Medimagazin logo

Eğitimde AB çıkarması

AB'nin eğitim programlarından yararlanmak isteyen Türk okullarının başvuruları bir yılda altı kat arttı. Devlet okullarından gelen talep bu kez özelleri geçti. Bu yıl 5 bin 230 kişi Avrupa yolcusu
Eğitimde AB çıkarması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programları'ndan okul öncesi eğitim, ilk ve ortaöğretimi kapsayan Comenius ve mesleki eğitimi kapsayan Leonardo Da Vinci programına başvurular bir yılda yaklaşık altı kat arttı.
Geçen yıl öğrencilerini AB üyesi ülkelere göndermek isteyen 90 okul, Comenius için 126 projeyle başvurmuştu. Bu yıl proje sayısı 800'e çıktı. Projeler içinde geçen yıl devlet okullarının oranı yüzde 21 iken, bu yıl yüzde 70'e çıktı. Geçen yıl 293 projenin üretildiği Leonardo Da Vinci programına ise bu yıl 1800 başvuru yapıldı. Comenius'tan 1000, Leonardo Da Vinci'den 3 bin ve yüksek öğretimi kapsayan Erasmus programından da 1230 olmak üzere 5 bin 230 kişi Avrupa yolcusu.

İl il tanıtım yapıldı
AB'ye üye ve aday olan 31 ülkenin uyguladığı AB Eğitim ve Gençlik Programları, Socrates, Leonardo Da Vinci ve Youth olmak üzere üç başlık altında toplanıyor. AB'nin bu programlar için hibe ettiği fon 2005 yılı için 30 milyon 943 bin avro.
Türkiye, 2005 yılı için bu programlardan yararlanma konusunda büyük bir atılım yaptı. Devlet Planlama Teşkilatı'nda kurulan ve programlardan sorumlu olan Ulusal Ajans, başvuruların artması ve programların tanıtılması için bir yıl il il dolaşarak ilk ve ortaöğretim okullarıyla üniversiteleri bilgilendirdi. Türkiye'nin AB üyeliği için müzakere tarihi alması da programlara ilgiyi artırdı.
Genel eğitimi kapsayan Socrates kapsamında yer alan okul öncesi eğitimle, ilk ve ortaöğretimi kapsayan Comenius programında, okul ortaklıkları sayesinde dil öğrenimi üzerine öğrenci değişimi yapılıyor ya da üç okul öğrencileri ortak ilgi alanlarıyla ilgili birlikte çalışma yürütüyor. Okul yönetimindekiler ve öğretmenler de en az üç ayrı ülkeden üç kurumla deneyimlerini paylaşıyor.


Rakamlar tersine döndü
AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Ulusal Ajans Başkanı Nuri Birtek'in verdiği bilgilere göre, bu sene Comenius programından yararlanmak için proje üreterek ajansa başvuran okul sayısı 90'dan 747'ye çıktı. Geçen yıl 126 olan proje sayısı da bu yıl 800'e yükseldi. Program kapsamında öğrenci, okul yöneticileri ve öğretmenler olmak üzere yaklaşık 1000 kişi yurtdışına gidecek.
Bu yıl başvurulardaki dikkat çekici noktalardan biri de devlet okullarının katılımının artması. Geçen yıl Comenius programına katılmak için başvuran okulların yüzde 69'u özel, yüzde 21'i devlet okullarıydı. Bu yıl ise başvuran okulların yüzde 70'i devlet okulları. En fazla başvuru yapan iller, sırasıyla Ankara, İstanbul, Isparta, İzmir, Kütahya, Kırıkkale, Adıyaman, Antalya, Aksaray ve Kayseri.


3 bin kişiye mesleki eğitim
Bu yıl Leonardo Da Vinci programına yapılan başvurularda da büyük bir artış yaşandı. Geçen yıl 293 projenin müracaat ettiği programa, bu yıl 1800 proje başvurdu. Program kapsamında yaklaşık 3 bin kişi Avrupa'da eğitim görecek. Leonardo Da Vinci Programı Koordinatörü Süleyman İslamoğlu, başvuruların 2 bin 200'ü geçeceğini belirterek, meydana gelen artışın nedenini şöyle açıklıyor:


'Gerçek olduğuna bu yıl inandılar'
"İnsanlar önce inanamadı ve programın farkına varamadı. Ancak geçen yıl başvuran 293 projenin 214'ünü hayata geçirdiğimizi görünce herkes bize inandı. Yurtdışına gidip gelenler de tanıtımımızı çok iyi yaptı. Bir de Ulusal Ajans olarak tüm Türkiye'yi dolaşıp programlar hakkında ayrıntılı bilgiler verilmesi başvuruları artırdı. 17 Aralık'ta AB'nin müzakere tarihi vermesi de çok etkili oldu."
Leonardo Da Vinci, ülkelerde mesleki eğitim sistemi ve uygulamalarındaki kalitenin artırılmasını hedefliyor. Programa her seviyedeki eğitim kuruluşları, üniversiteler, araştırma merkezleri, enstitüler, el sanatlarıyla ilgili sanayi kuruluşları, işletmeler, KOBİ'ler, ticaret ve sanayi odaları, gönüllü ve sivil toplum kuruluşları katılabiliyor.


Erasmus'ta şampiyon İTÜ
Socrates'in alt dallarından bir diğeri de yükseköğretimi içeren Erasmus programı. Erasmus ise lisans ve lisansüstü eğitimi, bu alanda okullararası işbirliğini ve karşılıklı öğrenci değişimini gerçekleştiriyor. 2005'in sonuna kadar Erasmus kapsamında 1230 öğrenci yurtdışına eğitime gidecek.
En çok öğrencisini Erasmus kapsamında yurtdışına yollayan üniversite
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) oldu. İkinci sırada Ege Üniversitesi, üçüncü sırada da Çukurova Üniversitesi yer alıyor.


Nasıl başvurulur?
Okullar, Comenius programından yararlanmak için önce öğrencilerinin ya da okul yönetiminin içinde bulunduğu proje üretiyor. Projeler, daha sonra Devlet Planlama Teşkilatı'nın bünyesinde kurulan Ulusal Ajans'a teslim ediliyor. Tüm başvurular Comenius uzmanları tarafından teknik değerlendirmeden geçiriliyor. Başvuru formunda eksiklikler varsa proje sahibine bildirilerek tamamlanıyor.
Daha sonra, dış uzmanlara incelettirilen başvurular liste halinde Ulusal Ajans Yönlendirme ve İzleme Komitesi'nin onayına sunuluyor. Onaydan geçen projeler 9 Mayıs-31 Temmuz arasında devam eden ulusal ajanslararası müzakere sürecine alınıyor ve son olarak da 1 Ağustos itibarıyla proje sonuçları açıklanıyor.


Radikal
eğitimde
ab
çıkarması
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir