Medimagazin logo

İlaç faturası çok kabaracak

DEVLETİN yeni ilaç alım prosedürü devletin zaten gereğinden büyük olan ‘ilaç faturasını’ büyütecek mi, küçültecek mi tartışılıyor - Fatih Altaylı'nın yazısı
İlaç faturası çok kabaracak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
DEVLETİN yeni ilaç alım prosedürü devletin zaten gereğinden büyük olan ‘ilaç faturasını’ büyütecek mi, küçültecek mi tartışılıyor.

Tartışmayı rakamlar üzerinden yapmanın daha yararlı olduğunu düşünerek bir uzmanın görüşlerine yer vermek istiyorum:

‘Hükümetin; kamunun ortak bir ilaç alim politikası ve fiyatı belirlemesi ile devletin katrilyonlarca kár edeceği yönünde günlerdir basınımız aracılığı ile pompaladığı haberler gerçeği yansıtmamakta, aksine bu yöntemle hazinenin katrilyonlarca zarar edeceği gerçeği gözden kaçırılmaya çalışılmaktadır.

Bu hazine zararını basit bir hesapla açıklamaya çalışırsak:

Bilindiği üzere ülkemizde ilaçlar Sağlık Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu imalatçı, depocu ve perakende satış fiyatları ile satılmaktadır.

Bunların oranları ise:

Sektör Birim

İmalatçı /İthalatçı 100

Depocu 109

Perakende satış (KDV’siz) 136.25,

Perakende satış (KDV’li) 147.15.

Daha önceki ilaç temin yöntemi olan ‘ihale ile ilaç alma’ sistemine göre yapılan ve daha sonra yöntem değiştirileceği için iptal edilen 30 Eylül 2004 tarihli merkezi (toplu) alımda SSK kurumuna ilaç firmaları tarafından uygulanmış olan iskonto oranı imalatçı fiyat üzerinden yaklaşık %17.45’tir. Bu da 100 TL imalatçı fiyatı olan bir ilacı ilaç sanayiinin kuruma 82.55 TL’ye vermeyi taahhüt ettiği anlamına gelmektedir.

Yani bu sisteme göre 100 TL imalatçı fiyatı olan bir ilacın devlete maliyeti yaklaşık 82.55 TL’dir.

Hakkında devletin katrilyonlarca kár edeceği yönünde yanlış haberler pompalanan hastaların serbest eczanelerden almış olduğu ilaç bedellerini devletin %14.5 ıskonto ile ödemesi yönteminin gerçek maliyetlerini de ortaya koyarsak; %14.5’lik ıskonto Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen KDV’siz perakende fiyatına uygulanacağından,

P. satış (KDV’siz) 136.25 TL.

İskonto 19.76 TL.

Devlete maliyet 116.49 TL. bulunur.

Yani bu sisteme göre 100 TL imalatçı fiyatı olan bir ilacın devlete yaklaşık maliyeti 116.49 TL’ye fırlamaktadır. Bir başka ifade ile baz alınan 100 TL imalatçı fiyatı örneğine göre 33.94 TL fazla ödeme yapılmakta olup bu fazla ödemenin oranı ise yaklaşık %41’dir.

Yukarıda son derece açık ve basit hesaplamalar ile devletin aslında sistem değişikliği ile kár değil yaklaşık % 41 zarar edeceği ortaya konmuştur.

Bu zararı Türkiye’nin gerçeklerine uyguladığımızda; Türkiye’de ilacın %85’ini kamu tüketmektedir ve Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumlarının yıllık ilaç gideri yaklaşık 10 katrilyonu aşmaktadır.

Bu anlamda yukarıdaki hesaba göre hazine zararı yaklaşık 4.1 katrilyon TL’dir.’

Hürriyet
i̇laç
faturası
çok
kabaracak
Yorum (1)
satılmış pekasil
BEN KARABÜKTEN SATILMIŞ PEKASIL OLARAK HASAN HOCAM GERCEKTENDE MUTAVAZI YARDIMSEVER HASTALARINA KARŞI DAHA İSTEKLİ VEDE BRANŞINDADA ON NUMARA BİR HOCAMDIR BURADAN KENDİSİNE SAYGILARIMI SUNAR ELLERİNDEN ÖPERİM SAYGI DEĞER HOCAM
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir