Medimagazin logo

Hayriye Mıhçak ' Biyoeşdeğerlik Komisyonu üyelerinin istifa dilekçeleri yok ' diyerek yanlış bilgi vermiş

Teftiş Kurulu Raporu'nun sonuç bölümünde, eski genel müdür Hayriye Mıhçak'ın "soruşturmayı sürüncemede bıraktığı, müfettişlere bilgi ve belge akışı sağlamadığı, devamlı surette çelişkili ifadelerle evrak sakladığı, 'Biyoeşdeğerlik Komisyonu üyelerinin istifa dilekçeleri yok' diyerek yanlış bilgi verdiği, bu nedenle 12 Mayıs 2004'te görevden uzaklaştırıldığı" bildirildi
Hayriye Mıhçak ' Biyoeşdeğerlik Komisyonu üyelerinin istifa dilekçeleri yok ' diyerek yanlış bilgi vermiş
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
VATAN'ın dokuz ay önce ortaya çıkardığı "ilaçta kopya belge skandalı" üzerine başlatılan soruşturma, 130 ilacın aldığı biyoeşdeğerlik belgesinin 'şaibeli' olduğunu ortaya koydu. Hazırlanan rapor sonucu Türkiye, raporları veren İsviçreli Allpharma adlı firma hakkında "halk sağlığını tehdit ettiği için" dava açıyor. Adalet Bakanlığı, Allpharma'nın "kopyalama yoluyla sahtecilik" suçunu işlediğini bildirerek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı' na suç duyurusunda bulundu.

Bir kısmı piyasada satılan, bir kısmı da ruhsat bekleyen ilaçlarla ilgili olarak ise şimdilik hiçbir şey yapılmıyor. Çünkü bu 130 ilaç için üretici firmalara 2005 sonuna kadar süre tanındı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Firmalar yılsonuna kadar uluslararası kabul görmüş başka bir kuruluştan biyoeşdeğerlik belgesi getirirse ilacını satmaya devam edecek, getirmezse ruhsatları iptal edilecek" dedi.

8 Mayıs 2004'te VATAN'da yayımlanan skandal, Sağlık Bakanlığı Biyoeşdeğerlik Komisyonu'nun istifasıyla patlak vermişti. Komisyon üyeleri, piyasadaki 7 ilacın kopya raporlarla biyoeşdeğerlik belgesi aldığını tespit etmişti. Raporların alındığı adres aynıydı: İsviçre'deki Allpharma adlı kuruluş.

Eski müdür evrak sakladı
Komisyon üyeleri durumu 23 Haziran 2003'te genel müdüre iletmiş, gereğinin yapılması için beklemiş, yapılmayınca da 2004 Mart sonunda topluca istifa etmişti. Ardından Etik Kurul'un istifası geldi. Olay VATAN'ın haberiyle duyulduktan sonra Sağlık Bakanı Akdağ, İlaç Eczacılık Genel Müdürü Hayriye Mıhçak'ı görevden aldı. Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu da soruşturma başlattı. Soruşturma iki ay önce tamamlandı ve hazırlanan yaklaşık 400 sayfalık rapor, gereğinin yapılması için Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Raporu hazırlayan müfettişler, Allpharma'dan alınan belgelerin "hiçbir şekilde güven telkin etmediği" görüşüne vardı. Ve 17 yerli ilaç firmasının 130 ilacı için Allpharma'dan aldıkları biyoeşdeğerlik belgeleri yerine uluslararası kabul görmüş başka bir kuruluşa yeniden çalışma yaptırması istendi.

Teftiş Kurulu Raporu'nun sonuç bölümünde, eski genel müdür Hayriye Mıhçak'ın "soruşturmayı sürüncemede bıraktığı, müfettişlere bilgi ve belge akışı sağlamadığı, devamlı surette çelişkili ifadelerle evrak sakladığı, 'Biyoeşdeğerlik Komisyonu üyelerinin istifa dilekçeleri yok' diyerek yanlış bilgi verdiği, bu nedenle 12 Mayıs 2004'te görevden uzaklaştırıldığı" bildirildi. Ayrıca kamu kurumlarının, rapora eklenen listedeki 130 ilacın parasını ödememesi de istendi.

İlaç Eczacılık Genel Müdürü Gümrükçüoğlu: VATAN yazdı, skandal ortaya çıktı
Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürü Dr. Orhan Gümrükçüoğlu, "Vatan gazetesi çok güzel bir gazetecilik örneği sergiledi ve konuyu biyoeşdeğerlik skandali olarak kamuoyuna taşıdı. Daha sonra açılan soruşturma tamamlandı" dedi.

Allpharma ismini değiştirmiş
"Bilimsel kanaat olarak Allpharma'dan gelen dosyaların hiçbirine artık güvenmiyoruz" diye konuşan Gümrükçüoğlu, şu bilgileri verdi: "Türkiye'de halk sağlığı tehdit edilmiştir. Bu nedenle de uluslararası alanda hukuki olarak Allpharma'nın peşini bırakmış değiliz. Bizim amacımız Allpharma'nın hesap vermesidir. Türkiye Cumhuriyeti halkı için hesap vermesi. Allpharma daha önce de İsviçre'de başka bir isim altında biyoeşdeğerlikler yapıyormuş. Bu isim üzerinde şaibeler dolaşmaya başlayınca ismini Allpharma olarak değiştirmiş. Bu konu üzerinde çalışırken 'Siz bu girişimlerde bulunurken Allpharma yine ismini değiştirip başka bir kimlikle ortaya çıkmış olacak. Sizin müracaatınız gittiğinde Allpharma diye bir firma olmayacak...' dediler."

Adım adım ilaçta kopya belge skandalı
* Yerli ilaç firmaları, bazı ilaçların yurtdışındaki orijinallerini kopya ederek Türkiye'de üretiyor ve daha ucuza satıyor. Bunlara "jenerik ilaç" deniyor ve bütün dünyada bu uygulama var.

* Üretici firma, bunu yapabilmek için uluslararası bir kuruluştan ilacın orijinaliyle aynı etkide olduğunu gösteren denklik belgesi almak zorunda.

* Bu belge için kopya ilacın, uzman bir laboratuvarda canlı denekler üzerinde test edilmesi gerekiyor. Verilen bu belgeye "Biyoeşdeğerlik Belgesi" deniyor.

* Türkiye'de bu tür rapor veren tek bir laboratuvar var. Yurtdışından gelen raporlar ise Biyoeşdeğerlik Komisyonu'nca denetleniyor.

* İlaç sektöründeki skandali da işte bu komisyon ortaya çıkartıyor. Komisyon, 23 Haziran 2003 tarihli toplantısında iki antibiyotiğin biyoeşdeğerlilik raporunun birbirinin aynısı olduğunu tespit ediyor. Her iki raporu hazırlayan laboratuvar İsviçre Lugano'daki Allpharma.

* Bunun üzerine Allpharma'nın hazırladığı diğer raporlar mercek altına alınıyor. Allpharma'nın 3 ilaca tek rapor verdiği ortaya çıkıyor.

* Komisyon Allpharma'nır raporları üzerinde incelemeleri sürdürüyor ve firmanın "kopya rapor" olayının 2000 yılına kadar uzanmış olabileceği kanaatine varıyor.

* Biyoeşdeğerlik Komisyonu yaptığı tüm tespitleri, gereğinin yapılması için Sağlık Bakanlığı'na gönderiyor. Bakanlık harekete geçmiyor.

* Komisyon Mart sonunda toplu istifa ediyor. 18 Mayıs'ta VATAN'ın haberi üzerine Sağlık Bakanlığı bir soruşturma başlatıyor. 12 Mayıs'ta İlaç Eczacılık Genel Müdürü Hayriye Mıhçak'ı görevden alıyor.

* Tamamlanan soruşturma sonrası Allpharma'nm belge verdiği 130 ilacın 2005 sonuna kadar başka bir kurumdan belge alması istendi. Ayrıca Adalet Bakanlığı Allpharma hakkında suç duyurusunda bulundu.

Hangi firmanın listede kaç ilacı var?
Tamamı Allpharma'dan biyoeşdeğerlik belgesi alan ilaçların ne kadarı hangi firmaya ait, raporda şöyle yer alıyor:

Adilna Sanovel 47, Nobel 17, Biofarma 14, Koçak 11, İbrahim Ethem 9, Ali Raif 8, Atabay 5, Abdi İbrahim 4, Barksan 4, Bilim 2, Mecom 2, Deva 2, Abfar 1, Trifarma 1, Yeni İlaç 1, Koçak Farma 1, Fako 1= Toplam 130

Bu ilaçlar neler, hangileri piyasada açıklanmadı.

Eski genel müdürün dünürü ilk sırada
Rapora yansımayan bir iddia, profesörlerin tüm uyarılarına rağmen kopya raporlarla biyoeşdeğerlik belgesi alınan ilaçlarla ilgili işlem yapmayan eski genel müdür ile ilgili. 130 ilaçtan 47'sinin ait olduğu Adilna Sanovel firmasının sahibi Erol Tokgöz, eski genel müdür Hayriye Mıhçak'ın dünürü. Bu iddiayı dile getiren Gümrükçüoğlu, "İhbar var ama delil yok" dedi.


Vatan
hayriye
mıhçak
'
biyoeşdeğerlik
komisyonu
üyelerinin
istifa
dilekçeleri
yok
'
diyerek
yanlış
bilgi
vermiş
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir