Medimagazin logo

Hastanelere verilen 249 milyon YTL ödenek değil kredi çıktı

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesiyle başlayan karışıklık ve Sağlık Bakanlığı'nın 3.5 milyar YTL'lik alacağının silinmesinden sonraki gelişmeler adeta yılan hikayesine döndü. Maliye Bakanlığı'nın Sağlık Bakanlığı'na yaptığı 249 milyon YTL'lik ödemenin ödenek değil "kredi" olduğu ortaya çıktı
Hastanelere verilen 249 milyon YTL ödenek değil kredi çıktı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesiyle başlayan karışıklık ve Sağlık Bakanlığı'nın 3.5 milyar YTL'lik alacağının silinmesinden sonraki gelişmeler adeta yılan hikayesine döndü. Maliye Bakanlığı'nın Sağlık Bakanlığı'na yaptığı 249 milyon YTL'lik ödemenin ödenek değil "kredi" olduğu ortaya çıktı.

Kredi, devlette hak ediş ödemeleri için müteahhitlere, yurtdışına giden bir memura THY'den alınacak bilet gibi işlemlerde kullanılıyor. Para aktarma ödenek değil kredi biçiminde olduğu için, hastanelerin listesi çıkarıldı. Yani paralar Sağlık Bakanlığı yerine direkt hastane döner sermayelerinin hesaplarına yatırıldı.

Sekiz sayfa olarak hazırlanan hastanelerin alacak listesinde hangi ilde hangi hastaneye ne kadar gönderileceği tek tek belirlendi. Örneğin; Adana Devlet Hastanesi'ne 1.5 milyon YTL, Ankara Eğitim Hastanesi'ne 2.5 milyon YTL, Ankara Numune Hastanesi'ne 6.5 milyon YTL gönderildi.

Hastaneler Ocak ayına ait yaptıkları harcamaların faturalarını düzenleyecek ve tekrar Maliye'ye gönderecekler. Eğer Ocak ayında yaptıkları harcama gönderilen krediden daha yüksekse, faturayı kredi kadar yazabilecekler. Kalan kısım için yeni ödenek ya da kredi bekleyecekler. Yani Ankara Numune Hastanesi'nin yaptığı harcama aslında 8 milyon YTL'yse kendisine gönderilen 6.5 milyon YTL için fatura yazabilecek, kalan 1.5 milyon YTL için bekleyecek.


'Hizmetler aksıyor'

Sağlık Bakanlığı, alacağın silinmesinin ardından Maliye Bakanlığı'na bir yazı gönderdi. Yazıda SSK, Bağ-Kur ve yeşil kartlı hastalara 31.12.2005 tarihine kadar verilen hizmetlerden kaynaklanan alacağın 2006 Bütçe yasası ile silindiği hatırlatılarak, bu durumun hastanelerin mal ve malzeme bedelleri ile muhtelif hizmet bedellerinin nakit yetersizliği nedeniyle ödenemediği ve verilen hizmetlerin durma noktasına geldiği belirtildi. Bu nedenle 2006 bütçesinde yer alan 249 milyon YTL'lik ödeneğin bir defaya mahsus olmak üzere ödenmesi için izin istendi. Maliye Bakanlığı da bu talebi olumlu karşıladı ve 30 Ocak 2006 tarihinde 249 milyon YTL'lik avansın kredi açılmak suretiyle karşılanması kararı onaylandı. Bundan sonra açtırılacak kredilerin 3 aylık tahmini gerçekleşme rakamları dikkate alınarak belirlenmesine özen gösterilmesi gerektiği vurgulandı. Yetkililer, 249 milyon YTL'lik kredinin de sadece yeşil kartlı hastalar için gönderildiğini vurguladılar.

Referans
hastanelere
verilen
249
milyon
ytl
ödenek
değil
kredi
çıktı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir