Medimagazin logo

Akdağ: Tabip Odası abesle iştigal ediyor

Bebek ölümlerinde salgın olduğu şeklinde açıklama yapan İstanbul Tabip Odası'na sert tepki gösteren Bakan Akdağ, konuyla ilgili meselenin boyutları bilinmeden ahkâm kesildiğini söyledi
Akdağ: Tabip Odası abesle iştigal ediyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Bebek ölümlerinde salgın olduğu şeklinde açıklama yapan İstanbul Tabip Odası'na sert tepki gösteren Bakan Akdağ, konuyla ilgili meselenin boyutları bilinmeden ahkâm kesildiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ bebek ölümleri konusunda "salgın var" açıklaması yapan İstanbul Tabip Odası'na sert tepki göstererek, "Önce bir salgından bahsedeceksiniz, daha sona komisyon kurup araştırma yapacağız diyeceksiniz. Bu nasıl bir yaman çelişkidir. Bu tutum tamamen abesle iştigaldir" dedi. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi tarafından gerçekleştirilen Yenidoğan Enfeksiyonları Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Bakan Akdağ, konuyla ilgili, meselenin boyutlarını bilmeden, görülen enfeksiyonların dünya ortalamaları ile kıyaslamasını yapmadan, birilerinin ortaya çıkıp ahkâm kestiğini, hekimleri, sağlık çalışanlarını suçladığını, bazı çevreler tarafından da hastane enfeksiyonları ile "Sağlıkta Dönüşüm Programı"nın ilişkilendirilmeye çalışıldığını ifade etti.

'Sabun eleştirileri ciddiyetsiz'

Tabipler Örgütü'nün enfeksiyonların sebebi olarak tüm Türkiye çapındaki bir salgından bahsettiğini aktaran Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Sonra bir komisyon oluşturuldu; bu komisyonun incelemeler yapacağı ifade edildi. Bu ne yaman çelişkidir. Önce kararı veriyorsunuz, sonra komisyon oluşturuyorsunuz. Hepimiz bilim adamıyız. Bunun bilimsellikle, bilimsel düşünce ile uzaktan yakından alakası olmadığı açıktır. Önce kararı vereceksiniz, bunu kamuoyuna açıklayacaksınız, sonra diyeceksiniz ki biz bir komisyon oluşturduk bu komisyon incelemelerini yapacak, incelemeler sonucunda da bazı kararlara varılacak" dedi.

Sabun eksikliğinden bahseden açıklamalar yapıldığını söyleyen Akdağ, bunların son derece ciddiyetsiz açıklamalar olduğunu kaydederek, "Yeterli takip edilmemekten doğan, el yıkamada kullanılan bir sabun eksikliği varsa, oradaki bir lokal yönetim hatasından ibarettir. Bundan dolayı bu işle uğraşan bütün insanları töhmet altına sokmak en büyük insafsızlıktır. Bu yapılmamalıdır. Ülkemizin, ekonomik kalkınmışlığıyla, şartlarıyla, imkânlarıyla kıyaslandığında şu anda sağlık hizmetleri açısından çok başarılı bir seviyedeyiz" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hastanede yatarak tedavi gören her 10 hastadan birinde hastane enfeksiyonu ortaya çıktığını belirten Akdağ, "2001 yılı verilerine göre ABD'de hastane enfeksiyonlarının getirdiği ek maliyet 7 milyar dolardır ve her 6 dakikada 1 kişi hastane enfeksiyonundan ölmektedir" dedi.

Yönetmelikle kontrol geldi

11 Ağustos 2005 tarihinde yürürlüğe giren "Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği" hakkında bilgi veren Bakan Akdağ ^"Yönetmelikle enfeksiyon kontrol hemşireleri ve enfeksiyon kontrol doktoru tanımlamaları yapılarak, bu elemanların enfeksiyon kontrolündeki rutin işleri takip etmeleri amaçlanmıştır" dedi.

Toplantıya katılan Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Çetinkaya Şardan, aktif enfeksiyon kontrol programları yürütülürse, bu problemlerin salgın aşamasına gelmeden önlenebileceğini söyledi. Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Arman ise "Hastane enfeksiyonlarına tek başına hekim hatası diyemeyiz" diye konuştu.

Yenişafak
akdağ:
tabip
odası
abesle
iştigal
ediyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir