Medimagazin logo

Vatandaş ilaç kuyruğunda birbirini bıçakladı

Sağlık Bakanlığı’na devredilen SSK hastanelerindeki kuyruklar ikinci günde de azalmadı. Saatler süren bekleyiş İstanbul’da trajik bir olaya sebep oldu
Vatandaş ilaç kuyruğunda birbirini bıçakladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Eczane sırasındaki vatandaşlar arasında çıkan kavgada bir kişi bıçaklandı. Sağlık Bakanlığı Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğitim Hastanesi Güngören Semt Polikliniği’ndeki kavgada Şeyhmus Aslan, Hasan Kekeç’i karnından bıçaklayarak ağır yaraladı.

Sabah saatlerinden itibaren hastaneleri dolduran vatandaşlar bitmek bilmeyen fotokopi, fiş ve reçete onay kuyruklarında saatlerce bekledi. Muayenesini olup reçete yazdıranların çoğu özel eczanelerden ilacını alamadı. Acil ilaç kullanması gereken kanser ve böbrek hastaları bile geri çevrildi. Aşırı yoğunluk sebebiyle bilgisayar sistemi üzerinden SSK’dan onay alamayan anlaşmalı ezcaneler vatandaşları ilaçsız bıraktı. İlk günlerde bazı sıkıntıların yaşanabileceğini belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ hastanelerdeki sorunların kısa sürede giderileceği sözünü verdi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'la birlikte hastanelerde uzayan kuyruklara çözüm arayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK'dan alacaklarını tahsil edememe endişesi taşıyan eczacılara, paraların zamanında ödeneceği güvencesi verdi.

Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK'lıların serbest eczanelerden ilaç temininde yaşanan sıkıntıların artması üzerine Türk Eczacıları Birliği (TEB) yöneticileriyle bir araya geldi. TEB Başkanı Mehmet Domaç ve beraberindeki heyet Başesğioğlu'na endişelerini ve çözüm önerilerini aktardı. Basına kapalı gerçekleşen görüşmeye ilişkin bilgi veren TEB Başkanı Domaç, “Bakan Murat Başesgioğlu, geri ödemeleri protokolde belirtilen süreler (45-60 gün) içinde gerçekleştirmeye riayet edeceklerini söyledi. Ayrıca provizyon sistemindeki aksaklıkları ve faturalandırmadaki kırtasiyeciliği ortadan kaldıracaklarını anlattı.” dedi.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu, birleşmeden sonraki ilk günlerde eczanelerde yaşanılan yığılmaların önlenmesi için polikliniklerde ve hastanelerdeki eczanelerin en azından yeni sistem rayına oturuncaya kadar tekrar açılmasını önerdi. Hastanelerde oluşan uzun kuyrukların önlenmesi için de, kısa vadede poliklinik sayısının artırılması, bilgisayar sisteminin güçlendirilmesi, fotokopi, kayıt ve onay işlemlerinin tek bankoda toplanması öneriliyor. Uzun vadeli çözüm önerisi olarak da yeni hastanelerin açılması ve personel alımı teklif ediliyor. Sağlıkta tek çatı uygulamasıyla artık daha rahat hizmet alacağını düşünen SSK’lılar, en çok hastanelerde önlerine çıkan bürokratik engellere tepki gösteriyor. SSK’dan devredilen Dışkapı Hastanesi Etlik Polikliniği’ne gelen Metin Ertem isimli emekli, “Çektiğimizi anlatmak için rezalet sözü bile yetmez.” derken, hastaneye annesini getiren Esen Şanlı, düzenli prim ödemesine rağmen ilâcını kendi parasıyla almak zorunda kalmasına tepki gösterdi. SSK’lılardan hastanelerde asıllarıyla beraber vizite kağıdı, nüfus cüzdanı ve sağlık karnelerinin fotokopileri isteniyor. Yanında getirmeyenler metrelerce uzayan fotokopi sırasında bekliyor. Ardından veznede 80 YKr katkı payı ödeyen vatandaşlar hasta kayıt kuyruğunda kayıt yaptırarak poliklinik fişi alıyor. Saatler sonra doktora ulaşanlar reçetelerinin onayı için başhekim yardımcısının önünde kuyruk oluşturuyor. Tetkik isteyen onay ve sevk için iki ayrı kuyruğa daha giriyor. Üstelik, hastane görevlilerinin yeni sisteme alışık olmaması sebebiyle işlemler çok yavaş ilerliyor.

‘İnternet çöktü, ilaç veremiyoruz’

Vatandaşların çilesi hastaneden çıkınca da bitmiyor. Özel eczaneler, “SSK’dan 6 aydır paramızı alamıyoruz.” diyerek, hastalara ilaç vermek istemiyor. Eczaneler bilgisayar sistemi üzerinden SSK ile bağlantı kurarak onay aldıktan sonra ilaç veriyor. Ancak bazı bölgelerde bilgisayar sisteminin aşırı yüklenme sebebiyle çökmesi vatandaşları ilaçsız bırakıyor. Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Rüştü Karahan, bilgisayar sistemini güçlendirmek için çalışma yaptıklarını ve böylece provizyondan kaynaklanan sorunların giderileceğini söyledi. Pazartesi gününden itibaren bilgisayarlarının dakikada bin 800 reçeteye onay verebilecek hale geleceğini açıklayan Karahan, buna rağmen ilaç vermeyen eczaneler hakkında da cezaî işlem yapacaklarını aktardı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sıkıntının büyük şehirlerdeki 20-30 hastanede yaşandığını söyledi. İlk günlerde bazı aksamaların yaşanabileceğini belirten Akdağ, kısa sürede bu hastanelerin kapasitesini yüzde 30 artıracaklarını, bürokratik işlemlerde de sadeleştirmeye gideceklerini bildirdi.


Zaman
vatandaş
ilaç
kuyruğunda
birbirini
bıçakladı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir