Medimagazin logo

Zonguldak’ta barınma yetersizliği üniversitenin gelişmesini önlüyor

Zonguldak’ın barınma sorunundan en fazla etkilenen kesimin üniversite öğrencileri ve akademik personel olduğu belirtildi
Zonguldak’ta barınma yetersizliği üniversitenin gelişmesini önlüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Zonguldak’ın barınma sorunundan en fazla etkilenen kesimin üniversite öğrencileri ve akademik personel olduğu belirtildi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, barınma sorununa karşı tüm şehrin “kurtuluş savaşı” başlatması gerektiğini söyledi.

Şehir merkezindeki çarpık kentleşme ve yer şekillerinin elverişsizliğinin doğal sonucu olarak barınma yetersizliğinin had safhaya ulaştığını anlatan Rektör Açıkgöz, “Bundan en çok öğrencilerimiz ve üniversite yönetimi ile personelimiz etkileniyor. Eğer kent merkezindeki barınma sorununu çözebilirsek üniversitemiz atağa kalkacaktır. Üniversitemiz gerek öğrenci sayısı, gerek idari ve akademik kadro, gerekse yeni bölümler açma, teknik, kültürel ve sosyal altyapı bakımından mevcut durumun en az iki katı seviyesine ulaşacaktır. Bunun için tüm şehrin kurtuluş savaşı kararlılığında bir mücadele başlatması lazım.” dedi.

Barınma probleminin aynı şekilde memurlar için de geçerli olduğunu söyleyen Rektör Açıkgöz, konut yetersizliğinin kira fiyatlarına tavan yaptırdığına işaret ederek, “Memur almak için ÖSYM’ye 40 tane kadro verdik. Geldikten sonra 20 tanesi başlamadan istifa etti. Niye? Pahalı olduğu için. Ama bu sorunu çözmemiz lazım. İnsanlara burayı cazip hale getirmemiz gerekiyor.” dedi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, ZKÜ’nün bütün kampüslerinde barınma sorunu olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bu konuyu sürekli gündemde tutacağız. Yurt konusunda Kredi Yurtlar Kurumu’yla görüştük, buradaki kapasiteyi artırmak için çalışma yapıyoruz. Ama bu uzun vadede olacak. Zonguldak’ta kiralar pahalı. Vatandaş öğrenci sayısının arttığını gördü. Kozlu’dan örnek vereyim. Geçen sene 386 öğrencimiz varken bu sene bu sayı 650’ye çıktı. Gelecek sene 750-800 olacak. Tıp fakültesi öğrencisi 110 idi, şu an 152 oldu.”

Yeni bölümler açma projelerine de değinen Açıkgöz, “Bu projeler gerçekleştiği zaman Zonguldak merkezde maksimum kapasite 25 bine kadar çıkacak. İlk etapta Fen-Edebiyat fakültelerine 3-5 adet yeni bölüm açmak istiyoruz. Mühendislik bölümleri ve daha birçok yeni bölümler için girişimlerimiz sürecek.” dedi.

Öğrenci konutu problemi için Toplu Konut İdaresi’yle görüştüklerini ifade eden Rektör Açıkgöz, tek kişilik küçük daireler istediklerini, stüdyo tipi yapılabilirse çok güzel olacağını söyledi. Ailelerin yanlarına almak istedikleri öğrenciler için ‘Bir odamı, iki odamı ayırıyorum.’ diye bildirmelerini isteyen Açıkgöz, bazı ailelerin çocuklarına eğitim vermeleri karşısında üniversite öğrencilerini evlerinde barındırdığını, böylece ücret de talep etmeden kalan öğrencilerin evdeki çocuklara ders vererek iki tarafın da kazançlı çıktığını vurguladı.

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde barınma sorununun olmadığını hatırlatan Açıkgöz, şu bilgiyi verdi: “Çaycuma’da barınma sorunu yok. Bu işi sahiplendiler. Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası hepsi bir araya gelip evleri tespit ettiler. Bir büro oluşturdular. Kiraları tek bir bürodan yönlendiriyorlar. Kiralar bir anda artmaya kalktı, hemen müdahale ettiler.”



Zaman
zonguldak&#8217
ta
barınma
yetersizliği
üniversitenin
gelişmesini
önlüyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir