Medimagazin logo

Yükseköğretim geleceği için çıkış arayacak

YÖK Başkanvekili Prof. Ertepınar: 'Cunta Yasası' üniversiteleri Anadolu'ya kadar yaydı, ama mali ve idari özerkliği de yok etti
Yükseköğretim geleceği için çıkış arayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
YÖK Başkanvekili Prof. Ertepınar: 'Cunta Yasası' üniversiteleri Anadolu'ya kadar yaydı, ama mali ve idari özerkliği de yok etti

İslamcıların da solcuların da karşı çıktığı YÖK, yapılanmasını ve yasasını uluslararası bir toplantıyla ele alacak. YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Aybar Ertepınar, 12 Eylül'de hazırlandığı için 'cunta yasası' diye eleştirilen Yükseköğretim Yasası'nın da konferansta ele alınacağını söyledi. Ertepınar, kurumun 14-15 Kasım'da yapacağı Uluslararası Yükseköğretim Konferansı'na ilişkin dün eğitim muhabirlerine bilgi verdi. ABD, Japonya, Almanya, Hindistan, İngiltere ve Danimarka'dan gelecek 12 yabancı uzmanın gözünden kendilerine bakacaklarını belirten Ertepınar, konferansa ilişkin şunları söyledi:
Siyasiler yok: Konferansa Milli Eğitim ve Maliye bakanlıkları, Hazine, DPT, üniversitelerden uzmanlar katılacak.

Siyasiler yok. MEB Müsteşarı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, bazı sivil toplum kuruluşları, köşe yazarları davetli. İş dünyasından katılımcılar olacak. Ancak sendikalar, ideolojik bakışlı dernekler, kurumlar olmayacak.
İkinci ayak Köşk'te: Konferanstan çıkacak sonuç kitap haline getirilerek, ilgili kurumlara gönderilecek. Toplantının ikinci ayağı Çankaya Köşkü'nde, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığında gerçekleşecek. Bu çalışmalar sonucunda Türk yükseköğretimiyle ilgili kısa, orta ve uzun vadelerde yapılacak çalışmalar ortaya konulabilecek.


İyi ve kötü yanları var: Şu anda yürürlükte olan Yüksek-öğretim Yasası, 12 Eylül 1980 darbe döneminde hazırlandığı için 'cunta yasası' olarak eleştiriliyor. Ama bu yasa Türkiye'den ne alıp ne götürdü, ona bakmak lazım. Bir kere, Türkiye'de dört-beş üniversite varken, Anadolu'ya üniversiteler yayıldı, ama diğer yandan da otonomiyi yok etti. Üniversitelerin idari ve mali özerkliğini yok etti.
Avrupalı uzmanlar dinlenecek: Konferansta yükseköğretim alanının, özellikle Avrupa ülkeleri uzmanlarından dinlenmesi yararlı olacak. 14 Kasım'da bilim ve araştırma, 16 Kasım'da da eğitim ve kültür alanlarında Brüksel'de ayrıntılı tarama toplantısı yapılacak. Yükseköğretim alanıyla ilgili hazırladığımız raporu Ramazan Bayramı'nda DPT'ye gönderdik. Raporda, yükseköğretim sistemiyle ilgili bilgiler ve veriler yer aldı. Rapora Yükseköğretim Yasası ve bazı yönetmelikler de eklendi.


Konferansın birinci günde yabancı uzmanlar yükseköğretim alanındaki son gelişmeleri ve ülkelerindeki sistemleri, ikinci günse YÖK üyeleri Türkiye'nin uygulamalarını anlatacak. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da 'Üniversiteye Giriş Sistemi'ni irdeleyecek.


Radikal
yükseköğretim
geleceği
için
çıkış
arayacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir