Medimagazin logo

Vatandaş, tarhananın tarifini bile Sağlık Bakanlığı’na soruyor

Vatandaşların sağlık kurumlarında karşılaştıkları sorunları iletmesi için kurulan Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi'ne (SABİM) birbirinden ilginç şikayetler geliyor
Vatandaş, tarhananın tarifini bile Sağlık Bakanlığı’na soruyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Vatandaşların sağlık kurumlarında karşılaştıkları sorunları iletmesi için kurulan Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi'ne (SABİM) birbirinden ilginç şikayetler geliyor.

Bir yılda 650 bin çağrı alan SABİM, istek ve eleştirileri ilgili birimlere yönlendiriyor. Bakanlık SABİM'e gelen taleplere göre sorunları tespit etmek amacıyla bir rapor hazırladı. ‘100 Soru 100 Cevap' başlıklı raporda vatandaşın bakanlığa ilettiği ilginç sorular yer alıyor. Rapor, vatandaşın merak ettiği birçok konuya da açıklık getiriyor. Rapora göre bakanlığa en çok şişmanlık ile ilgili sorular geliyor. Tarhana çorbasını daha lezzetli içmek isteyenler ise ‘tarhananın güneşte mi gölgede mi kurutulması' gerektiği soruluyor. Kilo-boy oranına dikkat edenler ise bu oranın ölçülere uygun olup olmadığını öğrenmek istiyor. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Dairesi uzmanlarınca hazırlanan rapor, kamuoyunda cevap bekleyen ve yanlış bilinen; güvenli gıda ve su tüketimi, sağlıklı ve dengeli beslenme, diyet, gıda hijyeni konularında birçok soruya açıklık getiriyor. Yeterli ve dengeli beslenmek isteyenler, bunun için her gün hangi sebze ve meyveyi tüketmeleri gerektiğini soruyor.

Bakanlığa gelen ilginç soru ve cevapları:

Boyuma göre uygun ağırlıkta mıyım?

Uygun vücut ağırlığı beden kitle indeksi (BKİ) hesaplanarak bulunur. BKİ= Ağırlık (kg) / Boy uzunluğu (m)2

Tarhananın güneşte kurutulması sakıncalı mıdır?

Tarhana çok besleyici geleneksel bir yiyeceğimizdir. Yoğurttan yapılan tarhana güneşte kurutulursa başta vitamin B2, olmak üzere içerdiği pek çok vitaminin değerleri azalır. Bu nedenle tarhana gölgede, üzerine ince bir örtü örtülerek kurutulmalıdır.

Bitkisel çaylar zayıflatır mı?

Bazı bitkiler bağırsakları çalıştırır, bazı bitkiler idrar söktürücü özellik gösterir. Ancak hiçbir bitki zayıflatmaz. Zayıflamak için uzman kişilerin hazırladığı beslenme programları uygulanmalıdır.

Ilık su içmek zayıflatır mı?

İçilen suyun midede doluluk hissi uyandırması ve bağırsak hareketlerini artırması gibi etkilerinden dolayı zayıflama üzerinde olumlu etkisi vardır. Ancak zayıflama diyetleri uygulanırken su içme isteği azalabilir. Bu durumda vücudun susuz kalmaması için özen gösterilmelidir.

Bakanlığa gelen bazı ilginç sorular şunlar:

Şişmanlık söz konusu ise sağlığımızın bozulmaması için bir ayda en fazla kaç kilo vermeliyiz?

Sağlıklı kilo kontrolünde nelere dikkat edilmelidir?

Yumurta kolesterolü yükseltir mi?

Fast-food (ayak-üstü) besinler tüketilirken nelere dikkat edilmelidir?

Her gün sarımsak yenilmesi kalp sağlığı açısından faydalı mıdır?

Turşunun besleyici değeri var mıdır?

Fındık, fıstık, ceviz kalp hastalıklarına karşı koruyucu mudur?

Mikrodalga fırında hazırlanan besinlerin sağlığa sakıncaları var mıdır?

Bal bebekler için zararlı mıdır?

Ekmek israfını önlemek için neler yapılmalıdır?

Diyette nelere dikkat edilmelidir?

Kilo kontrolü için diyet mi, egzersiz mi daha etkindir?

Zaman
vatandaş
tarhananın
tarifini
bile
sağlık
bakanlığı&#8217
na
soruyor
Yorum (5)
harun tezel
bildiğim kadarıyla ülkümen hocam siz aile hekimisiniz,acil tıp uzmanı değilsiniz. şu anda ülkemizde aile hekimliği sistemine geçildi.lütfen bu konularla ilgili bizi aydınlatın, tutup da acil tıp uzmanlarını ilgilendiren konulara gelene kadar ,o kadar çok aile hekimliği ile ilgili sorun varken.bu konulara yorum yapmanız bizleri gerçekten üzüyor.
0
Cevapla
sibel tavga
kendi meslek grubu içerisinde başarılı olamayan bir çok kişinin başka işlerle uğraştığı bir ülkede yaşadığmız için bana normal geliyor.
0
Cevapla
DrHammer
Başlığın hemen altında Uz. Dr. Ülkümen RODOPLU, Avrupa Acil Tıp Derneği II. Başkanı diye yazıyor yani dr arkadaş acil tıpla da ilgileniyor ne var bunda bu kadar şaşıracak. İlla dünyaya herkes at gözlüğüyle mi bakmalı. 1992-2000 yılları arasında acil servis sorumluluğu da yapmış tecrübesi var yazıyor. Bizim dr arkadaşlarda ne garip oldu. gerekli gereksiz herşeyi eleştiriyor.
0
Cevapla
ercan durmaz
zaten pratisyenler olmuş aile hekimi..gerçek aile hekimleri nerede? hastanelerde dahiliye uzmanı gibi davranıp polk. yapıyorlar.nasıl iş anlamadım.gerçekten aile hekimi sahada olmamalı mı?hastanede polk yapan aile hekimleri hangi ailenin doktoru acaba,çok merak ediyorum
0
Cevapla
özlem güney
Dr. Hammer, bu nasıl analiz anlamadım. Yazının altında Avrupa Acil Tıp Deneği 2. başkanı yazıyor ve bu ilgilenmek oluyor. Ülkemizde Avrupada Acil Tıbbı temsil edecek hiçmi Acil Tıp Uzmanı kalmamış ? Bu da sanırım acil tıp uzmanlarının ayıbı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir