Medimagazin logo

SSK'lıya serbest eczane uygulamasının ilk gününde büyük kaos

SSK'lı hastaların ilaçlarını serbest eczanelerden alabilmelerini öngören yeni uygulama dün sorunlu başladı. 'SSK ödemeleri 60 günde yapmazsa batarız' korkusuyla maliyeti yüksek ilaçları satmaktan kaçınan ya da bu korkuyla sözleşmesini iptal eden eczanelere başvuran vatandaşın eli boş kaldı. Vatandaş ilacını almak için yine SSK hastanelerindeki eczanelerde uzun kuyruklar oluşturdu
SSK'lıya serbest eczane uygulamasının ilk gününde büyük kaos
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SSK'lı hastaların ilaçlarını serbest eczanelerden alabilmelerini öngören yeni uygulama dün sorunlu başladı. 'SSK ödemeleri 60 günde yapmazsa batarız' korkusuyla maliyeti yüksek ilaçları satmaktan kaçınan ya da bu korkuyla sözleşmesini iptal eden eczanelere başvuran vatandaşın eli boş kaldı. Vatandaş ilacını almak için yine SSK hastanelerindeki eczanelerde uzun kuyruklar oluşturdu.

Sorun yaşadılar

Sabah saatlerinde ilaç almak için eczaneye gelen vatandaşlar umduğunu bulamadı. Bazı eczaneler sözleşmeleri yenilenmediği için ilaç satışı yapamayacaklarını söylerken, bazıları istenilen ilaçları sattı. Uygulamadan haberdar olmayan çok sayıda vatandaş ise alışkanlıklarını terketmeyerek yine ilaçlarını SSK hastanelerinin eczanelerinden almayı tercih etti. Anlaşmalı eczanelere gidenlerden bazı vatandaşlar ise sağlık karnelerinde yazılı ilaçlar için uzman doktor ya da başhekimlik onayı gibi eksikler nedeniyle sorun yaşadı.

Eczacılar endişeli

Bazı eczaneler ise sözleşmelerini yenileyerek SSK'lı hastalara ilaç satışına başladı. İlaç satışı yapan Eczacı Ahmet Doruk, 'Sistem biraz yavaş işlediğinden problemler çıkıyor. Kısa sürede çözülür' açıklamasında bulundu. Şahin Seymen adlı eczacı da, 'Bizim 2005 sözleşmelerimiz hala devam ettiği için ve yeni sözleşme yapmadığımızdan dolayı, şu anda hastalara ilaç satışı yapamıyoruz ' şeklinde konuştu.

Devletin ilaçtan elini çok daha önceden çekmesi gerektiğini belirten eczacılar, bu durumdan hem memnun hem de endişeli. SSK'lı hastaların ilaçlarını özel eczanelerden alması ile iş potansiyellerinin artacağını düşünen eczacılar, ancak SSK'nın sigortalılarının borçlarını 60 günde geri ödeyeceği taahhüdünü yerine getirmemesi durumunda batma noktasına geleceklerini ifade etti.

SSK Samatya İstanbul Eğitim Hastanesi'ne asılan listede 36 eczaneden 3'ünün sözleşmesini iptal ettiği belirtilirken, Fatih ilçesi'nde sadece 4 eczanenin anlaşmalı olduğu gözlendi. SSK hastalarının yoğunlukla tercih ettiği SSK Samatya İstanbul Eğitim Hastanesi Başhekimi Operatör Doktor Özgür Yiğit şu uyarılarda bulundu:'Doktorlarımızın SSK karnelerine yazdığı ilaçlar artık anlaşmalı eczanelerden temin edilebilir. 19 Şubat'tan itibaren tahmin ediyoruz ki, hastanelerimizin içinde bulunan eczaneler kapanacak. Doktorlarımıza ilaç yazdıran hastalar mutlaka karnelerini başhekimliğe onaylatsın. Ayrıca karnenin üzerinde bulunan teşhis bölümüne de hastalığının teşhisini mutlaka yazdırsınlar.'

İstanbul'da 750 eczacı sözleşme yapabildi

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan, SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç alabilmesi için gerekli sözleşmenin eczacılara önceki gün ulaştığını belirterek, kentte şu ana kadar 700-750 eczacının sözleşme yapabildiğini bildirdi. Kaplan, eczanelerde büyük kaos yaşandığını belirterek, ''Eczacılar, verecekleri ilacın parasını alıp alamayacaklarını bilmiyorlar'' dedi. Kaplan, uygulamayla eczacının tüm riski tek başına alma zorunda bırakıldığını öne sürerek, sözleşme imzalayan eczacıların büyük fedakarlık gösterdiklerini savundu.


Akşam
ssk'lıya
serbest
eczane
uygulamasının
ilk
gününde
büyük
kaos
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir