Medimagazin logo

Serbest eczanelerden ilaç almaya giden SSK'lıların çoğu eli boş döndü

SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç almalarını sağlayan protokol sorunlu yürürlüğe girdi. Yurttaşlar sözleşme yapan eczane bulmakta zorluk çekerken, eczanelerin bir kısmı da sözleşmenin kendilerine uyaşmadığından yakındı. Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Mehmet Domaç, 20 bin eczanenin bir kısmının başta sözleşme imzalamayacağını bildirdiğini, ardından fikir değiştirdiğini, bu nedenle gecikme olduğunu kaydetti
Serbest eczanelerden ilaç almaya giden SSK'lıların çoğu eli boş döndü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç almalarını sağlayan protokol sorunlu yürürlüğe girdi. Yurttaşlar sözleşme yapan eczane bulmakta zorluk çekerken, eczanelerin bir kısmı da sözleşmenin kendilerine uyaşmadığından yakındı. Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Mehmet Domaç, 20 bin eczanenin bir kısmının başta sözleşme imzalamayacağını bildirdiğini, ardından fikir değiştirdiğini, bu nedenle gecikme olduğunu kaydetti. 14 bin 500 sözleşme dağıtıldığını belirten Domaç, eczane sayısının artmasının Maliye ve Çalışma Bakanlığı'nın 45 günlük geri ödeme taahhütlerine uymasına bağlı olduğuna vurgu yaptı.

Vatandaş eli boş döndü
Yurdun pek çok bölgesinde eczane sahipleri sözleşmelerin geç ulaştığından yakınırken Domaç, uygulamaya ilişkin bazı sıkıntılar olduğunu kabul ederek, bunların 1- 2 günde aşılmasını beklediklerini vurguladı. Bu kargaşa ise eczanelere hücum eden yurttaşların ilaç temininde sıkıntıya yol açtı. Dilek Heptaşkın da bu sıkıntıyı yaşayanlardan biriydi. Heptaşkın, 09.30'da geldiği Samatya'daki SSK İstanbul Eğitim Hastanesi'nde, aşina olduğu merdivenleri tırmanıp Nöroloji Servisi'ne girdi. Tansiyon hastasıydı ve ilacı bitmişti. İki saat sonra, doktorunun herhangi bir eczaneden ilacını alabileceğini söylemesi üzerine hastane eczanesinin kuyruğuna girmeden ayrıldı.
Önce hastane karşısındaki Binbir Eczanesi'ne girdi. Eczacı, SSK
ile anlaşmalı oldukları halde sözleşme imzalanmadığı için ilacı vermedi. Heptaşkın, 61 yaş yorgunluğuyla, Cerrahpaşa'ya yürüdü, otobüsle Fatih'e gitti. İlk durağı, Karagümrük'tü. Merve Eczanesi yetkilileri de sözleşme imzalamamıştı ve ilacı veremeyeceklerdi. Bu kez Öztürk Eczanesi'nin yolunu tuttu.
Eczacı, 'başhekim kaşesi' bulunmadığı için ilacı vermeye yanaşmadı. Heptaşkın, tekrar hastaneye dönemeyeceği için Acıçeşme'deki evine gitti. Evde, kısmi felç geçiren eşi, kendisini bekliyordu...


'Oda'ya eczacı hücumu
Cerrahşapa'daki İlker Eczanesi de kentteki 4 bin 500 eczane gibi, sözleşme kargaşası yüzünden satış yapmadı. Eczane sahibi Fatma Bacaksız, SSK'nın geri ödemelerin nasıl olacağına ilişkin 'resmi yazısı' olmadığı için ilaç vermediklerini söylüyordu. Hem daha önce yüzde 11 iskonto uygulayacağını belirten ilaç şirketleri bazı ilaçlarda bunu uygulamamıştı. Bu sırada, eczacıların büyük kısmı, İstanbul Eczacılar Odası'nın Mecidiyeköy'deki binasında toplandı. Sözleşme için sıra bekleyenlerden Çağlayan Arı Eczanesi sahibi Hicran Oğuz, geri ödemelere ilişkin belirsizlik çözülmediği takdirde ilaç satmayacaktı.


İstanbul'da durum
Oda başkanı Zafer Kaplan, 14 Aralık'ta imzalanan protokol gereği TEB tarafından basılması kararlaştırılan sözleşmelerin, uygulama tarihinden bir gün önce ellerine ulaştığını söyledi. Kamuoyuna sistemin başladığı açıklanırken, 4 bin 500 eczacıdan 750 kadarı önceki gün ve dün sözleşme alabildi.
Kaplan'a göre bunun sebebi, prosedürün uzun olmasıydı. Buna göre, sözleşme almak isteyen eczacılar odadan ya da odanın Kadıköy veya Yenibosna'daki şubelerinden sözleşme alacaktı. Daha sonra bu sözleşmeler, kimi belgelerle birlikte Fındıklı'daki SSK İl Müdürlüğü'ne gidecek, işlemlerini tamamlayacaktı. Buradan bir şifre ve sicil numarası alan eczacı, sistemin işleyişini gerçekleştirecek bilgisayar programını da PC'lerine yükleyecek ve satışa başlayacaktı.


'Devlete güvenmiyoruz'
Kaplan'a göre, belgeler ellerine geç ulaşırken, prosedürün bu
uzunluğu da işlemlerin gecikmesine yol açtı. Ayrıca, eczacıların hangi kurallar doğrultusunda ilaç vereceğine ilişkin Maliye Bakanlığı'nın bütçe uygulama talimatı ancak dün sabah Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Zafer Kaplan, "Eczacılar, verecekleri ilacın parasını alıp alamayacaklarını bilmiyorlar. Uygulamayla eczacı tüm riski tek başına almak zorunda bırakılıyor. Biz geri ödemeler sürecinde devlete güvenmiyoruz. Bir bankadan teminat istiyoruz" diye konuştu.


'Marta kadar sıkıntı var'
İstanbul Eczacılar Odası Denetim Kurulu üyesi Oğuz Marangozoğlu ise aksamanın sorumlusu olarak, TEB'i gösterdi. Marangozoğlu, sözleşmelerin tamamlanarak aksaklıkların giderilmesinin 20 gün alacağını, sistemin de ancak mart başında oturmuş olacağını belirtti. İstanbul Eczacılar Odası Genel Sekreteri Hakan Gençosmanoğlu da ilaç şirketlerinin yılbaşından itibaren yüzde 11 iskonto uygulaması gerektiğini, ancak buna uymadıklarını belirtti. Gençosmanoğlu, bazı firmaların tüm ilaçlarında bir kısmınında kimi ilaçlarda iskonto yapmadığını bunun da kaos yarattığını söyledi.
İstanbul Eczacılar Odası Genel Sekreteri Gençosmanoğlu, şöyle konuştu: "SSK anlaşmasıyla ilgili ne devlet kuruluşları, ne eczacılar ne de SSK'nın kendisi hazır. Bizler kaos yaşıyoruz, üretci firmalarda da bir kaos var. Bu anlaşma pratikte uygulanamıyor. Eczacı SSK'lıya ilaç vermek istiyor. Ama bundan mağdur olmaması gerekir. Geri ödeme için öngörülen süre 60 gün.
Ancak Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'daki gecikme eczacıyı korkutuyor. Ayrıca sistemde hastanın da işini zorlaştıracak sorunlar var. Örneğin, reçetesinde beş ilaç yazan hasta bunları aynı eczaneden almak zorunda, bir eczaneden ikisini alıp, bulamadığı diğer ilacı başka eczaneden alamayacak."

Radikal
serbest
eczanelerden
ilaç
almaya
giden
ssk'lıların
çoğu
eli
boş
döndü
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir