Medimagazin logo

2 bin 500 ile 3 bin kişiye bir aile hekimi düşecek

Türkiye genelinde 2006-2007 yıllarında yaygınlaşması planlanan Aile Hekimliği uygulaması ile 2 bin 500 ile 3 bin kişiye bir aile hekimi düşecek
2 bin 500 ile 3 bin kişiye bir aile hekimi düşecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesinin ardından, kanunla ilgili yönetmelik taslakları hazırladı.

Taslağa göre, Sağlık Bakanlığı ile sözleşme imzalayan aile hekimi, kendisine kayıtlı kişileri bir bütün olarak ele alıp, kişiye yönelik koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini bir ekip anlayışı içinde sunacak.

Aile hekimliği pilot uygulamasına geçişte belirli bir bölgede çalışacak aile hekimi sayısı bakanlıkça ortalama 2 bin 500 ile 3 bin kişiye bir hekim düşecek şekilde, il merkezi ve ilin geri kalanı için ayrı ayrı tespit edilecek.

Her konuda yardımcı olacak

Aile hekimi, kişiye yönelik rehberlik, sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetler ile ana çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerini verecek, kişilerin periyodik muayenelerini, ruh sağlığı ve yaşlı sağlığı hizmetlerini yerine getirecek.

Aile hekimi, ilk kayıtta ev ziyareti ile kişilerin sağlık durumlarının tespitini yapacak ve bakanlığın öngördüğü sıklıkta ev ziyaretlerini tekrarlayacak.

Aile sağlığı elemanı uygulaması

Taslağa göre, her hekimin yanında en az bir aile sağlığı elemanı çalışacak. Aile sağlığı elemanı, çalışma koşullarının özelliğine göre ebe, hemşire veya sağlık memuru olabilecek.

Aile sağlığı elemanları, aile hekiminin gözetim ve denetimindeki hastaya yönelik sağlık hizmetlerini ekip anlayışı içinde verecek, hasta kayıtları ve istatistik tutulması gibi işlemleri yapacak.

Aile sağlığı elemanı, hekim gözetiminde hastalara tavsiye edilen ilaçları uygulayacak, pansuman yapacak, tıbbi alet, malzeme ve cihazların hazır halde bulunmasını sağlayacak.

Herkes mutlaka kayıt olacak

Aile hekimliği uygulamasına geçilen yerlerde, kişilerin birinci basamak sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için aile hekimlerine kaydolması gerekecek. Kayıtlar, başlangıçta il sağlık müdürlüğü tarafından oturdukları bölge göz önünde bulundurularak yapılacak.

Daha sonra kişiler aile hekimlerini, bulundukları bölge içinde kalmak suretiyle serbestçe seçebilecek ve isterse altı aydan daha kısa sürede olmamak kaydıyla değiştirebilecek.

Performans belirlenmesi

Aile hekimlerinin performans değerlendirmesinde verdikleri kişisel koruyucu sağlık hizmetleri ve sevk oranları dikkate alınacak. Performans kriterleri, ücretlendirmede esas alınacak.

Kamuda çalışan, aile hekimliği uzmanı olan ve hala birinci basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanlar öncelikli göreve başlatılacak.

Sözleşmelerin süresi bir yıl olacak

Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarıyla yapılacak sözleşmelerin süresi bir yıl olacak.

Sözleşmeli çalıştırılan aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları bu görevleri dışında başka iş yapamayacaklar. Sözleşmeli aile hekimine, nöbet, acil yardım hizmetleri, olağanüstü hallerde yapacakları hizmetler, toplum sağlığı ve benzeri hizmetleri için ilk bin kişiye kadar kayıtlı kişi sayısına bakılmaksızın aile hekimliği uzmanı ise 2 bin YTL, uzman tabip ve tabip ise bin 500 YTL aylık brüt olarak ödenecek.

Ayrıca, 1000 kişinin üzerindeki her kayıtlı kişi başına 1 YTL aylık brüt olarak ödenecek. Kayıtlı kişi sayısı dört binden fazla ise fazla olan kısım için ödeme yapılmayacak.


CNN Türk
2
bin
500
ile
3
bin
kişiye
bir
aile
hekimi
düşecek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir