Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı: Risk yok

Sağlık Bakanlığı, aşılarda sağlık açısından herhangi bir risk olmadığını açıkladı
Sağlık Bakanlığı: Risk yok
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, aşılarda sağlık açısından herhangi bir risk olmadığını açıkladı.

Bakanlık, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Aşı Güvenliği Komitesi'nin raporunda, 'Bazı aşılarda bulunan etilcıvanın (thiomerosal) ortalama 4-9 günde vücuttan sindirim sistemi yoluyla atıldığı, vücutta birikmesinin ve cıvaya bağlı kronik hastalıklara yol açmasının söz konusu olmadığının belirtildiğini' anımsattı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, haberlerin 'vatandaşları aşı yaptırmadan soğutabilecek, halk sağlığını tehlikeye düşürücü' özellik taşıdığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
Temel aşılarda bulunmuyor: Kızamık, OPV, BCG ve kuduz aşılarında koruyucu olarak thimerosal bulunmamakta. Bakanlıkça temin edilerek kullanılan aşılar, WHO tarafından üretim koşulları ve teknik özellikleri belirlenen standartlara uygun üretim yapan üreticilerden alınmakta. Bu aşıların, kalite ve biyolojik test kontrolleri yapılmakta. Özel sektörün ithal ettiği aşılar da biyolojik kontrolden geçiriliyor.
EMEA onaylı: Avrupa'da üretilerek Türkiye'de kullanılan aşı, ilaç ve biyolojik ürünlerin tamamı Avrupa Tıbbi Ürünler-İlaç Ajansı (EMEA) tarafından ruhsatlandırılmıştır. AB ülkeleri dışında üretilerek Türkiye'de kullanılan diğer aşılar ise WHO standartlarına uygun. WHO Aşı Güvenliği Komitesinin, 20-21 Haziran 2002'de yayımladığı raporda, etilcıvanın (thimerosal) vücutta yarılanma ömrünün bir haftadan daha kısa olduğu, ortalama 4-9 günde vücuttan sindirim sistemi yoluyla atıldığı, dolayısıyla diğer cıva bileşikleri gibi vücutta birikmesinin ve cıvaya bağlı bir-takım kronik hastalıklara yol açmasının söz konusu olmadığı açıklandı. Haberlerde belirtildiği gibi, thimerosal içeriğindeki civanın vücuda girdikten sonra atılmasının çok güç olduğu bilgisi bilimsel olarak kanıtlanmadı.
Otizmle ilgisi yok: Gelişmiş ülkelerdeki aşı karşıtı gruplar, thimerosal içeren aşıların kullanımıyla otizm başta olmak üzere birtakım kronik hastalıkların arttığını iddia ediyor. Ancak incelemelerde, thimerosal ile otizm arasında bir ilişki saptanmadı. EMEA Patentli Tıbbi Ürünler Kurulu'nun Mart 2004'teki çalışmasında da, thimerosal içeren aşılarla yapılan bağışıklamayla özel nörolojik gelişim bozuklukları arasında ilişki olmadığı açıklandı. Başta Avrupa olmak üzere ülkelerin çoğunda aşıda koruyucu olarak thimerosal kullanılıyor.
Aşılar temiz: Türkiye'de kullanılan aşılarda herhangi bir risk yok. Aşılarda thimerosal içeriği düşük olan aşıların tercih edilmesi konusu bakanlığın da gündeminde. Aşılarda koruyucu kullanımı, tüm aşılar için geçerli olup, tek ve çok dozlu aşılarla ilgili bir husus değil.

Radikal
sağlık
bakanlığı:
risk
yok
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir