Medimagazin logo

Sağlık Bakanı'ndan, eş durumuna ilişkin yeni açıklamalar

Türk Sağlık-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Başkan Önder Kahveci’nin başkanlığında, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı ziyaret ederek sağlık çalışanlarının sorunlarını içeren bir raporu kendisine sundu
Sağlık Bakanı'ndan, eş durumuna ilişkin yeni açıklamalar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Türk Sağlık-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Başkan Önder Kahveci’nin başkanlığında, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı ziyaret ederek sağlık çalışanlarının sorunlarını içeren bir raporu kendisine sundu.

Ziyarette Bakan Akdağ SML’lerin durumundan Atama ve Nakil Yönetmeliği değişikliklerine kadar çeşitli konularda önemli bilgiler verdi.

Kahveci, Sağlık Meslek Liseleri’nin (SML) kapatılacağı yönünde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in yaptığı açıklamayı hatırlatarak bu durumdan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Bakan Akdağ, SML’lerin kapatılacağı yönünde kendisine bir bilgi verilmediğini belirterek, “SML’ler kapatılmayacak. Ancak 17 yaşında tecrübesiz bir SML mezununun insanların hayatıyla ilgili hizmetlerde bulunması yanlıştır. SML mezunları, branşlarıyla ilgili yüksek okulları bitirmeleri halinde görevlendirilmeli diye düşünüyorum. Ayrıca 80 binin üzerinde işsiz SML mezunu gencimiz var. Bunun önüne de geçmeliyiz” dedi.

Bakan Akdağ, Sağlık Eğitim Enstitülerinden mezun olamamış öğrencilere bir sınav hakkı tanınması yönündeki önerimize ise, “Bakalım, eğer hukuken bir engel yoksa yaptıralım” yanıtını verdi.

Genel Başkan Önder Kahveci, Türk Sağlık-Sen Şube Başkanlarının ve üyelerinin baskı ve yıldırma politikaları çerçevesinde görevlerinden alınmaya, sürülmeye devam edildiğini hatırlatarak Bakan Akdağ’dan bir çözüm bulunmasını istedi. Bakan Akdağ da, “Ben biliyorsunuz iktidarların kendilerine yakın sendikaları desteklemesine, kayırmasına tümden karşıyım. Ama birilerinin de sendikacılık adı altında siyaset yapmasına karşıyım. Ben yüzlerce yöneticiyi görevden aldım. Bunların bir kısmı sizin sendikanızdan olabilir. Ancak sizden ricam, görevden alınanların neden görevden alındığına bakarak karar vermeniz” karşılığını verdi.

Bakan Akdağ, hekim dışı sağlık personelinin döner sermaye ödemelerinin adil olması için yükseltilmesi ve bir taban puan uygulamasına geçilmesi yönündeki isteğe de, “Türkiye’deki sağlık personeli maaşları pek çok AB üyesi ülkedeki asgari maaşa göre oranın çok üzerindedir. Ayrıca toplam 6 katrilyonluk Sağlık Bakanlığı giderlerinin yarısına yakını personel ödemelerinden oluşuyor. Öte yandan, sağlık çalışanlarının aldıkları ücretler, diğer kamu çalışanlarına oranla çok fazla. Bu nedenle bu konuda fazla bir değişiklik yapmamız zor görünüyor. Yine de 2006 bütçesi içinde bir şeyler yapılabilir mi bakarız” yanıtını verdi.

Akdağ, “Ben sözleşmeli personel yasasını çıkarttım. Yüzbinlerce işsiz var ülkemizde. İstesem 350 milyon maaşla sağlık personeli çalıştırırım. Ancak ben bunu yapmıyorum” şeklinde konuştu.

Bakan Akdağ, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Kahveci’nin, Döner Sermaye Yönergesi’nin revizyon çalışmalarında sendikaların da bulunması isteğine ise olumlu karşılık verdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yöneticilerimizin çalışma saatleriyle ilgili şikayetine ise, “Haftalık çalışma saatini 45 saatten 40 saate düşürüyoruz” yanıtını verirken, radyoloji teknisyenlerinin çalışma saatlerini de 7,5 saate çıkaracaklarını söyledi. Yöneticilerimizin bu konudaki itirazını yanıtlayan Akdağ, “Radyoloji teknisyenleri AB ülkelerinde daha fazla süre çalışmaktadır. Bu konuda düzenleme yapmakta kararlıyız” dedi.

Bakan Akdağ, Genel Başkan Kahveci’nin sorması üzerine, Atama ve Nakil Yönetmeliği’nde yapılacak değişiklikler hakkında kısaca bilgi verdi. Akdağ, eş durumundan tayin konusundaki düzenlemede, üniversitelerde ihtisas, yüksek lisans yapanlar, rotasyon kapsamında süresi dolanlar ile, eşi son bulunduğu ilde en az 2 yıl süreyle sigortalı olarak çalışanlara öncelik tanınacağı bilgisini verdi. Akdağ, burada bir tespitini dile getirerek, “Nedense eş durumundan tayin için yapılan 100 başvurunun 99’u, Ankara’nın doğusundan batısına geçmek için oluyorsa, ancak biri batısından doğuya geçmek için yapılıyor” dedi.

Görüşmede, ambulanslara kasko sorunu da gündeme geldi. Toplu görüşmelerde konunun karara bağlandığını söyleyen Akdağ, “Ben Maliye Bakanlığı nezdinde konunun gerçekleşmesi için girişimde bulunmayı sürdürüyorum. Siz de işin peşini bırakmayın” tavsiyesinde bulundu.

Bakan Akdağ, Kurum İdari Kurul toplantılarına daha fazla işlerlik kazandırılması yönündeki isteğimize de olumlu yanıt vererek, Kurul’da alınan kararların gecikmeden uygulanması için gereken tedbirin alınacağı sözünü verdi.

Sağlık Bakanı Akdağ, görüşmede, bir süre önce Türk Sağlık-Sen tarafından döner sermaye ödemeleriyle ilgili olarak Bakanlık önünde düzenlenen protestoyla ilgili kırgınlığını dile getirdi. Akdağ, “Orada ‘Sağlıkçıdan aldılar hortumcuya verdiler’ diye sloganlar atıldı. Allah aşkına ben bunu hak ediyor muyum?” diye sordu. Genel Başkan Önder Kahveci de, bu tür eylemlerde çalışanların hissiyatının yansıdığını belirterek, “Yardımcı sağlık personeli ödemelerden memnun değil. Ancak sizi ve Bakanlık personelini kişisel olarak kıracak söylemlerden sendika olarak her zaman kaçınmaktayız” karşılığını verdi.

Türk Sağlık Sen
sağlık
bakanı'ndan
durumuna
ilişkin
yeni
açıklamalar
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir