Medimagazin logo

Branş nöbeti uygulamasında kriz

Hastanelerde uzman doktorlara "branş nöbeti tutma" zorunluluğu getirilmesi, yıldızları bir türlü barışmayan Sağlık Bakanlığı ile Türk Tabipleri Birliği'ni (TTB) bir kere daha karşı karşıya getirdi
Branş nöbeti uygulamasında kriz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hastanelerde uzman doktorlara "branş nöbeti tutma" zorunluluğu getirilmesi, yıldızları bir türlü barışmayan Sağlık Bakanlığı ile Türk Tabipleri Birliği'ni (TTB) bir kere daha karşı karşıya getirdi.


Doktorlara gece branş nöbeti tutturulmasını "hukuka aykırı" olarak değerlendiren TTB, Bakanlığın uygulamasını durdurmak için yargıya gidiyor. Bakanlık ise tüm hastanelerde uzman doktorların branşına göre nöbete kalmasını öngören uygulamada ısrar ediyor.


Yönetmelikte ise "sadece ihtiyaç duyulduğunda branş nöbeti tutturulabilir" hükmü yer alıyor.
Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerinde, uzman doktorların branş nöbeti tutmasına ilişkin bir genelge yayınlandı. Söz konusu genelgeye göre, hastanelerde sayıları fazla olan uzman hekimler, her gün sırayla gece nöbeti tutacak. Böylece uzman doktorlar, gece hastaneye gelen acil vakalara asistan ve pratisyen hekimlerin ilk müdahalesinden sonra gerekli tıbbi girişimlerde bulunacak. Bakanlık, uygulamayla zaman kaybını en aza indirmeyi, polikliniklerdeki yığılmaları önlemeyi ve hastaların sağlık kuruluşlarına "git-gel"lerini azaltmayı hedefliyor.


Sağlık Bakanlığı'nın branş nöbeti uygulamasına TTB sert tepki gösterdi. Doktorların bu yöndeki başvurularının artması üzerine TTB, geçtiğimiz hafta Tabip Odası Başkan ve temsilcileriyle acil bir toplantı yaptı. TTB, konuya ilişkin hukuk bürosunun görüşünü de aldı.
TTB toplantıda yaptığı değerlendirmeler sonucunda hukuki süreci başlatma kararı aldı.


TTB, bununla birlikte Tabip Odası Bölgeleri'nde doktorlara bireysel davalar açmaları konusunda her türlü katkı sunma kararında birleşti. Branş nöbeti tutturulmasının hukuksal dayanağı bulunmadığını düşünen TTB, bu uygulamanın kamu yararı ve hizmet gerekleriyle de bağdaşmadığını savunuyor.


TTB 2. Başkanı Metin Bakkalcı, Sağlık Bakanlığı'nın güç koşullarda çalışan hekimlerin sorunlarına kalıcı çözümler aramak yerine, altyapısı oluşturulmadan ve muhtemel sonuçları gözetmeden adımlar attığını belirterek, "Bu uygulama özellikle az hekim barındıran illerimizde 7 gün 24 saat hizmet üreten hekimlere yeni bir çalışma zorluğu oluşturmaktadır" dedi.


Hastane acil hizmetlerinde uzman hekim hizmetine ihtiyaç duyulduğunda, bu uygulamanın yapılabileceğini, ancak devamlı branş nöbeti tutturulmasının gereksiz olduğunu ifade eden Bakkalcı, "Hastanelerde branş nöbeti tutturulmasının hukuksal dayanağı bulunmadığı gibi böyle bir yaklaşım kamu yararı ve hizmet gerekleri ile de bağdaşmamaktadır" diye konuştu.


Yataklı tedavi kurumlarında nöbet hizmetleri, yönetmeliğinin 41 ve devamındaki maddelerinde düzenleniyor. 41. maddenin (d) bendine göre, nöbet hizmetleri, yataklı tedavi kurumlarının tiplerine, yatak ve personel kadrosuna, yer ve önemine, faaliyetinin çokluğuna göre ayrı ayrı hükümlere tabidir.
Aynı yönetmeliğin 42. maddesinde nöbet türleri de tanımlanıyor. Maddenin 1. fıkrasında "Acil ve branş nöbetlerinin hangi hallerde tutulacağı hastanenin türüne, iş durumuna, personel mevcuduna, hizmetin gereklerine göre baştabip tarafından tespit edilir" hükmü bulunuyor.


42. maddede sayılan nöbet türleri arasında branş nöbeti de bulunuyor ve şu ifadeler yer alıyor:
"Birden fazla genel cerrahi, iç hastalıkları klinikleri ve kadın hastalıkları ve doğum kliniği bulunan yataklı tedavi kurumlarında uzman ve klinik adedi göz önüne alınarak, acil hizmet için kliniklere bütün personeliyle birlikte branş nöbeti tutturulabilir. Gerek görülürse ve uzman adedi yeterli bulunduğu takdirde acil vak'ası bulunan dallardan birer uzman, yoksa kıdemli uzmanlık eğitimi görenler de bu ekibe eklenebilir veya davet edilebilir. Branş nöbetini üstlenen klinikler, gece nöbetini ifa edecek tabip ve personel ekiplerini düzenleyerek gereği yapılmak üzere baş tabipliğe verirler. Bu kliniklere gereğinde başka hizmetlerden personel takviyesi yapılabilir. Branş nöbetlerini üstlenen klinikler o dalın acillerinin yatarak tedavi hizmetlerini de ifa ederler ve bu klinik personeline başkaca nöbet hizmetleri verilmez."


İHA
branş
nöbeti
uygulamasında
kriz
Yorum (1)
mehmet
Adli Tıp Kurumu mağduru olarak diyorum ki; Bu ülkede Adli tıp kurumu imza incelemesi raporları gerçeğe aykırı yanlı olarak düzenleniyor ve vatandaşlar mağdur ediliyor. Maalesef bu konuda adalet bakanlığıda seyirci kalıyor. Canım Türkiyem de bu tip işler ne zaman son bulacak?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir