Medimagazin logo

2 bin gözlükçünün ruhsatı ya sahte ya da ölülere ait

Tüm Optik ve Optimetrik Meslekler Birliği Derneği, gözlükçüler üzerinde yaptığı araştırmada ilginç sonuçlara ulaştı. Türkiye’de 2 bin gözlükçü, ölmüş kişilerin ruhsatlarıyla ya da sahte belgelerle çalışıyor
2 bin gözlükçünün ruhsatı ya sahte ya da ölülere ait
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Tüm Optik ve Optimetrik Meslekler Birliği Derneği, gözlükçüler üzerinde yaptığı araştırmada ilginç sonuçlara ulaştı. Türkiye’de 2 bin gözlükçü, ölmüş kişilerin ruhsatlarıyla ya da sahte belgelerle çalışıyor.

Gözlükçülükle ilgili yasa 64 yıl sonra ilk kez Haziran 2004’te değişti. Buna göre üniversite mezunu olmayanlar artık gözlükçülük yapamıyor. Ruhsatı olmadığı halde gözlükçülük yapanlara ise bir kereye mahsus olmak üzere 6 aylık kurs açıldı. Başarılı olanlara ruhsat verilecek.

Bu gelişmenin ardından Tüm Optik ve Optimetrik Meslekler Birliği Derneği, mevcut gözlükçüleri masaya yatırdı. Birçok gözlükçünün ruhsatlarının ölmüş kişiler üzerine olduğu ortaya çıktı. Bir kısmı ise sahte belgelerle iş yapıyor. Dernek başkanı Abdullah Aydın, 27 Mart’tan sonra yeni bir düzenlemenin getirileceğini ve kaydını yaptırmış müesseseler ile ilgili tüm bilgilerin internet ortamında yayınlanacağını açıkladı. Aydın, “4 bin 500 müessesenin 2 bini mesul müdürle çalışıyor. Yani asıl sahibi ve ruhsatnamesi olmayan, müessesedir. Bunun kaç kişisi öldü, kaç kişi fotokopi ruhsatnameleriyle çalışıyor, belirlenecek.” dedi.

64 yıllık Gözlükçülük Kanunu'nu tarihe gömen 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun, 26 Haziran'da yürürlüğe girdi. Buna göre, mesleğin adı artık optisyenlik olacak, mesleği yapanlarda ise iki yıllık optisyenlik bölümünü bitirme şartı aranacak. 25504 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak uygulamaya geçirilen kanunda yer alan geçici 3. maddeye göre, en az 4 yıl usta-çırak ilişkisiyle mesleği icra etmiş kişiler, Sağlık Bakanlığı'nın açacağı 6 aylık bir kursa tabi tutulacak. Ardından girecekleri bir sınavda başarılı olanlara, gözlükçülük ruhsatı verilecek. Gözlükçülük ruhsatnameleri tek bir ticarethane için geçerli olacak, bir gözlükçü birden fazla ticarethane açamayacak.

Sağlık Bakanlığı ile ilgili derneklerin işbirliği sonucunda çıkan kanun, gözlükçülük mesleğini eğitimli kişilere teslim edecek. 19 Mayıs Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi'nin optisyenlik bölümünden mezun olanların sektöre atılmasıyla gözlükçülüğün ticaret mesleğinden çıkarılıp sağlık statüsüne kavuşacağını belirten Tüm Optik ve Optimetrik Meslekler Birliği Derneği Başkanı Abdullah Aydın, haksız kazanç elde eden 2 bin müessesenin problemli olduğunu söyledi. Yeni kanunun yeniden yapılanmayı beraberinde getirdiğine dikkat çeken Aydın, yönetmelikteki bazı maddelerden şu örnekleri verdi: "Eski gözlükçü işyeri olarak gözüken yerler kendilerini uygun hale getirecek. İki ay önce alınmış sağlık raporu, ruhsatnamenin aslı ve yanında noter tasdikli suret istenecek. Aynı zamanda bu başvurular mesul müdür olarak adlandırılan kişiye imza karşılığında teslim edilecek. Bu sayede kimin ölülerin ruhsatnamesini kullandığı da ortaya çıkacak. Bunlarla sonuna kadar mücadelemiz devam edecek."

Antalya Fenni Gözlükçü Müesseseleri Sahipleri ve Çalışanları Derneği Başkanı Ercan Erkan, 6 aylık kurs sonunda bin kişinin daha sektöre kazandırılacağını ve kendi dükkanının başında bulunacağını belirtti. "Eğitim sayesinde bir eksiklik ortadan kalkacak. Sahte diploma ile bu işi yapanlar, ölmüş kişilerin diplomasını kullananlar piyasadan temizlenecek." diyen Erkan, mesul müdür sayısının az olduğunu hatırlattı. Erkan, bazı mesul müdürlerin diplomalarını yüksek meblağlarla kiraya verdiklerini de sözlerine ekledi.

Devlet, okullu gözlükçülerin diplomasını 12 yıl sonra tanıdı

Gözlükçülük mesleğinin seviyesini yükseltmek için 1992’de üniversite bünyesinde optisyenlik okulları açıldı. Bu okulların açılmasıyla birlikte piyasada gözlükçü olarak faaliyet gösterip diploması olmayan kişilerin mağdur olmaması amacıyla o dönemde bir sınav yapıldı. Sınavda başarılı olan 2 bin 720 kişi diploma sahibi oldu ve gözlükçü dükkanı açmaya hak kazandı. ÖSS sınavında yeterli puanı alarak optisyenlik okulunda iki yıl eğitim gören gençler ise ruhsat alabilmek için il sağlık müdürlükleri’ne gittiğinde karşılaştıkları gerçek karşısında şoke oldu. Optisyenler, diplomaları olmasına rağmen gözlükçü dükkanı açamayacaklarını öğrendi. Gerekçe; 64 yıl önce çıkarılan Gözlükçülük Kanunu’nda ‘optisyenlik’ tanımının olmaması idi. İlgili derneklerin mücadelesiyle kanun, Haziran 2004’te değiştirildi. Böylece eğitimli 700 optisyen, 12 yıl sonra mesleklerini icra etme hakkını kazandı. Gözlükçü olmak isteyenler artık üniversite mezunu olacak. Gözlükçülerde fenni gözlükçülük veya optisyenlik alanında en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim ve öğretim veren yüksekokul mezunu olma koşulu aranacak.

Serhad Optik sahibi Serhat Sayri diplomasını kullanabilmek için yıllarca bekleyen optisyenlerden sadece biri. Sayri, Muğla Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu’ndan 1996’da mezun oldu. Diplomasının geçersiz sayıldığını öğrenen Sayri, o dönem geçici bir ruhsat alabilmek için mahkemeye başvurmuş; ancak kazanamamış. Optisyen Ali Osman Aydın da, bölümü kazanabilmek için üç kez üniversite sınavına girmiş. Aydın “1986’dan beri bu işin içindeyim. Sevdiğim işi, iyi eğitim alarak yapacağıma inanıyordum. Ama mezun olduğumda hiçbir sıfatım yoktu.” diyor. 1993’teki sınavda kasap hatta kuruyemişçiler bile diploma alıp gözlükçü dükkanı açabilirken, kendilerinin işyeri açamadıklarını belirten Ali Osman Aydın, mezun olduğunda gözlükçülük yapma hakkını elde edemediğini anlatıyor. “Üniversiteye gitmediğimi varsayarsak, altı aylık kursa giderek ben gözlükçü hakkını almış oluyorum. Peki neden ben iki sene üniversiteye gittim, işimi bıraktım, maddi manevi kayıplarım oldu? Bazıları diploma kiralayarak bir şekilde işlerini döndürüyorlardı. Optisyen unvanına sahip bizler niçin 12 yıl bekledik? Üniversiteyi kazanarak işyeri açmayı hak etmedik mi?” diyen Aydın, bölümü yazan birçok kişinin geçersiz bir diplomaya sahip olacaklarından habersiz olduklarını söylüyor.


Zaman
2
bin
gözlükçünün
ruhsatı
ya
sahte
ya
da
ölülere
ait
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir