için bu ülkede belli bir bilgi birikiminin olduğunu düşünüyoruz. Bu bilgi birikimi de sadece bakanlıkta yer almıyor. Üniversitelerde, Yüksek Öğretim Kurumu’nda ve TTB’de bu bilgi birikimi ve deneyimin olduğunu biz biliyoruz'' dedi.

Tatlıcan, yetkililere birde öneride bulunarak, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nün biran önce çıkartılması ancak bu yapılırken konuyla ilgili bütün muhatapların da içerisinde yer aldığı ortak bir komisyon tarafından hazırlanması gerektiğini söyledi.


YETKİLİLER DİKKATE ALMALI
Tatlıcan, 11’inci Tıpta Uzmanlık Kurultayı’ nın ülkenin genel sağlık ortamından ve uzmanlık eğitimini bire bir etkileyen, performans olsun, şef atamaları olsun, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü olsun pek çok konuyu ortaya koyacağını kaydederek, “Kurultaya önemli bir katılım olacağını bekliyoruz. Türkiye’de ki bütün uzmanlık dallarından, bütün hastanelerden ve bütün üniversitelerden ciddi bir katılım bekliyoruz. Bu kurultayda alınacak kararların da, hükümet yetkilileri özellikle Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafı ndan ciddiye alınmasını öneriyoruz. Çünkü bu ülkede sağlık alanında ve uzmanlı k eğitimi alanında çalışan insanlar bir araya gelerek kendi uzmanlık alanlarında bir takım kararlar alacaklar. '' diye konuştu.

Birgün
tıpta
uzmanlık
masaya
yatırılacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir