Medimagazin logo

Adli Tıp, Avrupa’ya meydan okuyor

Yıllardan beri adeta ‘kapalı kutu’ olarak bilinen ancak son zamanlarda yapılan atılım ve yenilikler sayesinde Avrupa Adli Bilimler Topluluğu (ENFSİ) üyesi olan Adli Tıp Kurumu, teknolojide Avrupa’ya adeta meydan okuyor
Adli Tıp, Avrupa’ya meydan okuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yıllardan beri adeta ‘kapalı kutu’ olarak bilinen ancak son zamanlarda yapılan atılım ve yenilikler sayesinde Avrupa Adli Bilimler Topluluğu (ENFSİ) üyesi olan Adli Tıp Kurumu, teknolojide Avrupa’ya adeta meydan okuyor.

Taşrada (Ankara, Trabzon, Malatya, Adana, Antalya, İzmir ve Bursa) Grup Başkanlıkları ve Şube müdürlükleri şeklinde yapılanması bulunan Adli Tıp Kurumu’nun, İstanbul’da 6 İhtisas Kurulu, 6 İhtisas Dairesi ve 17 ilçede de şubesi mevcut. Her defasında ‘şeffaflaşma’dan söz eden ve bundan bahsederken de kurum içinden çeşitli misaller veren Adli Tıp Kurumu (ATK) Başkanı Uz. Dr. Keramettin Kurt, kendi asli görevlilerinin yanı sıra, üniversitelerden de aldığı ikinci görevlilerle hizmeti yürüttüğünü söyledi.

‘Ölüsüne saygısı olmayan bir insanın, dirisine de saygısı olmaz’ prensibinden yola çıkarak Türkiye genelindeki bütün cenaze aracı ve laboratuvarları yenilediklerini ifade eden Kurt, “Bakanlığın desteği olmasaydı bunları başaramazdık” dedi.

Teknolojimiz TÜBİTAK’ta var
Yılbaşında Yenibosna’daki yeni yerlerine geçerken ilk etapta laboratuvarların hepsini götüreceklerini kaydeden Kurt, İhtisas Kurulları’nı da kademeli geçireceklerini söyledi. Başkan Kurt, binayı, içini ve laboratuvarları sektörde teknolojik olarak dünyada kullanılan cihazlarla donattıklarını belirterek, “Burayı ultra güvenlik olarak hazırladık. Her birim kendi elemanları tarafından kullanılacak. Şu anda bu laboratuvarlar üniversitelerde bile yok. O kadar çok iddialıyız. Bir tek TÜBİTAK’ta var” şeklinde konuştu.

AB neredeyse, biz de oradayız
Özellikle son 3 yıl içinde yapılan yenilikler sayesinde Avrupa Adli Bilimler Topluluğu’nun 53. üyesi olarak kurumun Avrupa Adli Bilimler’deki yerini aldığını hatırlatan Kurt, “Artık o eski köhne yerlerde yapılan otopsi salonları değil; çağdaş, modern görünümlü, teknolojik ve antiseptik salonlarımız var. Yeniden yüzlendirme çalışmalarında arkadaşlarımız Hindistan’a kadar gidip eğitici çalışmalar yaptı. İşveç’ten bu konuda eğitim almak için buraya öğrenci bile geliyor. Bu sektörde dünyada iddialıyız. Adli Tıp Sektörü’nde, Avrupa’nın çoğu ülkelerinden de ilerdeyiz” dedi. Avrupa Birliği (AB) entegrasyon çalışması çerçevesinde kurumda 20 aylığına görevlendirilmiş ve bir yıldan beri ülkemizde bir AB temsilcisinin bulunduğunu da hatırlatan Kurt, “Türkiye’de bir şey yok sanıyormuş, ancak buradaki şartları görünce şaşırdı. Bir yıldan beri istişareden başka yapılan hiçbir şey yok. Çoğu ülkeden daha sağlıklı kararları daha kısa sürede veriyoruz” dedi.

Statümüzden memnunuz
ATK Başkanı Keramettin Kurt, kurum başkanı, yardımcıları, İhtisas Kurulu başkanları ve üyelerinin üçlü kararname (Adalet Bakanlığı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı imzası) ile atandığını kaydederek, kurumun Sağlık Bakanlığı’na bağlanması hususunda ise, “Kurumun Sağlık Bakanığı’na bağlanması diye bir şey şu ana kadar gündeme gelmiş değil. Adalet Akademisi veya TÜBİTAK tarzı bir yapılanma olabilir. ‘Olamaz’ diye bir şey yok. Bunların hepsi de olabilir. Bizim şu andaki statüden bir sıkıntımız yok. Lojistik destek olarak bakanlığa bağlıyız” dedi.

Uzman sıkıntısı çekiyoruz
Son 3 senede (göreve geldikten sonra) 150 görevli ile merkezdeki dosya inceleme sayılarının yılda 100-120 bin arasında olduğunu belirten Kurt, hedeflerinin bir sonraki yıla ‘sıfır’ dosya ile girmek olduğunu söyledi. Kurt, kuruma giren dosyanın artık en geç bir ayda sonuçlandırıldığını belirterek, “Bu başarılara en büyük sıkıntımız olan ‘uzman eksikliği’ ile imza atıyoruz. Türkiye’de bulunan toplam 300 Adli Tıp Uzmanı’nın yarısı ile çalışıyoruz. Diğer yarısı ise üniversitelerde. Hizmeti daha iyi ve beraber götürmek için yaklaşık bütün üniversitelerle protokol yaparak yetişmiş beyinlerimizden de faydalanıyoruz” diye konuştu.

İkinci görev maaşı 286 YTL
Hukuk mekanizmasının gözbebeği olan kurumun verdiği kararlarla adalet sistemine çok büyük destek olduğunu söyleyen Kurt, mahkemenin kararlarının da kurullardan çıkan neticelere göre vücut bulduğunu belirtti. Başkan Kurt, şu anda çok seçkin bir uzman topluluğa sahip olduklarını belirterek, “Yarısı asli (üniversitelerde), yarısı ikinci görevlerinde. Bunlar hakikaten yaptıkları işin maddi karşılığını alamıyorlar. Hocalarımız bir manevi haz duygusu ile sisteme katkıda bulunuyorlar. Personelimizin dışarıda çalışma ortamı (hekimler gibi) olmadığı için, devletin verdiği maaş veya döner sermayeden başka gelirleri de yok. Mesela; ikinci görevlerde olan profesörler, doçentler veya öğretim üyelerine verilen maaş 286 YTL. Artık bu, günün şartlarına da uymuyor. Yaptığı iş ve attığı imza ile ters orantılı bir durum” diye konuştu.

Müjdeyi bekliyorlar
‘Döner sermaye’ ve ‘ikinci görev’ ücret artışındaki sıkıntıları bakanlığa taşıdıklarını ve son sözün onlarda olduğuna dikkat çeken Kurt, “Bugüne kadar hiç dokunulmamış konu şu anda Maliye Bakanlığı ile görüşülme safhasında. Talebimiz inşallah geri çevrilmez ve bu ağır ekonomik şartlarda çalışan personelimize kısa sürede müjdeyi veririz. Sorumluluk gerektiren bu işler problemsiz neticelendiriliyorsa, çok büyük bir özveri ile sağlanıyor demektir. Bunun ikinci bir şıkkı yok” dedi.

‘Saldırı yarım saatte çözüldü’
Adli Tıp Kurumu Başkanı Uz. Dr. Keramettin Kurt, geçtiğimiz yıllarda İstanbul’daki patlamaları nasıl çözdüklerini şöyle anlattı: “Gün aşırı meydana gelen dört büyük olayda kullanılan patlayıcı türünün ilk defa burada denendiği ortaya çıktı. Bu konu, burada yarım saatte çözdüğümüz enteresan olaylardan biridir. Nasıl mı çözdük: Kuruma cesetler gelmeye başladığı zaman, amonyak (idrar) kokusunun ortalığı sardığını hissettik ve şaşırdık. İnceleme sonucunda kokunun cesetten geldiğini fark ettik ancak ‘ne alaka’ diyerek pek oralı olmadık. Baktım parçalanmış bir insan vücudunun sağlam bölümlerine pirinç tanesi gibi bir sürü beyaz materyaller yapışmış. Eğilip kokladığımda kokunun oradan geldiğini fark ettim ve materyalleri hemen laboratuvara gönderdim. Ve patlayıcının amonyum nitrat olduğunu hemen tespit ettik. Konuyu paylaştığımız ve iş birliği yaptığımız polislerle hem kimlikleri hem de olayı kısa zamanda çözdük. Orada iyi delil toplanmasaydı, ne o teröristleri ne de patlayıcının türünü bu kadar kısa sürede tespit edebilirdik. HSBC’deki patlamayı geçekleştiren İlyas Kunçak’ı bir cumartesi günü geldiğim ATK’da sadece yüzünün yarım bıyık, yarım burun, yanak ve çenedeki parçadan ona uygun yüzlendirme yaparak emniyet arşivleri yardımıyla tespit ettim. Bu olaylar gerek polise, gerekse Adli Tıp’çılara büyük dersler verdi. Gübreden de bomba yapıldığı ve bunun da çok büyük etkisinin olduğu yaşandı ve öğrenildi.”

Hafta sonları da görevdeler
Adli Tıp Kurumu Başkanı Uz. Dr. Keramettin Kurt, kurumda daha önce hafta sonları otopsi yapılmadığını ifade ederek, “Cenaze beklemez mantığı ile şimdi cumartesi, pazar, tatil, bayram v.s her gün otopsi yapılıyor. Normal mesai günü gibi düzeni sağladık. Burada çalışanlar görevlerini yapmak için var. Her günse her gün, gece ise gece. Bunun ölçüsü yok, yapılacaksa yapılacak. Biz kapıya (otopsi ücretsiz) kefen, tabut, nakliye v.s gibi eşyaların bakanlıkça tespit edilen fiyat çizelgesini astık. Makbuz mukabilinde ödenmesi gerektiğini yazdık. Göreve geldikten sonra 17 senelik memur da dahil olmak üzere 60 kişinin memuriyetine son vererek bugünkü düzeni sağladım. Yaptığım işin hazzını duymalıyım, yapamıyorsam da burada oturmamalıyım diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Kimlik tespiti için özel ekip
Adli Tıp Kurumu Başkanı Uz. Dr. Keramettin Kurt, “Yeni kuduğumuz DVI (toplu ölüm olaylarında kimliklendirme çalışması yapan) ekiplerimiz var. Adli Tıp uzmanları, biyologlar ve Adli Diş Hekimleri’nden oluşan ekibin araçları bile ayrıdır. Mesela, Pamukova’daki hızlı tren kazasında bu ekiple birlikte gece saat: 01.00’de gittik. Pamukova Devlet Hastanesi’nin morguna getirilen cesetlerin otopsilerini, aynı yerde sabah saat: 07.00’ye kadar (yaklaşık 40 kişi) hiç kimsenin ruhu duymadan bitirdik” dedi.

Türkiye
adli
tıp
avrupa&#8217
ya
meydan
okuyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir