Medimagazin logo

Türkiye yine aşı üretecek

Son aylarda başta verem, tetanos olmak üzere bazı aşılarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle Sağlık Bakanlığı yeniden aşı üretimine başlamayı planlıyor
Türkiye yine aşı üretecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak 17 Mayıs 1928'de Refik Saydam Hıfzıssıhha Müessesesi adıyla kurulan Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, geçmişte birçok aşının üretimini yaparken, günümüzde birçok aşıyı Hindistan'dan ithal ediyor.
Merkez başkanı Turan Aslan, aşı üretimi ve ithalinde yaşanan sıkıntılar hakkında bilgi verdi.
Özellikle verem aşısının bulunmadığına dair haberleri anımsatan Aslan, Türkiye'de 1998'de BCG (verem) aşısının üretiminin durduğunu, yaşanan sıkıntı ardından 23 Aralık 2004'te aşı getirildiğini, ancak ithalatı ve işlemlerinin bakanlığı oldukça zorladığını anlattı.


Kaynak teröre gitmiş
Aşı üretimi yapıldığı dönemdeki teknolojinin, o devrin en iyi teknolojisi olduğunu, ancak ondan sonra yatırım yapılmadığını söyleyen Aslan, şöyle devam etti:
"Türkiye'deki yöneticiler, o dönemde Refik Saydam'a ayıracakları kaynağı, terörle mücadeleye harcadı. Bunu mazeret için söylemiyorum, ama ülke çok daha can alıcı noktalara para ayırmak zorunda kalmış. 'Aşıya para ayıracağıma ucuza satın alırım' denmiş.
Artık aşı üretimi, bakanlık gündeminde. Projeler hazırladık. Öncelikle merkezde 2000'de kurulan tetanos aşısı üretim yerinin eksikliklerinin giderilmesini planladık. Türkiye'nin üretimde önceliği de zorunlu aşı programında olan aşılar. Öncelikle difteri, boğmaca, tetanos, BCG gibi aşıların üretimini planladık. Şimdi anlıyoruz ki aşı stratejik bir konu. Bunu bakanlığın düzenlemesi gerekiyor. "


Türkiye'nin aşı tablosu
Merkezde geçmişte, aşı üretimi ile ilgili yapılan çalışmalar şöyle:


1931'de ağız yoluyla uygulanan BCG aşısı üretimine başlandı.

1932'de, serum üretiminin ülke ihtiyacını karşılaması sonucu, serum ithali durduruldu.

1933'te, Simple Metodu ile kuduz aşısı üretimi ele alındı.

1934'te, İstanbul Aşıhanesi, enstitü bünyesine nakledildi ve çiçek aşısı üretimi ülke ihtiyacını karşılayacak düzeye getirildi.

1937'de kuduz serumu üretilmeye başlandı.

1942'de, tifüs aşısı ve akrep serumu üretimine başlandı.

1948'de, Türkiye'de ilk boğmaca aşısı üretimine başlandı.

1950'de, merkez Dünya Sağlık Örgütü'nce Uluslararası İnfluenza Merkezi olarak tanındı ve influenza aşısı üretimine başlandı.

1965'te, ilk kez kuru çiçek aşısı üretimine başlandı.

1968'de, Antitest Serum Üretimi Laboratuvarı açıldı.

1970'te, fibrinojen, albumin ve gamma globulin üretildi.

1983'te, kuru BCG aşısı üretimine başlandı.

Radikal
türkiye
yine
aşı
üretecek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir