Medimagazin logo

Araştırmacı sayısı artacak

TÜBİTAK Avrupa Birliği Altıncı Çerçeve Program Ulusal Koordinasyon Ofisi tarafından, tüm sektörlerdeki araştırmacılara yönelik olarak Ege Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenecek olan "TR-MONET Proje başlangıç toplantısı ve Mobility Bilgi Günü" konusunda bilgi verilmesi amacıyla toplantı düzenlendi
Araştırmacı sayısı artacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
TÜBİTAK Avrupa Birliği Altıncı Çerçeve Program Ulusal Koordinasyon Ofisi tarafından, tüm sektörlerdeki araştırmacılara yönelik olarak Ege Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenecek olan "TR-MONET Proje başlangıç toplantısı ve Mobility Bilgi Günü" konusunda bilgi verilmesi amacıyla toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan TÜBİTAK AB Altıncı Çerçeve Program Ulusal Koordinasyon Ofisi Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Zeyrek, bu proje sayesinde araştırmacılara yakın destek verileceğini söyledi. Ülkemizdeki araştırmacı sayısının 25 bin dolayında olduğunu açıklayan Prof. Dr. Zeyrek, "2010 yılına kadar bu sayının iki katına çıkarılması hedeflenmektedir" dedi.

Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (EBİLTEM) Türk Mobilite Merkezleri temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan Prof. Dr. Zeyrek, "Araştırmacıların dolaşımlarının özendirilmesi ve desteklenmesi, dolayısıyla bilim ve teknoloji gelişiminin istenen düzeye getirilmesi, Avrupa Komisyonu'nun çok önem verdiği programlardan biridir. Bu destek ve önlemlerin çerçeve programlarında uygulanması yanında komisyonun başlattığı yeni bir proje ERA-MORE ağıdır. Bu ağ sayesinde araştırmacıların dolaşımları, eğitim ve çalışmalarının daha da kolaylaşması amaçlanmaktadır. Ağ içinde var olacak merkezler, yerli ve yabancı araştırmacılara dolaşımları öncesi, süresince ve sonrasında birebir yardım ve destek vereceklerdir. Bu destekler viza, çalışma izinleri, vergi, emeklilik hakları, derecelerin ve unvanların tanınması, dil kursları, sosyal güvenlik, sağlık sigortası, barınma, eğitim ve yuva olanakları, sosyal ve kültürel konular gibi başlıklar altında toplanabilir" şeklinde konuştu.

ERA-MORE ağının Türkiye'nin de dahil olduğu 33 Avrupa ülkesinde ve 200'e yakın merkez kapsamında hizmet vereceğini açıklayan Prof. Dr. Zeyrek, "Bu proje 2004 Haziran ayında Paris'te başlamış olup 3 yıl sürecek bir çalışmadır. Türkiye de bu oluşumun içinde yer almış, TÜBİTAK koordinatörlüğünde Türkiye'de mobilite merkezlerinin oluşturulması çalışmalarına başlanmıştır. Bu oluşum pilot merkezler olarak seçilen Ege Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, İTÜ, ODTÜ ve TÜBİTAK olmak üzere hizmet verecektir. Projenin tamamlanacağı 3 yılın sonunda, yeni merkezlerin dahil olması ile bu ağ genişletilecektir. Bu proje sayesinde Türkiye'deki araştırma ağının güçlendirilmesi, Avrupa'ya entegrasyon ve Avrupa araştırma ağının dinamik bir parçası olmak amaçlanmaktadır" diye konuştu.

Söz konusu oluşumun Türkiye'de araştırma yapmak isteyen yerli ve yabancı araştırmacılara hizmet vermek amacında olduğunu açıklayan Prof. Dr. Zeyrek, bu sayede yurtdışından gelen araştırmacı sayısının artmasının hedeflendiğini söyledi.
Bu projenin 4 yıl önce Avrupa ülkelerinde başlatıldığını kaydeden projenin Brüksel temsilcisi Jimmy Jamar, "Şimdi bu çalışmayı Türkiye'de başlatıyoruz. AB komisyonu tarafından hayata geçirilen ve çeşitli hükümetler tarafından da desteklenen bu çalışma araştırmacıların değişim ve dolaşımı konusunda büyük kolaylıklar sağlayacaktır" dedi.


Mynet Haber
araştırmacı
sayısı
artacak
Yorum (3)
Ali Kaynak
Sayın Bakan Yardımcısı olan hocamızın mükemmel tespit ve çözüm önerileri var. Mevcut durumda sistem bütün olarak ele alınmayıp sorunlar parça parça çözülmeye çalışıldığından karmakarışık bir durum oluyor. Çok öğrenci ve az asistan paradoksunu çok güzel görmüşler. öğretim üyesiz yeni üniversiteler vs çok doğru tespitleri var. Bu garip afiliasyon sisteminin de çarpıklıklarını görüyordur. Sayın Bakan piyasa koşullarından gelen Bakan Yardımcısı ise akademik felsefeye sahip görünen düşünceye sahipler. Bakalım bahsettiklerinin yüzde kaçını başarabilecek. Kendisine sistemin kobayları olarak başarılar diliyoruz.
11
Cevapla
Dr.Cevdett
''Öncelikle bu kadar çok tıp fakültesi gerekli değil'' Muhammed hocam dekanlık ve rektörlük tecrübesine sahip, burada yazan pek çok arkadaş gibi tıp alanındaki sıkıntıları bilen birisi. Umarım doğruları yaparken önüne çıkan engelleri aşmayı başarır. Allah yar ve yardımcısı olur inşaallah.
1
Cevapla
aydin sinal
söz ucar yazi kalir,bakalim sayin profosör sikayet ettigi konulara ne derece cözüm bulacak,halep ordaysa arsin burda derler
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir