Medimagazin logo

Yine sağlık sorunları

Cumartesi günü sağlık sorunları üzerine yazdığım yazı üzerine Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ aradı ve ayrıca konu hakkında bir de not gönderdi. Görüşmemin, notun ve lehte gönderilen iletilerin içeriği özetle şöyle:<br />-Milliyet'ten Yaman Törüner'in yazısı
Yine sağlık sorunları
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Cumartesi günü sağlık sorunları üzerine yazdığım yazı üzerine Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ aradı ve ayrıca konu hakkında bir de not gönderdi. Görüşmemin, notun ve lehte gönderilen iletilerin içeriği özetle şöyle:
a) Sağlık sorunları yeni ortaya çıkmamıştır. Sorunlarla başa çıkabilmek için tüm ekip geceli gündüzlü çalışmaktadır.
b) SSK hastanelerinin devri sırasında, genellikle geçmişte de yoğun biçimde problem yaşanan hastanelerde sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu hastanelerin sayısı yurt çapında 10-12'dir. Birkaç ay içinde sorunlar tamamen çözülmekle kalmayacak, doktorların hasta başına ayırabildikleri süre iki katına çıkarılacaktır. Devirden önce 2628 olan muayene oda sayısı, devirden sonra şimdiden 3314'e çıkarılmıştır.
c) Devirden sonra, bürokratik işlemler hızla kaldırılmaktadır. Hasta kayıt - kabul işlemleri tek bankoda toplanmış, kayıt esnasında hastadan sadece bir belge istenmesi sağlanmıştır. Çalışanlar sevk kağıdı ile emekliler ise sağlık karneleri ile doğrudan hizmet alabilir hale gelmiştir.
d) SSK'li hastalardan alınan katkı payı eczanelerde alınmaya başlanmış ve böylelikle bekleme ortadan kaldırılmıştır. Reçetelerde tasdik ve mühür işlemi de kaldırılmıştır. Provizyon sistemindeki küçük aksaklıklar dışında hastalar eczanelerden ilaçlarını rahatlıkla alabilmektedir. Bu küçük aksama da Sağlık Bakanlığı ile doğrudan ilgili değildir.
e) Hastane devirlerinin sorunsuz gerçekleşmesi için bir yıldır hazırlanılmaktaydı. Her birimin katılımı ile oluşturulan "Koordinasyon Merkezi" 24 saat çalışmaktadır.
f) Ayrıca vatandaşların tüm soruları 7 gün 24 saat "ALO 184 SABİM" tarafından cevaplandırılmaktadır.
g) İlaçların serbest eczanelerden alınıyor olması ilaç masraflarını bir miktar artırmıştır. Ancak, ilaca erişim kolaylaşmış, stoklama masrafları kaldırılmış, dağıtım ve ihale masrafları yok edilmiştir. Ayrıca, stoklar nedeniyle konulmuş sayılan sermaye ve bunun faizinden de tasarruf edilmiştir. Bu tedbir sosyal devlet olma mantığı ile örtüşmektedir.
h) Ocak 2005'te (devirden önce) hastanelerde muayene edilen hasta sayısı günlük yaklaşık 125.000 iken, devirden sonra şubat ayı sonunda rakam 159.000 olarak gerçekleşmiştir. Yapılan, sağlık sisteminde bir reformdur ve mutlaka başarıya ulaştırılacaktır.
i) Roche'un haklılığı muhtemelen doğrudur ancak, bu konuda mahkeme karar verecektir.
Sağlık sorunları konusunda aldığım iletilerin sonu gelmiyor. Konu ile yakından ilgilenen okuyucum Bülent Barut, "jenerik ilaç"ın kopya cd, kaset ve kitaptan farklı olmadığını savunuyor. Ama, "jenerik ilaçlar"da ar - ge çalışması olmadığından, aynı içerikli ilaçlar % 80 ucuz olabiliyor.


Yaman Törüner'in 5 Mart tarihli yazısı:

Sağlık Treni alarm veriyor

Sağlık sistemiyle ilgili sıkıntılar gittikçe büyüyor. Gerekli hazırlıklar yapılmadan, Sosyal Sigortalar hastaneleri devlet hastaneleriyle birleştirildi. Aslında, uygulama yeni bir "tren kazası". Hastalar tedavi edilemiyor, ameliyatlar için gerekli malzeme alımı yapılamıyor. Doktorlardan, eczanelere, ilaç alımına, depolarına ve firmalarına kadar sağlık sisteminin tümünü kapsayan her konuda sıkıntı var. Uygulamalar, Sağlık Bakanı dahil bakanlıktaki bütün üst yöneticilerin yeterince tecrübe ve bilgilerinin bulunmadığını gösteriyor.
Roche ile ilgili olarak yazdığım yazılar sonrasında gelen onlarca ileti arasında Tıp Kurumu'nun gönderdiği çok ilginç. Tıp Kurumu da, bakış açılarımızın farklı olduğunu söyleyip, aslında Roche konusunda benimle aynı görüşü savunarak, ihalelerin düzenlenmesindeki eksiklikleri gündeme getirmiş. Yani, sıkıntı Roche'ta değil, sistemde.
Tıp Kurumu'na göre:

Yalnız Roche şirketiyle ilgili bölümde değil, ihalenin diğer kalemlerinde de benzer sorunlar, aksaklıklar, eksiklikler ve usulsüzlükler var. (Tesadüfen Roche günah keçisi.)
İhalede, rakip firma Gürel (Santa Farma) da kendi ürün kategorilerinde gözetilmiş. Yani, tam rekabet sağlanmadan, firmalar arasında kardeş payı yapılmış. İki ayrı kulvarda ihale yapılmış ve herkes kendi kulvarında rakipsiz koşmuş. İhale "birim ünite" üzerinden açılması gerekirken, firmaların farklı formlarındaki ürünleri ayrı kalemler olarak tanımlanmış. (Bu da, ihale sisteminin tam anlamıyla bozuk olduğunu gösteriyor. Yani, asıl sıkıntı devlet birimlerinde. Sıkıntı, ihale yönetmeliklerindeki ve sistemindeki boşluklarda. Doğal olarak, özel sektörün amacı kardır. Her olanaktan faydalanarak kar maksimize edilmeye çalışılır. Bu amaca yönelik davrandığı için özel sektör suçlanamaz. Tabii ki, yasalara uygun davrandığı sürece.)
Öte yandan, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) toplu alım yaptığı için bu ihalelerde bile Emekli Sandığı ve BağKur'a göre avantajlı olmuş. Aynı ilacı Emekli Sandığı ve BağKur'a bağlı hastalar % 25 daha pahalıya almışlar. (Bu fark, ihale yapılmaması ve ilaçların eczanelerden doğrudan alınması nedeniyle oluşuyor. Sağlık sistemindeki bir bozukluk da burada.) Şimdi, SSK hastaneleri devredildiği ve SSK modeli yok edildiği için en iyimser tahminle devletin ilaç harcaması yıllık 2 milyar dolar artacak.
Hindistan, Çin, Arjantin, Güney Kore, Brezilya gibi ülkeler patent koruması biten ya da patent yükümlülüğü olmayan ve söz konusu biyotek ilaçların yerini alabilecek jenerik ilaçları üretmektedir. Bu ilaçların Türkiye'de üretimine izin verilmesi veya en azından ithaline olanak sağlanması halinde dört kattan yirmi beş kata kadar ilaç fiyatları ucuzlayacak. Jenerik alternatiflerin ithalatı için yapılan başvurular Sağlık Bakanlığı biyotek ilaç komisyonlarında yedi yıldır bekletiliyor. Artık, "Ulusal Biyoteknik İlaç Geliştirme Planı"nın hazırlanıp uygulamaya geçilmesi gerekiyor. 21. yüzyıl, biyotek ilaç yüzyılı olarak tanımlanıyor. 2005 yılında dünya ilaç pazarının % 10'u bu ilaçlara ait ve pazar payının 2009 yılında % 15'e çıkacağı anlaşılıyor.
Bu konularda önlem alınmadan, sosyal güvenlik sistemi reformundan sonuç alamayız.

ytoruner@milliyet.com.tr

Yaman Törüner-Milliyet
yine
sağlık
sorunları
Yorum (1)
ismail koc
Selami aleykum sizde bir ricam var yesil kart saglik guvencesi var urolojisi pobot sistem amliyati yapiliyormu tsekurler
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir