Medimagazin logo

AB: Türkiyede'ki kuş gribi H5N1 grubundan

Avrupa Birliği Türkiye'deki kuş gribi vakalarının insanlar için ölümcül H5N1 grubu olduğunu bildirdi
AB: Türkiyede'ki kuş gribi H5N1 grubundan
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Avrupa Birliği Türkiye'deki kuş gribi vakalarının insanlar için ölümcül H5N1 grubu olduğunu bildirdi.


Komisyon bugün, Romanya'da da kuş gribi virüsü varlığının kanıtlandığını ve bu ülkeden kanatlı hayvan ithalatının yasaklandığını açıklamıştı.

Bu arada AB yetkililerinin, Romanya ve Türkiye'ye seyahat eden vatandaşlarına tedbir olarak uyarı yapacağı bildirildi.

HENÜZ AŞI YOK

AB Komisyonu sözcüsü, ölülcül H5N1 virüsünün göçmen kuşlar tarafından getirilen bir virüs olduğnu gözönüne alıyoruz diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuda ayrıntılı çalışmalar yapacağız. Bugün bir çerçeve kararı alındı. Burada riske dayalı kriterler ele alınıyor. Tüm bu kriterler ülkelerin belli şartlar içinde önlem almasını kolaylaştıracak."

Türkiye'nin AB ile müzakere aşamasında bir ülke olduğnu söyleyen AB Komisyonu sözcüsü "Biz bu iki ülkeye de elimizden gelen desteği sunacağız" diye konuştu.

H5N1 virüsüne karşı şu anda bir aşı olmadığın söyleyen AB Komisyonu sözcüsü bu aşının üretilmesinin de 6 ile 8 hafta sürebileceğini bu süreyi kısaltmaya çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

BULGARİSTAN'DA VİRÜS YOK

Bulgaristan'da ölü bulunan 30 kuş üzerinde, kuş gribi virüsü taşıdıkları endişesiyle yapılan testler negatif sonuç verdi.

Yetkililer, Karadeniz'e kıyısı olan Romanya ile Türkiye'de kuş gribi vakalarının ortaya çıkması üzerine kontrollerin artırıldığını söylediler.

Bulgaristan Tarım Bakanı Nihat Kabil de, ülkesinde kuş gribi virüsü bulunup bulunmadığının anlaşılması için yapılan ilk tahlillerin negatif çıktığını söyledi.

Kabil, Bulgar televizyonuna yaptığı açıklamada, Filibe'de ölü bulunan kuşlarda yapılan ilk tahlillerde, kuş gribi virüsüne rastlanmadığını söyledi.

Bulgaristan'ın ulusal hayvan hastalıkları idaresi başkanı Nadya Oreşkova da, çeşitli kuş türleri üzerinde testler yapıldığını, virüsün herhangi bir türüne rastlanmadığını belirtti.

Öte yandan, Polonya'da yetkililerin, Romanya'da kuş gribi vakalarına rastlanması üzerine hastalığın ülkelerine sıçramasını engellemenin yollarını görüşmek üzere toplandıkları bildirildi.

Polonya haber ajansı PAP, Tarım Bakanlığı'nın, kuş sergileri ve kümes hayvanlarının pazar satışının yasaklanması dahil bazı önlemler almaya hazırlandığını duyurdu.

Alınıcak önlemlerin bugün açıklanması bekleniyor.

Hürriyet
ab:
türkiyede'ki
kuş
gribi
h5n1
grubundan
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir