Medimagazin logo

Her ülkeye kuş gribi bakanı

BM’nin Kuş Gribinden Sorumlu Koordinatörü Nabarro, salgına karşı küresel eylem yapılabilmesi için her ülkenin ‘kuş gribi bakanı’ atamasını önerdi. Nabarro, ülkelerin hastalıkla ilgili daha fazla bilgi alışverişi yapmasını istedi.
Her ülkeye kuş gribi bakanı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
BM’nin Kuş Gribinden Sorumlu Koordinatörü Nabarro, salgına karşı küresel eylem yapılabilmesi için her ülkenin ‘kuş gribi bakanı’ atamasını önerdi. Nabarro, ülkelerin hastalıkla ilgili daha fazla bilgi alışverişi yapmasını istedi.

BİRLEŞMİŞ Milletler’in (BM) Kuş Gribinden Sorumlu Koordinatörü David Nabarro, The Times Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, ‘Her ülkeye kuş gribinden sorumlu bir bakan atanması gerekiyor’ dedi. Nabarro’ya göre koordinasyonu sağlayacak bu tür bir atama, aralık ayına kadar yapılmazsa salgın ihtimaline karşı küresel eylem sağlamak riske girebilir. Nabarro ayrıca aşı araştırmalarında ülkeleri ve bilim adamlarını daha fazla bilgi paylaşımına davet etti.

AVRUPA’DA ÖNLEMLER

Avrupa’da kuş gribine karşı yoğun önlem alınıyor. Ülkelere göre yapılan uygulamalar şöyle:

İngiltere: Türkiye ve Romanya’dan gelen tüm yolcular havaalanlarında sıkı kontrol ediliyorlar.

İtalya: Ulusal ve bölgesel yetkililer 12 milyon doz aşı siparişi verdiler. Bu kadar aşı ancak nüfusun yüzde 20’sine yetiyor.

Fransa: Acil önlemler için 600 milyon Euro ayırıldı. Virüse karşı 14 milyon doz ilaç, hastaneler için 50 milyon adet ile yedek 150 milyon adet tıbbi maske ve gelecekte çıkacak herhangi bir aşıdan 40 milyon doz bu bütçenin içinde. Havaalanı kontrolleri artırıldı. Çiftçilere el kitapları dağıtıldı ve kanatlı hayvanları mümkün olduğu kadar içeride tutmaları önerildi.

Almanya: Bazı eyaletlerde açık hava tavuk çiftçiliği yasaklandı. Sağlık Bakanı Ulla Schmidt yenibir aşı geliştirmek için 20 milyon Euro ayırdı.

Polonya: Çok yakında Sibirya’dan milyonlarca göçmen kuş geleceği için alarm verildi. Bu kuşlar, daha önce kuş gribinin tespit edildiği Rusya ve Kazakistan üzerinden uçacak.

Bulgaristan: Şüpheli kuşlar üzerinde yapılan testler negatif çıktı ama Bulgaristan’ın Romanya’dan kanatlı canlı hayvan ithalini yasaklaması yüzünden, yurtdışındaki turneden dönen 20 sirk güvercini ülkeye sokulmadı.

İspanya: Sağlık Bakanlığı, 2 milyon olan ilaç siparişini 10 milyon doza çıkardı.

Ukrayna: 12 milyon doz aşı siparişi verdi.

Yunanlılar kuş gripli hindiyi kaybetti

YUNANİSTAN’ın Sakız Adası’na bağlı İnuses Adası’nda kuş gribinden ölen ve üzerinde testler yapılan hindi kayboldu. Pazartesi günü ölü bulunan ve H5 virüsü tespit edilen hindinin H5N1 virüsü de taşıyıp taşımadığının belirlenmesi için tahlillerin Selanik ve Londra’da sürdürüleceği açıklanmıştı. Tarım Bakanı Evangelos Basiakos son yaptığı açıklamada ‘Tahlile gönderilmek üzere hindilerden yeni örnekler alındı’ dedi. Alınan örnekler arasında H5 virüslü çıkan hindinin olup olmadığı sorusuna ise bakan kaçamak cevaplar verdi. Atina Veterinerlik Müdürlüğü’nden gelen yeni açıklamada ‘9 hindinin kan örneklerinde yapılan ikinci tahliller negatif çıktı’ denildi.

Yunan medyasına göre ilk tahlilde H5 virüsü bulunan ölü hindi kayboldu. Yunan Hükümet Sözcüsü Teodoros Rusopulos, bir örneğin değil, aynı kümeste olan hindilerin çoğunluğu için örneklerinin önem taşıdığını söyledi. ‘Hindinin arkasında dedektif Hercules Poirot olacak değilim’ dedi.

Teste devam

YUNANİSTAN’da pazartesi günü hindilerde kuş gribi bulunan İnuses Adası’nda dün de incelemeler sürdü. Çiftliklerden alınan hindiler laboratuvara götürüldü. Almanya’da da güneydeki Oberschleissheim şehrindeki Kuş Hastalıkları Enstitüsü ülke genelindeki çiftliklerde bulunan kümes hayvanlarını test ediyor. Bu kapsamdaki çalışmalara Münih’deki Ludwig-Maximilian üniversitesi profesörleri de katıldı.
her
ülkeye
kuş
gribi
bakanı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir