Medimagazin logo

SSK'da fatura vurgunu: ayda 3 doğum faturası bile var

Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) hastanelerinde sık sık gündeme gelen fatura skandalı, üniversite hastanelerine sıçradı. İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa tıp fakültelerinde akıl almaz faturalar ortaya çıktı
SSK'da fatura vurgunu: ayda 3 doğum faturası bile var
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) hastanelerinde sık sık gündeme gelen fatura skandalı, üniversite hastanelerine sıçradı. İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa tıp fakültelerinde akıl almaz faturalar ortaya çıktı.

SSK’dan tahsil edilmek üzere hazırlanan faturalarda, bir hasta öldükten sonra hastanede 15 gün daha yatmış gibi gösterildi, ayakta tedavi gerektiren bir operasyondan dolayı bir hastanın 6 yıl hastanede yattı gösterildiği belirlendi. Şişirilmiş bir başka faturada ise, iç hastalıkları nedeniyle hastaneye gelen bir kadın hastaya bir ayda 3 doğum yaptırıldı. Türkiye’yi sarsacak skandalı, SSK Fatura İnceleme Ekipleri ortaya çıkardı. Sahtecilik olduğu iddia edilen faturaların ödemeleri yapılmadı.

SSK YAKALADI

İşte SSK ekiplerince yakalanan olayların belgelere dayalı hikâyeleri: R.D. adlı bir hasta Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde lokal anesteziyle prostat iğne biyopsisi tedavisi gördü. Ama faturalarda 2 bin 199 gün hastanede yattı gösterildi. SSK Fatura İnceleme Ekipleri’nin gözünden kaçmayan 25 Ağustos 2005 tarihli faturaya göre, hasta tam 6 yıl 7 gün hastanede yattı. Uzmanlar, faturada belirtilen tedavinin ayakta yapılabilir bir tedavi olması nedeniyle hastanın hiç yatmaması gerektiğini ifade etti. R.D. adlı bu hastaya 31 milyar 783 milyon lira fatura çıkarıldı. R.D. adına hazırlanan faturada, yatış günü 2 bin 197 gün olarak gösterilirken, açıklamasında,


“2. sınıf: İki yataklı odalar” ifadesi yer aldı. Faturada 31.687.59 YTL yatış tutarı olarak yeralırken, lokal anestezi 8.90, prostat iğne biyopsisi de 41.53 YTL olarak gösterildi.

BİR AYDA 3 DOĞUM

İstanbul Çapa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Ramotoloji Polikliniği’ne, Vakıf Gureba Hastanesi’nden sevk edilen 45 yaşındaki N.Y. adlı hastanın faturaları da SSK Fatura İnceleme Ekipleri’ni hayrete düşürdü. N.Y.’nin, 2005 yılında üç ay Ramotoloji Polikliniği’nde çeşitli tetkik ve tahlileri yapılırken bu süre içinde 45 yaşındaki hastanın 3 kez doğum, bir kez de kürtaj yaptığı faturalara yansıdı. Ayrıca, aynı faturada Y.’nin doğum yaptığı yer alırken, birçok kadında görülen ve kısırlığa neden olan endometriosiz tedavisi gördüğü bile kayıtlara geçirilmiş.

Faturada, N.Y. ile ilgili 61 tane tahlil, tetkik, ameliyat, operasyonlar, biyopsi yapıldığı bilgisi yer alırken, faturada tutar 711 YTL olarak kaydedildi. 61 işlemin içinde 3 doğum, damar yolu açılması, endonetrium, kürtaj, kolposkopi, servikal biyopsi, kültür ve antibiyotik duyarlık testi yer alıyor.

ÖLDÜKTEN SONRA HASTANEDE 15 GÜN YATMAYA DEVAM ETTİ!

CerrahpaŞa Tıp Fakültesi’nde yaşanan bir başka skandal ise, tedavi gören bir hastanın hayatını kaybetmesine rağmen ölümünden sonra 15 gün daha hastanede yatmasıyla ilgili. SSK Fatura İnceleme Ekipleri’nce tespit edilen belgeye göre olay şöyle yaşandı. 75 yaşındaki F.K.’nın evraklarında 2 Şubat ... tarihinde öldüğü yazılı. Buna karşın K.’nın hastaneden çıkış tarihi 16 gün sonra 18 Şubat olarak gösterildi.

K.’nın fatura tutarı da, yattığı yoğun bakım, çok sayıda ve çeşitli tetkikler ve tahlill masraflarıyla birlikte 7 milyar 14 milyon lira olarak yer aldı. Uzmanlar, ölen kişinin çıkış işlemlerinin aynı gün içinde yapılması gerektiğinin altını çiziyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı uzmanlarının hazırladığı, F.K’nın ölüm ve çıkış işlemleri raporunda, şu bilgiler yeralıyor: “F.K. isimli hasta 28.12.... tarihinde sağ kollum femoris kırığı teşhisi ile servisimize yatırılmıştır. Gerekli ameliyatı 19 Ocak... tarihinde sağ hemiartroplasti yapıldı. Hasta 01.02... tarihinde sadi-sun yoğun bakım ünitesinde ex olmuştur. Hastanın çıkış işlemleri 18.02... tarihinde yapılmıştır.” Ancak K.’nın Epikriz belgesinde ölümü 02.02... olarak yer aldı.


Akşam
ssk'da
fatura
vurgunu:
ayda
3
doğum
faturası
bile
var
Yorum (1)
Frankie Bellevan
Yasemin Hocam güzel ve anlamlı yazınız için teşekkürler.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir