Medimagazin logo

WHO: Kuş Gribi Paniğiyle İlaç Stoklamayın

Dünya Sağlık Örgütü, kişilerin kuş gribi paniğiyle ilaç stoklamasına gerek olmadığını, bunu hükümetlere tavsiye ettiklerini açıkladı.
WHO: Kuş Gribi Paniğiyle İlaç Stoklamayın
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Dünya Sağlık Örgütü, kişilerin kuş gribi paniğiyle ilaç stoklamasına gerek olmadığını, bunu hükümetlere tavsiye ettiklerini açıkladı.

WHO'dan Ryan: "Yüksek risk grubundaki kümes hayvancılarıyla sağlık personeli dışında ilacı almaya gerek yok."




BİA (Cenevre) - Dünya Sağlık Örgütü (WHO), insanları, kuş gribi paniğiyle kendilerini koruyacaklarını düşündkleri ilaçları satın alıp stoklamaya yönelmelerine karşı uyardı. Roche'un ürettiği Tamiflu adlı ilacın hastalığın etkilerini azaltabileceğini, ancak hastalığı önleyecek bir aşı olmadığını vurguladı.

Örgüt, hükümetlerin ilaç stoklamasından yana, ancak bireylerin ilaç stoklamaya yönelmesinden kaygı duyuyor.

WHO'nun salgınlarla ilgili uyarı biriminin şefi Michael Ryan, "WHO, şu aşamada, bireylere herhangi bir nedenle ilaç stoklamalarını tavsiye etmiyor" dedi.

"Şu aşamada, hastalığın görüldüğü yerlerdeki yüksek risk grubunda bulunan kişiler dışında, kimsenin bu ilacı almasını gerektiren bir gösterge yok."

Yüksek risk grubunda bulunan kişilerse, hastalığın görüldüğü bölgelerdeki kümes hayvancılığıyla uğraşanlar ve müdahalede bulunan sağlık görevlileri.

Tamiflu'nun üreticisi İsviçre merkezli ilaç şirketi Roche, grip ilacını WHO'nun yanı sıra Türkiye ve Romanya'ya da bağışlayacağını açıklamıştı.

Hastalık Avrupa'da, şimdiye kadar Türkiye, Yunanistan'ın Ege'deki adası İnesus'ta ve Romanya'da görüldü. Avrupa Komisyonu, Hırvatistan'daki bulunan ölü kuşlarla ilgili acilen testlerin başlatılmasını istedi.

Yunanistan'da bulunan virüsün H5 karakterine sahip olduğu bulgulandı; ancak bunun ölümcül H5N1 olup olmadığı henüz belli olmadı. Romanya yetkilileriyse, geçen haftaki H5N1 vakalarını yanı sıra, Ukrayna sınırında kuş gribi taşıma ihtimali olan kuğular bulunduğunu açıkladı.

BİA Haber
who:
kuş
gribi
paniğiyle
i̇laç
stoklamayın
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir